Výměna článku baterie v Unihertz TANK 2

Vše, co se týká mobilních telefonů, GSM bran, mobilních datových připojení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
reffik

Výměna článku baterie v Unihertz TANK 2

#1 Příspěvek od reffik »

Ahoj, při demontáži unihertz TANK 2 se poškodila baterie, kterou tam snad zabetonovaly.

Jendá se o outdoor/rugged telefon, baterie 15550Mah, půlkilová cihla.

po rozlepení "battery packu" jsem zjistil, že se vlastně skládá ze tří samostatných bloků zapojených paralelně. Ten poškozený jsem odstranil a telefon si s tím poradí, funguje dál. Ale je to určitý diskomfort, kdy telefon z ničeho nic padne na 2% a po chvíli se vypne.

Celá nová baterie se v CZ vůbec nedá koupit, ze zahraničí je celkem drahá (přes 2000).

Tak se chci zeptat někoho kdo bateriím rozumí více, zda by se chybějící článek dal nahradit jinou baterií. Asi bych trefil napětí a přibližnou kapacitu, ale už vůbec netuším jak jak je to s dalšími věcmi. Nerad bych z toho vyrobil časovanou bombu až to připojím na nabíječku.
Přílohy
jh.jpeg
jh.jpeg
kk.jpeg
kk.jpeg
WhatsApp Image 2026-05-1sd6 at 13.27.18.jpeg
WhatsApp Image 2026-05-1sd6 at 13.27.18.jpeg
WhatsApp Image 2026-05-16 at 13.27.18.jpeg
WhatsApp Image 2026-05-16 at 13.27.18.jpeg
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Nemůžeš dávat paralelně rozdílné články.
samec

#3 Příspěvek od samec »

Podľa popisu na batérii potrebuješ článok cca 5000mAh 1ICP5/64/86. (5 mm x 64 mm x 86 mm)

Pri troche šťastia tam narveš toto
https://www.aliexpress.com/item/1005008166713458.html
reffik

#4 Příspěvek od reffik »

Diky zatim za opdovedi.

Kdyz nemuzu kombinovat ruzne clanky, je tedy reseni vymenit vsechny tri? Baterka je k te desce pridelana jen dvema kontakty, na desce jako B+ a B- ..

K te baterce z aliku, bude mit specificiky konektor primo pro oppo a kazda bude mit jeste nejaky svuj obvod predpokladam proti prebiti, prehrati atd. ne? Pujde to odstranit? V mem pripade predpokladam, ze ty tri baterky maji jeden spolecny a ja potrebuji baterky bez "tehlech blbin" ..
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Je v poho , když dáš jiný článek . Jelikož mají poměrně pokleslou vybíječku . Jen až budeš přidávat další článek , tak ho nejprve spojíš odporem tak kolem 3R3 a necháš srovnat napětí . Jen nesmíš zkombinovat různé typy , Lipol s Lifepo .
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jezevec »

Určitě nedoporučuji kombinovat staré (a už dost mizerné články) s novým, i když stejných parametrů!
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Nedoporučuj co chceš , není žádný důvod to v tomto případě PARALENÍM řazení , vylučovat .
Pikofarad

#8 Příspěvek od Pikofarad »

Určitě bych vyměnil všechny.Na Alíku je koupíš včetne dopravy za litr.
samec

#9 Příspěvek od samec »

Je úplne jedno, aké min. max. napätia majú definované skombinované články. Skutočné napätie na článkoch totiž závisí od BMS. A ak je BMS seriózne navrhnutý, čo u seriózneho výrobcu zrejme je, tak bude napätie držať v rozsahu bezpečnom pre každý štandardný článok.

Otázne však je, či aktuálne správanie je zapríčinené chýbajúcim článkom, alebo prechytralosťou BMS.
reffik píše:K te baterce z aliku, bude mit specificiky konektor primo pro oppo a kazda bude mit jeste nejaky svuj obvod predpokladam proti prebiti, prehrati atd. ne? Pujde to odstranit? V mem pripade predpokladam, ze ty tri baterky maji jeden spolecny a ja potrebuji baterky bez "tehlech blbin" ..
Prípadný obvod BMS (Baterry Management System) dodaný s článkom jednoducho odspájkuješ. Ja som takto menil články v mojom notebooku. Náhradná batéria do notebooku stála cca 100€, tak som v miestnom kamennom obchode kúpil dve USB power banky po 8€ a z nich som použil články do pôvodnej notebookovej batérie. Tu sú podrobnosti:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... c&t=103160
Kremik

#10 Příspěvek od Kremik »

jezevec píše:Nemůžeš dávat paralelně rozdílné články.
Řekl bych, že k lionce se dají paralelně připojit i 3 NiMH v sérii. 8-)
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

samec píše:Je úplne jedno, aké min. max. napätia majú definované skombinované články. Skutočné napätie na článkoch totiž závisí od BMS. A ak je BMS seriózne navrhnutý, čo u seriózneho výrobcu zrejme je, tak bude napätie držať v rozsahu bezpečnom pre každý štandardný článok.
Vies, ze niektore baterie sa nabijaju aj na viac ako 4,2V? Napr. 4,35V, ale pouzivaju su aj ine hodnoty.

Bude to aj tento pripad, pretoze na baterii je napisane 3,87V (a nie 3,7V ani 3,6V). Ked tam das 3,7V clanky, tak sa pri nabijani znicia a moze to skoncit poziarom.
samec

#12 Příspěvek od samec »

Asi máš pravdu. Myslel som, že napätie je definované typom "ICP" (I=Lítium-ion/Polymér, C=Kobaltová katóda, P=plochý tvar článku) a malé odchýlky sú spôsobené len rôznou metodikou, reklamnou politikou a odvahou toho ktorého výrobcu. Ale asi sa pod tým istým označením typu nachádzajú príliš odlišné technológie. Štandardný ICP má napätie 3,7V. Tento 3,87V je skôr Advanced ICP.

