SHÁNÍM někoho na kontrolu a opravu DC/DC měniče
Moderátor: Moderátoři
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
SHÁNÍM někoho na kontrolu a opravu DC/DC měniče
je tu někdo, nejlépe z Jihlavska, kdo by se mi podíval na DC/DC měnič? Jedná se o měnič z děleného PC zdroje CHIEFTEC CDP-120ITX, tzn. síťový zdroj 12V 10A + DC/DC měnič s 24 pin ATX konektorem. Síťový zdroj je v pořádku a dává 12V ale DC/DC měnič nejde zapnout. Napětí na ATX konektoru po spojení pinů PS ON + GND vyskočí na několik milisekund a zase zmizí. Já na diagnostiku nemám vědomosti, tak si s tím nevím rady.
Zkusil jsem změřit výstup osciloskopem, ale osciloskop moc neovládám a nejsem si jistý, jestli jsem ho měl správně nastavený.
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
Zdroj je nový a budu ho tedy reklamovat, akorát to je to co jsem nechtěl, protože ho budu muset zabalit, poslat a čekat na vyřízení. A novou základní desku vyzkouším až Bůhví kdy nebo bych mezitím musel koupit nějaký jiný zdroj.
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
Zdroj mi přišel o dost dřív, než základní deska pro kterou jsem jej pořídil. Jen na vyzkoušení jsem jej přes MOLEX konektor zapojil s jedním 140mm a dvěma 92mm ventilátory a ty sebou po spuštění zdroje vždy jenom škubly. Říkal jsem si to samé co ty, možná potřebuje mít zatížené všechny větve. Ale když mi z Číny přišla základní deska, tak i s ní se zdroj chová stejně. Po zapnutí na desce jenom problikne stavová dioda a a pootočí se ventilátor na chladiči procesoru.
Tohle je plně jiná konstrukce než starý síťový zdroj. Ta potřeba zátěže je čistě o vyspělosti řídícího obvodu. Pokud nevadí větší zvlnění napětí, tak moderní obvody zatěž nepotřebují nebo stačí pár mA.Hape píše:To jsem také kdysi dávno četl o klasických ATX zdrojích, že pro běh potřebují určitou minimální zátěž. Ale to prý už hodně dlouho neplatí. Podle novějších ATX norem prý mají zatěžovací odpory již v sobě zabudované a s jejich spuštěním bez připojení není problém.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... c&t=111616
Ten prostřední IO U4 je dvojitý DC/DC měnič a bude nejspíš vyrábět +5V a +3,3V. U1 u výstupu bude výstupní napětí kontrolovat a generovat signál Power Good. K čemu je tam ten DC/DC na vstupu (řízený U3), nevím. Ví to někdo zkušenejší? U2 bude nejspíš snímat výstupní proud na R34.
A jen taková poznámka, když kontroluješ osciloskopem nějaká DC napětí, tak je dobré mít vstup přepnutý na DC režim. AC režim se hodí například na měření výstupního zvlnění.