nezname tranzistory
Moderátor: Moderátoři
nezname tranzistory
rus_nab.PDF
Nie som si istý či tam nie je jedna chyba, už sme o tom diskutovali. Namiesto tých ruských tranzistorov môžeš kľudne použiť BC238 resp. BC308 podľa typu.
10 rokov on tam nechal len hlavny istič a to trafo a ako zdroj použil zapojenie s FET tranzistorom.
- Přílohy
-
zdroj1.jpg- (203.28 KiB) Staženo 398 x
Čo sa opravy týka - podľa mňa stačí premerať transformátor a polovodiče.
A kutilmile - nelituju tě
Skončilo to výměnou celého konce - vyboural jsem z desky všechno, oloupal plošňáky, dovrtal pár dírek a dal tam MBA810. O nějaký čas později jsem toto řešení našel v rmgf Riga 110, o jehož existenci jsem předtím neměl tušení, ale konstrukčně je jinak stejný, jen má větší kufr a rádio navíc.
Takže dnes bych na tyto tranzistory také radši zapomněl.
To písmeno na pouzdře, psané písmem Cyrila a Metoděje, značí skupinu podle následujícího obrázku
Jeden pěkný kousek je tady

Hill mimo jiné píše: Skončilo to výměnou celého konce - vyboural jsem z desky všechno, oloupal plošňáky, dovrtal pár dírek a dal tam MBA810. O nějaký čas později jsem toto řešení našel v rmgf Riga 110, o jehož existenci jsem předtím neměl tušení, ale konstrukčně je jinak stejný, jen má větší kufr a rádio navíc. Takže dnes bych na tyto tranzistory také radši zapomněl.
Tak tohle znám a v minulosti jsem se s tím také dost natrápil. Nemohu nepřipomenout jednu perličku - některé tyhle sovětské koncové "kloboučky" bylo možno dostat i do stavu kdy bylo úplně jedno co je připojeno jako E B C a chovalo se to pořád stejně. Půl dílny nad tím kroutilo hlavou...
Co se týče náhrady nějakou teslou, nikdy se nám to pořádně nedařilo a končilo to většinou tím že se to v případě potřeby vytrhlo z nějakého vraku. Těch oranžových zmetků bych taky našel doma hrst, ale doufám že už je nikdy nebudu potřebovat.
Killroy