Přechod na o2 bonding

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
martinkopp

Přechod na o2 bonding

#1 Příspěvek od martinkopp »

Osoba blízká přechází z o2 DSL na bonding. Bohužel budu v době instalace pryč a pochybuju že technik od cetinu se bude šťourat v nastavení routeru (Asus RT-AX59U) - nechtěl jsem ten krám od o2.

Myšlenka je taková, nastavit stávající DSL modem/router ZXHN H168N​ jako bridge a dát za něj ten nový router Asus RT-AX59U kde nastavím:
WAN na PPPoE
jméno/heslo o2
VLAN ID 848
což by z mého bfu pohledu mělo stačit aby to přes DSL chodilo. ZXHN H168N bude jen jako hloupý modem.

Technik pak jen donese terminátor, vyhodí ZXHN H168N a k terminátoru připojí nový RT-AX59U a podle mého hodně laického náhledu by to mělo fungovat bez jakéhokoliv dalšího nastavování jak před tak i po instalaci bondingu.

Nebo se pletu? V síťařině se opravdu moc neorientuju, budu vděčný za každou připomínku.
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

Na konci března 26 jsem přecházel od Tmobilu k O2 v podstatě jen kvůli DSL bondingu z 50 na 100 Mbps. Do dneška to není vyřešený, když volám na O2 tak stále probíhá technický šetření. Asi je pošlu do řiti za neplnění smlouvy.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
PCmaniac99

#3 Příspěvek od PCmaniac99 »

Dostaneš jejich dsl spliter a za něj už dáš obyč router (RJ45) - nepotřebuješ vůbec dsl.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Tak dneska konečně přijel Cetimák přepojit o2 DSL na bonding.
Vyměnil mě účastnickou zásuvku z RJ11 a RJ45. Za ní připojil VDSL Bridge Modem Zyxel VMG4005-B60A. Pak si připojil do účastnický zásuvky nějakej vehement a jel přepojovat trasu a ústřednu na dva páry.
Pak to celý přes mobil otestoval. Z DSLkových 44/10 Mbps mu to ukázalo 117/27 Mbps. Vypukl ale problém, můj starej DSL router nemá WAN RJ45 a tak mi chtěl vnutit jinej, co WAN má, za splátku asi 80 kaček měsíčně po dobu pěti let. To je kšeft, router za 4800,- :roll: Tak jsem koupil za 8 stovek TP-link AX1500 (Nex-Gen WiFi 6 router). Test na přímo kabelem připojeným HP EliteDesk 705 mi to jede 107/26 Mbps a ping z 9 klesl na 6.
Budu muset ale pořešit switch, mám starej osmiportovej D-link, kterej umí jen mizernejch 10/100 Mbps. NAS, kde by to bylo fest znát sice nemám ale z PC do PC občas kopíruju a tam je to na 100Mbps docela otravný.
Jirka

EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

1G routery/switche máme doma už léta, v podstatě od momentu, co jsme přešli na ještě metalickou 250Mb down/20Mb up přípojku. Poslední cca 3 roky co jsme na optice už by to nic nižšího nezvládalo, máme 0,5Gb 1:1 a to by byly 100Mb switče brzda jak sfiň ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
HF_Tech

#6 Příspěvek od HF_Tech »

Celeron píše:Tak dneska konečně přijel Cetimák přepojit o2 DSL na bonding.
Vyměnil mě účastnickou zásuvku z RJ11 a RJ45. Za ní připojil VDSL Bridge Modem Zyxel VMG4005-B60A. Pak si připojil do účastnický zásuvky nějakej vehement a jel přepojovat trasu a ústřednu na dva páry.
Pak to celý přes mobil otestoval. Z DSLkových 44/10 Mbps mu to ukázalo 117/27 Mbps. Vypukl ale problém, můj starej DSL router nemá WAN RJ45 a tak mi chtěl vnutit jinej, co WAN má, za splátku asi 80 kaček měsíčně po dobu pěti let. To je kšeft, router za 4800,- :roll: Tak jsem koupil za 8 stovek TP-link AX1500 (Nex-Gen WiFi 6 router). Test na přímo kabelem připojeným HP EliteDesk 705 mi to jede 107/26 Mbps a ping z 9 klesl na 6.
Budu muset ale pořešit switch, mám starej osmiportovej D-link, kterej umí jen mizernejch 10/100 Mbps. NAS, kde by to bylo fest znát sice nemám ale z PC do PC občas kopíruju a tam je to na 100Mbps docela otravný.
Děláš tady O2 pěknou antireklamu. Kolik jim za ten zgarb měsíčně platíš?
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Zgarb je podle tebe co? Ten Zyxel VDSL Bridge, 100 Mbps přístup na net a nebo TP link AX1500? Tak to první jsem neplatil nic, druhý 380 měsíčně a třetí jsem si koupil sám. A co je na tom antireklamního?
Jirka

Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

No přesně tohle jsem čekal, na přímej dotaz žádná odpověď. :roll:
Jirka

HF_Tech

#9 Příspěvek od HF_Tech »

Zgarb je ta linka od O2 za tu cenu a cena za "pronájem" routeru.
A s tím TP-linkem jsi taky neudělal moc dobře - většina produkce tp-linku je na tom velice špatně se zabezpečením a pokud je takhle přímo vystaven do internetu, tak je jenom otázka času kdy ho něco zaviru.
martinkopp

#10 Příspěvek od martinkopp »

Pokud v lokalitě nic jiného nemá, nic jiného než vdsl mu nezbývá, tam vcelku není co řešit. Já to mám obdobně. Bonding mi přidou zapojit v úterý, tak napíšu co a jak. Je tam ještě lokální poskytovatel wifi, ale ti mají každou chvíli výpadky, většinou když to nejméně potřebuješ. Cetin tam funguje spolehlivě. S modemem taky nic nenadělá, cetin dává jen ten VMG4005 s customizovaným fw pro svou sít. Ale je to jen bridge, tak celkem nevím co by tam měl řešit. Snad jen zamčený administrátorský přístup zamrzí, nemůžeš sledovat stav linky a případně zasáhnout pokud se bude zhoršovat.

AX1500 není zrovna nejlepší volba s tím bych souhlasil. Třeba ax53 je na tom co se týká bezpečnosti výrazně líp, když už chceš tplink a stojí jen o pár stovek víc. Má už aspon nějakou základní aktivní ochranu. O významu těchto věcí se tu můžem hodiny handrkovat, ale vzhledem k začínajícímu nasazení AI na hromadné útoky bych bezpečnost do budoucna moc nepodcenoval. Dobré časy v tomhle směru nejspíš skončily. Třeba ten AX59U co jsem koupil já má doživotní ochranu od Trend micro bez placení poplatků jako u tplink.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Zjistil jsem, že abych doma měl mezi všema PC a NAS LAN propojení 1G, tak mi v cestě stojí TP link AC1200 Archer C50, kterej umí jen 10/100M. Myslel jsem, že předrátuju kabely a posadím ho jako poslední před pomalejma zařízeníma, ale chybí mě jeden CAT6 kabel.
Když jste mi tady tolik sepsuli ten můj novej AX1500 Archer AX12, tak mě napadlo místo něj dát jako router něco jinýho s lepšíma parametrama (takže dvoupásmovka WiFi6, 1G, 4x LAN + WAN s lepší bezpečnostní podporou) a tu AX1500 Archer Ax12 použít jen jako switch a WiFinu místo toho starýho 10/100M AC1200 Archer C50.
Nemám v tom žádnej přehled, doporučte prosím něco do 2 tisíc. Zkoušel jsem na Datartu parametrovej tříďák, vyplivnul toho mraky ale osobní zkušenost člověka, kterej sítě dělá je určitě lepší.
Díky.
Jirka

Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Nikdo nic? Chci jet ve čtvrtek odpoledne do Hradce Králové, je tam přeci jen podstatně větší výběr.
Jirka

HF_Tech

#13 Příspěvek od HF_Tech »

Zkus ASUS RT-AX52 Pro
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Dík. V HK jsem nepochodil. V TS Bohemia vyprodáno, v Alze nemaj skladem skoro nic, Mironet to samý. Víc jsem toho nestihl. Tak budu muset ešopit.
Jirka

martinkopp

#15 Příspěvek od martinkopp »

Včera jsem se dostal ke konfiguraci zmiňovaného AX59U, přijde mi celkem v pohodě. Jediné co zamrzí je, že neumí VLAN, teda kromě obligátních sítí pro hosty. Ale to AX52 taky ne.

Bonding už mi zapojili, jede mi to 230/50Mb technik říkal, že jsem 300m od dslamu, DSL ale jede na 17MHz, prý mám zkusit zaprudit O2 aby mi DSL přepli na 35MHz že by to mohlo jet ještě o něco rychleji. Modem co mi dal to zvládne a v DSLAMu prý 35b karty jsou, tak uvidíme.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“