Lze nějak odfiltrovat brum z pulsního zdroje?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#91 Příspěvek od Hill »

>>HF_Tech a Samec: to by mohlo být ono, celkem to odpovídá tomu, co jsem tu už popsal dřív, jen jsem to asi nenapsal dost jasně. Příležitostně zkusím, co udělá razantní snížení filtrační kapacity v napájecí větvi, ale, jak jsem už psal už dříve, to bude chtít víc času.
Ještě bych měl připomenout, že mi ten zesilovač bručel v první verzi ještě i bez toho předzesíku. Ten na to fakt vliv nemá.
Kremik

#92 Příspěvek od Kremik »

Když se mi narodila dcera, už je to teda dlouho, byl jsem naprosto udiven kolik hloupých povídaček a doporučení jsou lidé schopni vymyslet a úplně mě mrazilo při představě, že se jimi někdo může i doopravdy řídit. Tohle vlákno mi tu dobu úplně připomíná...
Hill
Administrátor

#93 Příspěvek od Hill »

Nemyslím si, že by tvůj příspěvek přispěl k vyřešení.
Kremik

#94 Příspěvek od Kremik »

Když koukneš o stránku zpět, uvidíš, že jsem jen hrách na stěnu házel :?
Hill
Administrátor

#95 Příspěvek od Hill »

Jo, máš pravdu, taky jsem nečetl vše zrovna pečlivě. A mnozí další taky ne, že řeč je o další tlumivce, ne o té, která je součástí zdroje.

Ale nakonec bude hlavní problém v tom, že napájecí napětí zesilovače je příliš nízké, doslova je na spodní mezi, kdy je výrobce ještě ochotný garantovat vůbec nějakou funkci (±6 V, resp. 12 V).
Zkusil jsem to s nestabilizovaným klasickým zdrojem 9 V (naprázdno 11 V) / 450 mA - a ono to taky 8 minut bručelo (a žralo, napětí zdroje přitom vystoupalo sotva na 7 V), pak ale během asi půldruhé minuty brum zeslábl, až ztichl, napájecí napětí dolezlo na 9,5 V, a hraje to.
Na 19 V zdroj od noťasu při startu si lupne, ale nebručí, a rovnou hraje.
Kremik

#96 Příspěvek od Kremik »

To, že se to "samo spraví" mi přijde nejdivnější. Kdyby se jednalo o jedinou kombinaci zdroje a zeslíku, řekl bych, že je tam prostě cosi jen na hraně. Ale když už se jedná o 3 případy (Ty 2 a autor vlákna 1), nezdá se, že by se vždy trefila jen nějaká "hrana".
Když to pak po "spravení" vypneš a znovu zapneš, začne celý cyklus nanovo, je to hned tiché, nebo je doba "bručení" kratší?
Tím "klasickým zdrojem 9V" myslíš s běžným síťovým trafem? Skusil bych ho teda podepřít nějakou baterkou, třeba 1.5V, nebo lionkou, jestli, a od jakého napětí to bručet nezačne.
Tohle bych si rád skusil, ale nevím, jestli bych se trefil do "správné" kombinace zdroje a zesu. To, že to "samo přestane", přece musí něčím být.
DukeNuke

#97 Příspěvek od DukeNuke »

dioda v cestě skutečně emá vliv. Ale to jsem předpokládal hned, když mě křemík opravil špatnou úvahu.
@lesana: křemík píše: "Pár závitů tlustšího drátu na feritové tyčce." Tohle ovšem nebude mít spočítanou indukčnost 300mH. Proto jsem napsal, že zamítnuto - pár závitů na jádru jsem v tom filtru měl. Klasický C-L-C filtr jsem viděl naposled u elektronek, u zesů s tranzistory nikdy.
@Hill: uznávám, že vzhledem k věku mi to myslí pomaleji. Uznávám taky, že nedisponuji takovými znalostmi, jako vy. Nicméně jsem v mládí utrpěl odborným vzděláním, a proto se snažím věci pochopit. Ale proč mám strpět ekkarovy urážky, to mi moc nedochází, zvlášť od někoho, kdo odborně není dostatečně na výši. Např.:
zde nejenže nerozpoznal ochranu proti zkratu, ale ještě se snaží vnucovat myšlenku, že zdroj žádnou zkratovou ochranu nemá.
Nebo třeba zde , kde nerozpoznal zapojení SC.
A neplete se jen v tomhle. Třeba zde se snaží "prodat" poškozenou rampu na Bajkonuru za rampu, ze které startoval Gagarin.
Tohle téma je jen další ukázka.
Možná ekkara tolerujete proto, že když může mít každá obec obecního (...doplňte si sami...), proč by podobnou funkci neměla mít ebastlírna. Ale do odborné diskuze by zasahovat neměl, natožpak urážet ostatní.
Kremik

#98 Příspěvek od Kremik »

