Danykův VN zdroj 20kV
Moderátor: Moderátoři
Danykův VN zdroj 20kV
- Artaban001
Nezapomeň, že odporová vrstva je často v podobě spirálky na keramickým válečku. Výrobce izolaci mezi závity dimenzoval na určité maximální napětí, které by se nemělo překročit, neboť hrozi degradace té izolace a poté k průrazu odporu a shoření
nxn píše:Já jsem dneska tak málo chápavej že jsem to vysvětlení jsem nepochopil můžeš mi to prosím vysvětlit lépe díky....fakt jsem dneska zabržděnej...ale přece ten 1W ztratovýho výkonu to musí odpor snýst pokud nasobě má ten údaj 1W ...
Tam nejde o výkon, ale o napäťovú odolnosť odporu. Ak je nízka, môže vzniknúť na jeho povrchu oblúk a odpor zhorí...
P.S: Artaban bol rýchlejší.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Jinak podle katalogu vydrží odpor 1W trvale 500V, ale 5W odpor vydrží jen 350V trvalé napětí. Takže kvůli napětí to určitě nebude
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Lukas-Peca píše:Bacha na malé odpory 0,25 W do plošňáků. Jeden takový odpor po připojení na síťové napětí bouchl, přestože měl hodnotu asi 1 Mohm. Záblesk, rána, vyražený jistič až v rozvaděči a v plošňáku díra. Tento typ snese jen 100 V.
Hm... záblesk, rána. Platí čím větší rána, tím lepší mechanik.
nxn : Ten zdroj je dobrý. Obloučky jsou pěkné (na to že je to trafo z TV). Zatím se na něm nic nepokazilo (mám ho tak 2-3 roky)...... sem tam s ním poblbnu.