Elektrická sekačka
Moderátor: Moderátoři
Elektrická sekačka
Demontáž a první překvápko, motorovej prostor byl úplně utemovanej uschlou trávou. Divím se, že se motor vůbec uchladil, protože turbína na spodním disku to nemohla profouknout. Kompresor to vyřešil.
Pak jsem se věnoval motoru. Při otáčení na jednu či druhou stranu podivně cvakal, tak jsem si myslel, že některý ložisko. Takže rozebrání a ložiska jak nový.
To cvakání dělá rychlobrzda v motoru. Na hřídeli je otočně nějakej černej disk s velice hrubým ozubením, který zapadá do ozubení na rotoru. Pokud motor stojí, tak ten černej disk je namáčknutej na přední víko motoru. Nojo, ale jak to chodí? Žádnej elektromagnet, žádnej odstředivej regulátor, prostě nic. Jakmile se motor zapne, tak se ta brzda nějak odjistí a jakmile se motor vypne, okamžitě se zastaví. Má to za sebou asi 18 let sekání zahrady, stovky, možná tisíce zapnutí a brzdový obložení je jak nový.
Obnovil jsem ty unášecí čepy pro nůž a sekačka seká jak zamlada.
Netušíte někdo, jak ta brzda maká?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
Něco na tom bude, ložisková klec na straně brzdy je železná, na druhý straně hliníková. To železo asi uzavírá magnetický tok pro brzdu.
A dejme tomu, že ta rychlobrzda někdy neodbrzdí.
Jak bych měl postupovat při opravě ???
Když ručně otáčím nožem (vypnuté a odpojené od elektriky !!!) sekačky, po několika otáčkách se dostanu do místa, kde se otáčení zadrhne.
Pak tedy zase můžu udělat pár otáček na opačnou stranu, než se zadrhne znovu. Když mám nůž někde mezi, a zapnu ji, tak se normálně roztočí.
Je to ta závada ???
Na to mě ani EKKAR nedokázal odpovědět.