Jak funguje sušička filamentu?
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Jak funguje sušička filamentu?
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Tisknu PETG a PLA - to neřeším vůbec. PETG bych rád semtam vysušil, hlavně v tomto období, větrá se a venku je vlhko, tak to naleze i do domu. TPU 96 mám jen koupený pro případ potřeby, ještě jsem ho nepoužil. A sušičku mám z práce, nechal jsem si ji koupit, že se bude hodit.
Nicméně lepší řešení je mít nějakou vzduchotěsnou pixlu a do ní naházet silikagely. Já na to mám nepoužitý nástěnný rozvaděč, dovnitř se vejde 16 cívek a pár kilo silikagelu a není problém.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Zcela zjevně ti nic neříká pojem "adsorpce vlhkosti".HF_Tech píše:... Samotné klubo těžko ze vzduchu nasaje víc jak ml vhkosti, jedině, že bys ho namočil na dost dlouhou dobu.
...
1) nemotat dohromady s aBsorpcí - adsorpce je vázání (vlhkosti nebo něčeho jinýho, třeba plynů) na povrch látky, absorpce je pohlcování vlhkosti (nebo jiný látky) do objemu. Proto se absorpce dá využívat k chlazení u bezhlučnejch chladniček, který v mnoha případech ani nepotřebujou elektriku, ale v primitivnějších oblastech si vystačej s ohřevem plynovým, petrolejovým nebo dokonce parafínovým hořákem.
2) adsorpce vlhkosti vychází z chemickýho složení látky na jejím povrchu - plasty jsou v drtivý většině nepolární sloučeniny, který ale na svým povrchu vykazujou afinitu = přitažlivost pro molekuly vody. V normálním stavu to ničemu nevadí, voda na povrchu nic nedělá, nanejvejš zvyšuje přilnavost polétavýho prachu a plast pak vypadá víc zaprášenej než by vzhledem k prašnosti v jeho okolí bylo možný. Je to vidět na delší dobu skladovaným plastu - doslova tak "vylezou" třeba otisky dlaní nebo prstů, který na čerstvě vyrobeným plastovým dílu zanechala obsluha výrobní mašiny.
3) okamžik, kdy tahle vlhkost začne vadit, je v momentě, kdy je potřeba takovej plast ohřát na teplotu pro jeho tvarování - ať je to nasypání granulí plastu do tavicí komory lisovstřiku, nebo vtažení filamentu do tavicí hlavy 3D printru, vždycky tam je teplota řádově 250-280°C, při který ta neviditelná voda přejde poměrně prudce do plynný fáze - a fčil záleží na tom, jestli má vzniklá pára možnost nějakou netěsností vyletět pryč, nebo jestli je uzavřená v mase plastu. Když nemá možnost odejít, plast "z nevysvětlitelný příčiny" bublá a pění a třeba při vstřikování do forem na jeho povrchu vznikají pro neznalýho nevysvětlitelný "stříkance" stříbřitý barvy, který rozhodně nejsou nic estetickýho a třeba pro povrchy určený pro následný pokovení nebo pro díly s požadavkem 100% průhlednosti (typicky díly na kompletaci světel pro auta) jsou vysloveně vražedný. Vadnej díl je nepoužitelnej, protože vada je neodstranitelná a výrazně ovlivní buď požadovanou průhlednost, nebo odrazivost pokovenýho povrchu.
Z vejš uvedenýho důvodu je v technologickým postupu přípravy výroby pro drtivou většinu výrobků z termoplastů nebo v materiálovejch listech termoplastickejch hmot už od výrobce vysloveně uvedený, že pro tvarování vstřikováním taveniny je materiál před použitím nutno temperovat/předsušit - a je u toho uvedená nějaká kombinace časový expozice teplem pomocí profukování ohřátým vzduchem - jak dlouho ohřívat při jaký teplotě, například 4h při 80°C nebo 2h při 120°C atp. Na výrobku se naprosto bezpečně pozná, jestli před tepelným zpracováním surovina prošla předsušením, nebo ne - a to i přesto, že drtivá většina výrobců balí svoje granule do vícevrstvejch pytlů, obsahujících i PE a kovovou vrstvu.
Tavení plastu pro 3D print se odehrává při normálním tlaku, vodní pára tak není omezená prostorem vstřikovací formy a tak má možnost tvořit v plastu dutiny nebo bubliny vydouvající povrch. Záleží na názoru každýho tisknoucího soudruha, jestli mu takový vady povrchu/objemu materiálu ve výsledným "výtisku" budou nebo nebudou vadit. Zcela určitě se chovají jako koncentrátory napětí při mechanickým namáhání, takže zhoršujou výslednou pevnost vytvořenýho dílu v ohybu/tahu.
A kutilmile - nelituju tě
Jinak s tím sušením to je divný. 10 let načatý ABS Esun nebublá a 4 hodiny v Sunlu žádnej vliv. Rok po načnutí mě bublinovalo PLA a PET-G. PET-G po sušení přestalo, PLA ne. Mám podezření, že to je problém výrobce, někteří zachlazují filament ve žlabech s vodou hlavně pokud mají technologii určenou prioritně na kabely.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Potom samozrejme zaleží ešte na materiali. Čiste PP a ABS nieje hygraskopické (nemusia sa sušiť), PP s talkom a ABS s PC áno , naťahajú vlhkosť z okolia.
- martinkopp
Aktivní sušička bez ventilace je k ničemu.
- MetrickyZavit