Usměrňovač 3x230V

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
HF_Tech

#16 Příspěvek od HF_Tech »

Vono by spíš stačilo trafo 400V na 240V. Rozloží zátěž mezi 2f a nechá si líbit skoro vše.
gaminn

#17 Příspěvek od gaminn »

Díky moc. Myslel jsem, že bude lepší řešení než jednocestné usměrnění každé fáze, ale pokud se vlastně na to dá použít třífázový usměrňovací modul, tak dobrý, hlavně, že to je jedna součástka. Bojuju s místem.

Předpokládám, že když mi invertor na jednu fázi bere 40A (ve špičce asi i o něco víc) tak třífázový usměrňovač na 50A to dá.
voitano

#18 Příspěvek od voitano »

Hmm, jak se bude tvářit ta síť na půlvlnné zatížení fází....
gaminn

#19 Příspěvek od gaminn »

Jak? Jestli bude průměrný proud jednou fází třeba 14 A, tak to znamená 28A v první půlvlně a 0A v druhé. Bude to vyhazovat 16A jistič?
voitano

#20 Příspěvek od voitano »

Asi by bylo dobré přesně popsat co máte a co chcete řešit, né jak to chcete řešit.
gaminn

#21 Příspěvek od gaminn »

No je to popsané v prvním příspěvku... Mám spotřebič na 230V/40A, to mi neudrží jistič. Rád bych ten odběr rozložil mezi všechny 3 fáze tak, aby to jistič udržel. Zároveň to musí být malé, takže ideálně jen usměrňovač.
voitano

#22 Příspěvek od voitano »

Není to popsáno přesně. Co je to za spotřebič, jaký je to měnič, jaké má kapacity na vstupu? Jestli má být na výstupu 40A, tak na vstupu to bude kolísat chvilku třeba 50A, aby se do kapacit dorovnala energie, kterou musíte vykrýt z chybějících pulvln. Asi bych použil min 70A diody průmyslové kvality. Ten měnič je někde odzkoušený, že tu zátěž ustojí?
Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

Taky si spočítej, kolik tam bude diod, kolik na každý bude napětí a kolik skrz každou poteče. To znamená, kolik se na tom usměrňovacím bloku vypálí watů. Abys nebyl překvapenej až to nacpeš do nějaký miniaturní krabice. Tyhle usměrňovače relativně dost topí, bez pořádnýho chlazení to nepůjde.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Kremik

#24 Příspěvek od Kremik »

gaminn píše:Jak? Jestli bude průměrný proud jednou fází třeba 14 A, tak to znamená 28A v první půlvlně a 0A v druhé.
Tak to asi ne. Usměrňuješ 3 fáze, takže každá z diod může vodit jen 1/3 času. Pokud by pracovaly do odporové zátěže. U tebe zřejmě budou nabíjet přímo kond, takže doby otevření diod budou kratší, tím větší proud jimi po tu dobu poteče. Protože proud poteče vždy jen jednou diodou, poteče jí celý, navíc zvýšený o dobu, kdy nevodila žádná. Takže 28A to nebude. Začínáš na 40 plus náhrada za mezery.
BOBOBO

#25 Příspěvek od BOBOBO »

Gde prodávaj mezery ????
jardafiala

#26 Příspěvek od jardafiala »

samec

#27 Příspěvek od samec »

gaminn píše:je to invertor.
Nemá ten tvoj super tajný invertor náhodou na vstupe zdvojovač napätia, alebo symetrické napájanie? Nemusel by si vymýšľať rovnáky na vohejbáky.
gaminn

#28 Příspěvek od gaminn »

Je to svarecka. Nechápu proč, ale Číňan jí udělal má 230v ačkoliv ji neudrží ani 32A jistič. Na vstupu svářečky je usměrňovací můstek + kondenzátory na 400V, takže tady se fakt moc vymyslet nedá.

No jestli do svářečky má téct max. 40A, tak mařeny výkon a vznikající teplo na plném můstku bude 40 krát cca 2V (1V na každou ze dvou diod co vedou) = 80W. A jak to bude při jednocestným usměrnění ze tří fází? Z výstupu usměrňovače se pořád odebírá 40A, navíc každá z diod je zatěžována menším proudem, než u jednofázového usměrňovače, ale tak pro jednoduchost můžu počítat zase 1V propustné napětí. No a z toho mi vychází ze ztráty budou cca poloviční tj 40W.

Akorát mě napadá co v instalaci řekne na proud 40A pracovní vodič - přes ten vlastně celý proud povalí. Hm, na tohle fakt asi není síť stavěná. Teoreticky by ten můj 40A 3f jednocestný usměrňovače mohla udržet 16A 3f zásuvkami ale ty se asi nebude líbit 40A proud nulakem...
BOBOBO

#29 Příspěvek od BOBOBO »

Nesmysly , v júzu to jede na 110-120V a je vše OK . Zase ty nebetyčný kokotiny o číňanu . Že si to ty neumíš představit je tvoje blbost . V průmyslu je to běžně proudeček ......
gaminn

#30 Příspěvek od gaminn »

No já to myslel tak, že když každou z fází poteče střední proud 13A, tak se to sečte a pracovním vodičem poteče 40A. Ale to je vlastně blbost, to by platilo u stejnosměrného proudu.

Takže co? Akorát mě nebude mít rád distributor, že mu budu nesymetricky zatěžovat transformátor? :)
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“