Okrem ICR sú bežné aj typy
INR: Lítium-nikel-mangán-kobalt (NMC)
IFR: Lítium-železo-fosfát (LiFePO4)
IMR: Lítium-mangán (LMO)
NCR: Lítium-nikel-kobalt-hliník (NCA)

Takže okrem rozmerov a typu ICP je potrebné pri výbere dbať aj na napätie.
reffik

#13 Příspěvek od reffik »

Všem vám děkuji za odpovědi a za váš čas prvně.

Díky vám jsem se dozvěděl pár věcí, nějaké další jsem si přečetl jinde a samozřejmě jsem se ještě "pohádal" s AIčkem.

Pokud považujete mé další kroky za nesprávné, rozporujte je.

- pro jistotu jsem se rozhodl nahradit všechny tři články najednou.
- před koupí čehokoli dobiji stávající dva články na maximum a změřím jejich napětí pomocí multimetru. Stávající baterie nemá na štítku uvedeno "Charging V limit" ..
- na alíku některé věci nakupuji běžně, ale v tomto případě není důvod nenakoupit v Čr a prodloužit si dobu dodání..
- jako dobrý kandidát se teď jeví BN5J pro xiaomi, dle fotky má naprosto totožné rozměry (1CP5/64/86), typ a rated cap 5000/4900 mah, charging volage limit 4.45V (coz je jeden z nejvysich co tyhle baterie do telefonu mivaji - uvidime co namerim az se cihla nabije) a klasicke napeti je totozne, tedy presne 3.87V. Na megaknihach je jeden clanek za 160, coz je oproti 2k+ za origo kus velky rozdil..
- pokud zitra na nabitem clanku nenamerim vice jak 4.45V, objednam 3x BN5J a pokusim se odstranit BMS, kamarad ma s pajenim zkusenosti i vybaveni, pozadam ho o pomoc pri spojovani baterii a napajeni na stavajici desku..
reffik

#14 Příspěvek od reffik »

Po nabítí stávajícího článku jsem naměřil. 4.39V, takže doufám že Bn5j s 4.45V jako maximum bude snad ok. Jsou objednané. Pošlu pak výsledky z operačního stolu.
reffik

#15 Příspěvek od reffik »

Megaknihám chvíli trvalo doručení, vsadil bych se, že se předtím jejich stránka tvářila, že to mají skladem. Každopadně po dvou dnech psala paní, že čekají na naskladnění, že se omlouvají a že to během pár dní bude. Za mě u úplně v pohodě.

No a mě to taky další třeba dva dny trvalo, co si budem :?

Každopádně hořejšek nových článků jsem oholil o jakousi černou lepící fólii a zůstala baterie s malou deskou s konektorem spojená jen jak kdyby dvěma pruhy silnějšího alobalu - totéž co jsem viděl na původních bateriích.

Takže jsem je všechny opatrně "rozbalil", odřízl BMS, slepil dohromady obyč izolepou. Ještě je proměřil na napětí, mezi nejmenším a největším byl rozdíl 0.04V. Vím prd. Přiložil původni BMS, naohýbal opatrně kontakty, provizorně přillepil izolepou a vložil do telefonu.

Kontakty na jedné z baterií jsem ořízl dost na krátko, takže nasledoval jen krátký test, mínus jedné z baterií se dotýká opravdu milimetrem snad skoro ani ne.

Telefon se po připojení každopádně zapl, reaguje na nabíječku, během cca 5ti minutového testu vypadal, že nehodlá shořet a dokonce ukázal, že se nabil o 2%.

Za mě se jedná o zatím úspěšnou misi. O víkendu snad naženu kamaráda s pájkou abysme baterie k BMS napájeli trvale, pevně a snad i nějak vykryli ten nedostatek s krátkým kontaktem na jedné z baterií.

Za mě by to mělo být OK, ale samozřejmě prvních pár nabíjecích cyklů nechám telefon na stole bez krytu a pod dohledem. Výhodou je, že díky vestavěnému projektoru ho mohu celkem snadno i přes jeho celkovou kapacitu baterie rychle vybít.

Během toho všeho mě napadly dvě věci:

- pokud někdo zná nějakou aplikaci (i mimo GPlay), která dá telefonu pořádně zabrat - vytíží CPU atd na 100%, pořádně ho zahřeje, rád vyzkouším zátěžový test tohoto typu. Ale chápu, že to je lehce asi mimo téma tohoto fóra.

- Možná důležitější, může nastat nějaký fuck up co se týka použité nabíječky? Rychlonabíječky? Ohledně watů? Mohly být původní baterie stavěné na něco silnějšího a může mi to třeba s moji nabíječkou fungovat a když to pak připojím na nějakou silnější nabíječku někde, může nastat problém?
Přílohy
WhatsApp Image 2026-05-jkjkjkjkjk29 at 00.35.03.jpeg
Funguje :)
Funguje :)
WhatsApp Image 2026-05-29 ajkjkt jkjk00.35.03.jpeg
"Nový" článek v telefonu
"Nový" článek v telefonu
WhatsApp Image 2026-0jkjk5-29 at 00.35.03.jpeg
Tři nové články s původním BMS, kde je to jen chycené izolepou
Tři nové články s původním BMS, kde je to jen chycené izolepou
WhatsApp Image 2026-05-29 at jkjk00.35.03.jpeg
Provizorně slepené tři nové články, ze kterých se odřízl jejich BMS