Ohřev bazénu - snížení příkonu topného tělesa
Moderátor: Moderátoři
Doplním tu tedy nějaké info. FVE má 7,2kWp , střídač Solax X3 hybrid G4 8kW, baterie 12,4kWh, wattrouter už zmiňovaný Genius NORD 3000. Boiler má 3x1,1kW na 300l, řízení výkonu spínáním fází dle nabytí baterie.
Tak že určitě nebudu řešit ohřev přes DC, ale naopak až AC přetoky.
Jestli tam půjde dát jiná spirála netuším, předpokládám že asi ne. Kámoš něco podobného stavěl minulý rok, použil tam mám pocit 2kW těleso z pračky nebo myčky, nevím už. Ale nemá cenu se s tím piplat, když to hotové koupím za 1750kč..
Nemám vůbec problém tam dát regulátor. Potřebuju napřed vůbec zkusit, jak to bude výkonově stačit, bazén klasika 3,66m, výška vody asi 80cm, tak že něco kolem 6kubíků vody. Můžu teď v létě vypnout jednu fázi boileru, pojede na 2/3 a to by mohlo při dlouhých dnech stačit. Tím pádem bych to mohl nechat jet na víc než 2kW. Tak že regulace výhodou, spíš než dioda..
Časem pak můžu řešit spouštění přes wattrouter, mám volné výstupy, opět asi dle kapacity baterie, zároveň můžu nastavit časové omezení od do.
Jediný problém je, že wattrouter je o patro výše a zároveň na opačné straně baráku než bude filtrace, tak že buď přidat další kabel což je problém, už mě tam vede mimo jiné backup na kotel + 3f na boiler, a další už do lišt nenarvu.
Nebo to spínat nějak vzdáleně. Ve wattrouteru si to nakonfiguruji jak chci, a mám zde výstup 24V. Ale jak tím ovládat zásuvku na druhé straně baráku?
V každém případě na ohřátí o 1°C budeš potřebovat přes 8kWh, tak to tam můžeš prát, co to dá. Když to svítí, tak spotřebuješ 20kWh a panely Ti vyrobí 20kWh přetoků.
To těleso 3x1,5kW by bylo na výtápění přetoků tak akorát.
Na Alegru mají i jiná jednofázová
https://allegro.cz/nabidka/ponorny-ohri ... 7211826358
https://allegro.cz/nabidka/elektricky-o ... 3744957090
Nevím jak máš kabeláž, ale můžeš to udělat také tak, že dáš před bojler pomocné relé 3x16A a k tomu potáhneš jen řízení 24V, tenkej drát, to se Ti tam vejde.
Až se bojler nabije, tak to přepneš na bazén a k regulaci budeš používat ty SSR pro bojler.
V zimě topíš a ohříváš vodu jak ?
Přivést si tam jen ovladačku těch 24V mě taky napadlo, taky řešení, ale ona to dělala firma, moc neřešily nekřížení kabelů ve žlabu. Já tam pak ještě dva přidával, tenký tam asi vleze, ale jen to rozebrat natož to pak dát zpět je pěkná pakárna.. Navíc ten kabel má tak 25m, napřed žlaby v technické místnosti, pak komínem přes patro, dále husí krky přes celé sklepy..
No a jak se tak dívám, jestli to bude vůbec co k čemu, na tom ohřevu je i vypínač (to červené tlačítko shora). Co to udělá po vypnutí napájení a opětovném zapnutí jsem ještě nezkoušel..
Jinak topíme kotlem na TP, boiler je kombinovaný, tak že když nesvítí, ohříváme ho dřevem..
Přetoky neprodáváme, máme i virtuální baterii. Do té nasypu do 1MWh, což na zimu zatím vždy stačilo, a pak přetoky vypínám. Vypnuté je mám už teď, tak že rezerva na bazén rozhodně bude..
říjen - 29kWh
listopad - 79kWh
prosinec - 139kWh
leden - 128kWh
únor - 132kWh
březen - 116kWh
duben - 8kWh
V těch zimních měsících je celková spotřeba přes 300kWh/měsíc, v létě i 700kWh
Ohledné virtuální baterie už jsem četl spoustu diskuzí o její výhodnosti, za mě se to vyplatí. Platím paušál 100kč měsíčně za uloženou 1MWh, kdybych uložil 2MWh, už by to bylo 200kč za měsíc, tak že hlídám ať to přetoky nepřekročí. Odběr je pak asi 20hal. na 1kWh ve NT, něco přes 2kč v VT.