Přechod na o2 bonding
Moderátor: Moderátoři
- martinkopp
Přechod na o2 bonding
Myšlenka je taková, nastavit stávající DSL modem/router ZXHN H168N jako bridge a dát za něj ten nový router Asus RT-AX59U kde nastavím:
WAN na PPPoE
jméno/heslo o2
VLAN ID 848
což by z mého bfu pohledu mělo stačit aby to přes DSL chodilo. ZXHN H168N bude jen jako hloupý modem.
Technik pak jen donese terminátor, vyhodí ZXHN H168N a k terminátoru připojí nový RT-AX59U a podle mého hodně laického náhledu by to mělo fungovat bez jakéhokoliv dalšího nastavování jak před tak i po instalaci bondingu.
Nebo se pletu? V síťařině se opravdu moc neorientuju, budu vděčný za každou připomínku.
- PCmaniac99
Vyměnil mě účastnickou zásuvku z RJ11 a RJ45. Za ní připojil VDSL Bridge Modem Zyxel VMG4005-B60A. Pak si připojil do účastnický zásuvky nějakej vehement a jel přepojovat trasu a ústřednu na dva páry.
Pak to celý přes mobil otestoval. Z DSLkových 44/10 Mbps mu to ukázalo 117/27 Mbps. Vypukl ale problém, můj starej DSL router nemá WAN RJ45 a tak mi chtěl vnutit jinej, co WAN má, za splátku asi 80 kaček měsíčně po dobu pěti let. To je kšeft, router za 4800,-
Budu muset ale pořešit switch, mám starej osmiportovej D-link, kterej umí jen mizernejch 10/100 Mbps. NAS, kde by to bylo fest znát sice nemám ale z PC do PC občas kopíruju a tam je to na 100Mbps docela otravný.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
Děláš tady O2 pěknou antireklamu. Kolik jim za ten zgarb měsíčně platíš?Celeron píše:Tak dneska konečně přijel Cetimák přepojit o2 DSL na bonding.
Vyměnil mě účastnickou zásuvku z RJ11 a RJ45. Za ní připojil VDSL Bridge Modem Zyxel VMG4005-B60A. Pak si připojil do účastnický zásuvky nějakej vehement a jel přepojovat trasu a ústřednu na dva páry.
Pak to celý přes mobil otestoval. Z DSLkových 44/10 Mbps mu to ukázalo 117/27 Mbps. Vypukl ale problém, můj starej DSL router nemá WAN RJ45 a tak mi chtěl vnutit jinej, co WAN má, za splátku asi 80 kaček měsíčně po dobu pěti let. To je kšeft, router za 4800,-Tak jsem koupil za 8 stovek TP-link AX1500 (Nex-Gen WiFi 6 router). Test na přímo kabelem připojeným HP EliteDesk 705 mi to jede 107/26 Mbps a ping z 9 klesl na 6.
Budu muset ale pořešit switch, mám starej osmiportovej D-link, kterej umí jen mizernejch 10/100 Mbps. NAS, kde by to bylo fest znát sice nemám ale z PC do PC občas kopíruju a tam je to na 100Mbps docela otravný.
- martinkopp
AX1500 není zrovna nejlepší volba s tím bych souhlasil. Třeba ax53 je na tom co se týká bezpečnosti výrazně líp, když už chceš tplink a stojí jen o pár stovek víc. Má už aspon nějakou základní aktivní ochranu. O významu těchto věcí se tu můžem hodiny handrkovat, ale vzhledem k začínajícímu nasazení AI na hromadné útoky bych bezpečnost do budoucna moc nepodcenoval. Dobré časy v tomhle směru nejspíš skončily. Třeba ten AX59U co jsem koupil já má doživotní ochranu od Trend micro bez placení poplatků jako u tplink.
Když jste mi tady tolik sepsuli ten můj novej AX1500 Archer AX12, tak mě napadlo místo něj dát jako router něco jinýho s lepšíma parametrama (takže dvoupásmovka WiFi6, 1G, 4x LAN + WAN s lepší bezpečnostní podporou) a tu AX1500 Archer Ax12 použít jen jako switch a WiFinu místo toho starýho 10/100M AC1200 Archer C50.
Nemám v tom žádnej přehled, doporučte prosím něco do 2 tisíc. Zkoušel jsem na Datartu parametrovej tříďák, vyplivnul toho mraky ale osobní zkušenost člověka, kterej sítě dělá je určitě lepší.
Díky.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- martinkopp
Bonding už mi zapojili, jede mi to 230/50Mb technik říkal, že jsem 300m od dslamu, DSL ale jede na 17MHz, prý mám zkusit zaprudit O2 aby mi DSL přepli na 35MHz že by to mohlo jet ještě o něco rychleji. Modem co mi dal to zvládne a v DSLAMu prý 35b karty jsou, tak uvidíme.