USB-C konektor pro napájení 5 V

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

USB-C konektor pro napájení 5 V

#1 Příspěvek od forbidden »

Když budu chtít napájet všechno možný přes USB-C konektor a stačí mi 5 V, tak doufám nepotřebuju čip na komunikaci s nabíječkou, abych vyjednal napájení ne? Myslím tím ty novější chytřejší nabíječky s PD 3.0, 3.1 třeba. Starý blbý neřeším.
Bude stačit koupit třeba toto? Tu dvoudrátovou verzi.
Někde jsem viděl, že chytrý nabíječky nepustí ani 5 V do konektoru, ale stačí to ošetřit odporama mezi CC1 a GND a CC2 a GND, nemusím mít žádnej čip.
Díky.
HF_Tech

#2 Příspěvek od HF_Tech »

Stačí to. Na ty vývody CC1 a CC2 je potřeba zapojit proti GND odpory 5k1 a pak chytrá nabíječka pustí 5V. Nic dalšího není potřeba.
Komunikační obvod je potřeba jenom, když chceš po nabíječce vyšší napětí.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

Skvěle, díky za ujištění.
pocitujlasku

#4 Příspěvek od pocitujlasku »

Pozor, uz som sa stretol s par usb-c zariadeniami, ktore nefungovali cez usb-c usbc-c nabijacku, ale musel som ich nabijat cez klasicky kabel usb-A usb-C.
Naposledy napr. z ali moduly na nabijanie 18650 baterky.
No vidis, a tak si sa bal
misocko

#5 Příspěvek od misocko »

Rychlonabijacka mi cez usb c nenabíja cyklopočítač. Cez usb a , ano
Guggy

#6 Příspěvek od Guggy »

ten problem ktery tu zminujete v poslednich 2 prispevcich je prave to ze tam chybi rezistory 5k1 na CC linkach a usb -c nabjecka radsi nabijeni nespusti.
Funguje to s USB-A nabijeckou protoze nema CC1,2 tak tam rve vzdy 5V, vyssi napeti po dohode.
Albi tuzka take nema korektne pridane CC rezistory proto s nabijeckou usb -c nenabiji

Jinak ano, uvodni forbidennova uvaha je spravna, pokud nechce vyssi napeti staci odpory na CC1,2. na vyssi napeti uz by byli potreba nejake trigery.

Btw. na ali (a urcite i jinde ) prodavaji moduly na retrofit microusb konektoru, trochu se zvetsi dira v plastu a misto zniceneho puvodniho konektoru se tam da usb c
https://www.aliexpress.com/item/1005010285093854.html
pocitujlasku

#7 Příspěvek od pocitujlasku »

ja som to vyriesil tak, ze mam 2 nabijacky. rychlo usb-c a klasicku s kablami mini/micro/usb-c
a celkom prakticka je aj predlzovacka so vstavanou usb nabijackou, ktora ma vystup usb-c a 2x klasicke + 2 230V zasuvky.
No vidis, a tak si sa bal
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od forbidden »

Ještě do toho může mluvit minimální proud. Jak powerbanka, tak výkonnější nabíječka mi nedá napětí, dokud odebíranej proud nepřesáhne určitou úroveň.
Na některý účely je prostě nejlepší stará hloupá nabíječka 5 V/1 A. Před rokem jsem jich zas vyházel asi deset, že mám dost nových a lepších. :-)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“