Danykův VN zdroj 20kV

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
nxn

Danykův VN zdroj 20kV

#1 Příspěvek od nxn »

Zdravim koukal jsem po nějaké konstrukci VN zdroje a narazil jsem na tenhle http://danyk.wz.cz/zdroj20kv.html ten odpor 100k na 4W neni to trochu hodně podle mě by stačil 1W a ještě by měl rezervu....nebo uvažuju špatně a také tak počítám...?
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
masar

#2 Příspěvek od masar »

Počítáš dobře, ale ty 4W jsou zvoleny s ohledem na velikost tělíska rezistoru, na kterém je téměř plné napětí 325V. Miniaturní tělisko by mohlo snadno "prohořet". :wink:
nxn

#3 Příspěvek od nxn »

Já jsem dneska tak málo chápavej že jsem to vysvětlení jsem nepochopil můžeš mi to prosím vysvětlit lépe díky....fakt jsem dneska zabržděnej...ale přece ten 1W ztratovýho výkonu to musí odpor snýst pokud nasobě má ten údaj 1W ...
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Spád napětí na malým odporu může být tak vysokej, že se zkrátka "probije"
Nezapomeň, že odporová vrstva je často v podobě spirálky na keramickým válečku. Výrobce izolaci mezi závity dimenzoval na určité maximální napětí, které by se nemělo překročit, neboť hrozi degradace té izolace a poté k průrazu odporu a shoření
helios

#5 Příspěvek od helios »

nxn píše:Já jsem dneska tak málo chápavej že jsem to vysvětlení jsem nepochopil můžeš mi to prosím vysvětlit lépe díky....fakt jsem dneska zabržděnej...ale přece ten 1W ztratovýho výkonu to musí odpor snýst pokud nasobě má ten údaj 1W ...

Tam nejde o výkon, ale o napäťovú odolnosť odporu. Ak je nízka, môže vzniknúť na jeho povrchu oblúk a odpor zhorí...

P.S: Artaban bol rýchlejší.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
nxn

#6 Příspěvek od nxn »

Aha.....no jo.....díky...zrovna tady mam 1W odpor 100k (TR215) a provozní napětí má 500V DC
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Lukas-Peca »

Bacha na malé odpory 0,25 W do plošňáků. Jeden takový odpor po připojení na síťové napětí bouchl, přestože měl hodnotu asi 1 Mohm. Záblesk, rána, vyražený jistič až v rozvaděči a v plošňáku díra. Tento typ snese jen 100 V.
jasin

#8 Příspěvek od jasin »

Jde hlavně o teplotu odporu. Jednowat. odpor se pří plném zatížení jedním W zahřeje na dost velkou teplotu. Mohl by se při horším chlazení i sám vyletovat z tišťáku. Proto rozumný autor volí tak veké tělísko odporu, které se již svou větší plochou lépe chladí a součástka není při provozu tak rozpálená.
Jinak podle katalogu vydrží odpor 1W trvale 500V, ale 5W odpor vydrží jen 350V trvalé napětí. Takže kvůli napětí to určitě nebude 8-)
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od pajosek2 »

Já ze své zkušenosti vím,že se mnohdy použije to co je zrovna po ruce.Nemůže to být tím? Nebo si někdo myslí,že když mám doma 50ks odporů požadované hodnoty,ale vyžšího výkonu,tak je nepoužiju jen proto,že výpočtem vychází nižšíproudová zatižitelnost a půjdu shánět 1ks přesně podle výpočtu?
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
masar

#10 Příspěvek od masar »

Samozřejmě může a v daném případě zjevně i bylo (staré zásoby ze šedesátých let). Ale nesmí to odporovat el. zákonům a zásadám bezpečnosti. Proto se nemůže na 325V použít např. miniaturní rezistor (např. 1MOhm), ikdyž by výkonově zcela vyhovoval. :wink:
tandel

#11 Příspěvek od tandel »

Lukas-Peca píše:Bacha na malé odpory 0,25 W do plošňáků. Jeden takový odpor po připojení na síťové napětí bouchl, přestože měl hodnotu asi 1 Mohm. Záblesk, rána, vyražený jistič až v rozvaděči a v plošňáku díra. Tento typ snese jen 100 V.

Hm... záblesk, rána. Platí čím větší rána, tím lepší mechanik.
Filda

#12 Příspěvek od Filda »

Taky mám velkou krabici starých tesláckých odporů ..... tak proč je tam nedát když jsou zadarmo že :D . U takovíchto věcí (kde očekávám že bude rezistorem protékat větší proud) dávám také radši rezistor na větší watáž (jsou větší a je vetší plocha na vyzáření tepla).

nxn : Ten zdroj je dobrý. Obloučky jsou pěkné (na to že je to trafo z TV). Zatím se na něm nic nepokazilo (mám ho tak 2-3 roky)...... sem tam s ním poblbnu.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“