Elektrická sekačka

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Elektrická sekačka

#1 Příspěvek od Celeron »

Tak si sekám trávu na zahradě a najednou rána a divnej rachot. Koukám, že jsem v trávě chytil zapomenutej 10 cm kus roxoru volně ležícího. Ustřihly se dva čepy na spodním disku a sekací nůž se protáčel na středovým šroubu. Navíc mě přišlo, že začal smrdět motor. Když jsem zkusil zatočit hřídelí, šlo to těžko a v jednom místě silnej odpor. Tak jsem měl obavu, že se ohla hřídel motoru.
Demontáž a první překvápko, motorovej prostor byl úplně utemovanej uschlou trávou. Divím se, že se motor vůbec uchladil, protože turbína na spodním disku to nemohla profouknout. Kompresor to vyřešil.
Pak jsem se věnoval motoru. Při otáčení na jednu či druhou stranu podivně cvakal, tak jsem si myslel, že některý ložisko. Takže rozebrání a ložiska jak nový.
To cvakání dělá rychlobrzda v motoru. Na hřídeli je otočně nějakej černej disk s velice hrubým ozubením, který zapadá do ozubení na rotoru. Pokud motor stojí, tak ten černej disk je namáčknutej na přední víko motoru. Nojo, ale jak to chodí? Žádnej elektromagnet, žádnej odstředivej regulátor, prostě nic. Jakmile se motor zapne, tak se ta brzda nějak odjistí a jakmile se motor vypne, okamžitě se zastaví. Má to za sebou asi 18 let sekání zahrady, stovky, možná tisíce zapnutí a brzdový obložení je jak nový.
Obnovil jsem ty unášecí čepy pro nůž a sekačka seká jak zamlada.
Netušíte někdo, jak ta brzda maká?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Přesah magpole mimo kov rotoru, prostě v momentě zapnutí proudu do vinutí to ten disk přitáhne, ten vyjede z ozubení a odbrzdí se. Brzdí se opačným postupem, na hřídeli bejvá kalená tenká ocelová podložka prohnutá tak, aby ten disk po zániku magpole odstrčila.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Jako že krajovej hliníkovej bok rotoru s vyvažovacíma nálitkama vytvoří takovej přítah, že se přicucne a odbrzdí ten brzdovej kroužek? A nebo tam zasahuje magnetický pole cívek statoru? To je ale dost daleko, cca 40 mm.
Něco na tom bude, ložisková klec na straně brzdy je železná, na druhý straně hliníková. To železo asi uzavírá magnetický tok pro brzdu.
Jirka

Habesan
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Habesan »

Dejme tomu, že mám sekačku stejné konstrukce.
A dejme tomu, že ta rychlobrzda někdy neodbrzdí.
Jak bych měl postupovat při opravě ???

Když ručně otáčím nožem (vypnuté a odpojené od elektriky !!!) sekačky, po několika otáčkách se dostanu do místa, kde se otáčení zadrhne.
Pak tedy zase můžu udělat pár otáček na opačnou stranu, než se zadrhne znovu. Když mám nůž někde mezi, a zapnu ji, tak se normálně roztočí.
Je to ta závada ???
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Mě teda ta rychlobrzda maká naprosto spolehlivě. Ale když točím ručně nožem, zadrhává to v jednom místě každou otáčku. Při změně otáčení to cvakne a zase to zadrhává v jednom místě každou otáčku. Jen jsem nezkoušel, jestli to místo je v obou směrech stejný. Původně jsem si myslel, že je od karambolu ohnutá hřídel motoru ale je to brzdou.
Jirka

lesana87

#6 Příspěvek od lesana87 »

Mně ta brzda přestala brzdit, když jsem do motoru nechtěně vyklopila asi decku oleje z otevřené olejničky. Zřejmě je to nějaký třecí systém a namazané to nebrzdí a ani po dvou letech to nejeví náznaky, že by to chtělo zase začít brzdit.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Jak je ta brzda udělaná píšu hned v prvním příspěvku. Jen mi stále není jasný odkud se bere a jak se přes její posuvnej disk uzavírá magnetický pole statoru, připadně rotoru, co ho oddálí od obložení když je motor pod napětím.
Na to mě ani EKKAR nedokázal odpovědět. :)
Jirka

EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Rozptyl elmag pole ti nic neříká? Ten stator ani rotor nejsou magneticky IDEÁLNĚ UZAVŘENÝ, takže část siločar se uzavírá blízkým okolím = vzduchem kolem materiálu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
lesana87

#9 Příspěvek od lesana87 »

Celeron píše:Jak je ta brzda udělaná píšu hned v prvním příspěvku.
Já tam tedy popis toho brzdicího mechanismu nevidím, jen toho zachytávacího (posuvný disk se zuby).
barnodaj

#10 Příspěvek od barnodaj »

Není ten rotor schopný po zapnutí se posunout v ose, ve směru odbrzdění?
Takovou brzdu mají některé elektrické navijáky - jeřáby.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Ne rotor se neposouvá. Posouvá se na hřídeli disk se zuby. Na straně blíž sekacímu noži má z boku brzdový obložení. A proti tomu je na víku motoru kolem ložiska taky nějaký obložení. V klidu se disk dotýká obložení a brzdí. Při zapnutí motoru odskočí směrem k plechům rotoru.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“