DU10 nebo PU500

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#31 Příspěvek od EKKAR »

Já zas dostal vysvětlení, že ta hadra naopak nabije povrch desky, takže ten pak odpuzuje prach z okolí - ale to, co na ní už leží, tak se zamáčkne do drážek. Ale fakt je, že carbon-fibre kartáček je asi to nejlepší.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Killroy
Moderátor

#32 Příspěvek od Killroy »

Celeron píše:Ptal jsem se ing Přibila, servisáka Metry na penzi. Dělá to zcela běžně. V podstatě jakejkoliv antistatický sprej na plasty.
Narazil jsem na tento. Zkusím..
MiraSt

#33 Příspěvek od MiraSt »

Na měřák stačí dýchnout a je po statice.
Desky sprchuju. S kapkou jaru na povrchu. Pro mě nejlepší metoda proti prachu.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Mikras »

MiraSt píše:Desky sprchuju.
Nerozmáčí se ta etiketa? Připadá mi jako z papíru.
Celeron

#35 Příspěvek od Celeron »

Killroy píše: Narazil jsem na tento. Zkusím..
On používá nějakej letitej "Antistatický roztok" s pumpičkou na prst zezhora. Matně si vzpomínám, že jsem něco podobnýho viděl v hradeckým GESu.

MíroSt, jak dejchneš dovnitř stupnice? Neříkej, že stačí jen zvenčí. Mě teda na PU500 nestačí ani na jedný ze dvou co mám.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
MiraSt

#36 Příspěvek od MiraSt »

Mikras píše:
MiraSt píše:Desky sprchuju.
Nerozmáčí se ta etiketa? Připadá mi jako z papíru.
Samože né etiketu! To je snad samozřejmost! :-)
Vhodné je potom opláchnout destilkou ať se netvoří skvrny.
Naposledy upravil(a) MiraSt dne 01 kvě 2026, 21:37, celkem upraveno 1 x.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
MiraSt

#37 Příspěvek od MiraSt »

Celeron píše:
Killroy píše: Narazil jsem na tento. Zkusím..
On používá nějakej letitej "Antistatický roztok" s pumpičkou na prst zezhora. Matně si vzpomínám, že jsem něco podobnýho viděl v hradeckým GESu.

MíroSt, jak dejchneš dovnitř stupnice? Neříkej, že stačí jen zvenčí. Mě teda na PU500 nestačí ani na jedný ze dvou co mám.
Tak to zkus.
Killroy
Moderátor

#38 Příspěvek od Killroy »

MiraSt píše:Na měřák stačí dýchnout a je po statice.
Vyzkouším. Mám ten průzor dole a tak to můžu zkusit i zevnitř.
Killroy
Moderátor

#39 Příspěvek od Killroy »

Tak jsem dýchal a pomohlo to na chvilku. Zkusil jsem tedy něco jiného - lehce potřít vnitřek průzoru aviváží a nechat zaschnout. Poté jemně přeleštit šmouhy hadříkem na brýle. A je to. Ručka zůstává v klidu i po přejetí průzoru rukou. Tak uvidíme.. :)
EKKAR

#40 Příspěvek od EKKAR »

To je správně. Aviváž = antistatik s parfémací nanášenej namočením na povrch vláken textilu. Takže musí fachčit i na tom rovným povrchu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Hill
Administrátor

#41 Příspěvek od Hill »

Na měřáky se mi osvědčil obyčejný sprej na palubní desky aut Cockpit spray, nebo antistatický čistič plastů (Antistatik Kunststoffreiniger + Pfleger). Ale textilní aviváží to jde taky.

Na gramodesky jsem používal stejný antistatik s destilovanou vodou v ředění asi 1:40 až 1:50 (jedna z osvědčených receptur je na konci tohoto článku). Po té směsi se desky desky nenabíjejí ještě dlouho.

Čemu je třeba se u gramodesek vyhnout, jsou ty "nabývající" nebo "silanizující" aviváže na textil (bohužel už se snad ani jiné neseženou, ale u krytů měřidel to nevadí), lepší je skutečně ten antistatický čistič plastů.
V drážkách gramodesky totiž zůstávají právě ty ztužující "vylepšující" přísady, které antistatické účinky nemají, ale v drážce zbytečně překáží a vyorávají se pak ven. A potvrzuji: zvedají hrot, jak píše Ekkar.
Pak je nutné takto ošetřené desky přehrávat za mokra i kdykoli později, to už stačí jen hladinka destilky.

Čili: v šatníku ať si je krásně měkoučko, ale na desky bych modrého králíčka nepustil.
EKKAR

#42 Příspěvek od EKKAR »

Hill píše:...Čili: v šatníku ať si je krásně měkoučko, ale na desky bych modrého králíčka nepustil.
Otázka: Leží to v cíchách a úděsně to smrdí. Co to je?
Odpověď: Chcíplej králíček Azurit ...

BTW - pamatujete se ještě na uživatele s nickem AZURITKO ???
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“