300mH je spočítáno na brum o frekvenci 50Hz. Jenže ty máš spíňák, který pracuje na frekvenci mnohem vyšší. Brum 50Hz by tedy produkovat neměl, tudíž by neměla být potřeba ho filtrovat. O tom to celé je.
Pokud ti nevadí, že ti spíňák brumí jako blbě navržený zdroj s běžným trafem a nevadí ti takový brum filtrovat způsobem, jaký se používal v době elektronek, já proti tomu vůbec nic nenamítám :D
A ne, neměls tam pár závitů na feritové tyčce. Ono je potřeba číst všechno.
To je takový problém vzít kousek OTEVŘENÉHO feritového jádra, klidně jen nějakej úlomek, namotat na něj 20 závitů kouskem drátu co se ti válí na stole (na zkoušku ani nemusí bejt tlustej a pokud taháš 1W tak ani v provozu) a skusit to stejně jako tu diodu? Jak dlouho to může trvat, 3 minuty? Fakt nechápu... :roll:
Naposledy upravil(a) Kremik dne 06 čer 2026, 13:09, celkem upraveno 1 x.
DukeNuke

#99 Příspěvek od DukeNuke »

Tím příspěvkem jsem chtěl říct, že namotat pár závitů na feritovou tyčku nebude mít požadovanou indukčnost 300mH. Na těch 50 Hz to bude stejně neúčinné, jako cívka v mém filtru.
Kremik

#100 Příspěvek od Kremik »

:wand: Já to fakt vzdávám :D
DukeNuke

#101 Příspěvek od DukeNuke »

ferit fakt nemám, ale vypreparoval jsem z vadného zdroje tlumivku, která má 2,8mH. A jak jsem předpokládal, nic se nezmění, optimisticky velmi mírné zlepšení. Na to, aby to filtrovalo 50Hz by to fakt muselo mít vyšší indukčnost.
Přílohy
IMG_20260606_133249.jpg
IMG_20260606_133249.jpg
HF_Tech

#102 Příspěvek od HF_Tech »

Hlavně pak takovou tlumivku musíš adekvátně zatlumit. Jinak ti to bude ruchy spíš zesilovat.
DukeNuke

#103 Příspěvek od DukeNuke »

Hlavně to nebudu už řešit. Je to stejné, jak psal Hill, po chvíli brum sám zmizí, a tak se s tím bude počítat. Pokud to bude moc vadit, tak se holt pořídí jiné zdroje. Že se to bude takto chovat, jsem čuchat nemohl.
Kremik

#104 Příspěvek od Kremik »

Tahle cívka nemá otevřené jádro a jestli má na středním sloupku mezeru se bez destrukce nedozvíme.
Ještě bych skusil zvednout zátěž. Zdroj zatížit něčím, co bere asi tak 100mA, třeba žárovkou. A k němu připojit aspoň tuhle tlumivku a za ní zeslík. Žárovku však připoj hned na zdroj, aby nezvětšovala sycení jádra tlumivky, když nevíme, jestli má aspoň nějakou mezeru.

A k té filtraci 50Hz. Na jednu stranu chceš tvrdošíjně 50Hz filtrovat, což znamená obří tlumivku jako v dobách elektronek, na druhou stranu tam tu tlumivku nechceš. To se prostě tak nějak vylučuje. Buď jedno, nebo druhé.

Ovšem ty VÍŠ, že zdroj umí pracovat i bez ní. I bez brumu. A o to se snažíme. Aby nebruměl hned po zapnutí. I bez obří tlumivky. Protože spínané zdroje přesně takto fungují.
DukeNuke

#105 Příspěvek od DukeNuke »

Tahle cívka je konstruována jako tlumivka - má jen jedno vinutí a uprostřed, jak jsou ty "bobky" je mezera. připadá mi nelogické, že by na prostředním sloupku mezera nebyla, když na krajích je, ale i to je možné. Účel ten pokus splnil - pár závitů na feritu nebude mít dostatečnou indukčnost a filtrace tak nebude účinná.
Zatížení již bylo zkoušeno daleko dříve - nemá to vliv.
Spínané zdroje - alespoň ne všechny - takto nefungují. Už jen proto, že prototyp napájený jiným - též spínaným - zdrojem (odkaz jsem tu taky dával) brumem netrpí.
Na dotaz: "Lze nějak odfiltrovat brum z pulsního zdroje?" už tu bylo taky zodpovězeno - ano, lze to. V mém případě C-R-C filtrem, kde R=4,7Ω a kondenzátory 2G2. A jak se shodla lesana s Hillem, bude fungovat i C-L-C filtr s 1G a 300mH.
Řešení - půjde se nejjednodušší cestou - vzhledem k provozu 24/7 by chvilkový brum po zapnutí nemusel vadit, ale pokud bude, pořídí se zdroje, které tím netrpí.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“