Usměrňovač 3x230V
Moderátor: Moderátoři
Předpokládám, že když mi invertor na jednu fázi bere 40A (ve špičce asi i o něco víc) tak třífázový usměrňovač na 50A to dá.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Tak to asi ne. Usměrňuješ 3 fáze, takže každá z diod může vodit jen 1/3 času. Pokud by pracovaly do odporové zátěže. U tebe zřejmě budou nabíjet přímo kond, takže doby otevření diod budou kratší, tím větší proud jimi po tu dobu poteče. Protože proud poteče vždy jen jednou diodou, poteče jí celý, navíc zvýšený o dobu, kdy nevodila žádná. Takže 28A to nebude. Začínáš na 40 plus náhrada za mezery.gaminn píše:Jak? Jestli bude průměrný proud jednou fází třeba 14 A, tak to znamená 28A v první půlvlně a 0A v druhé.
- jardafiala
No jestli do svářečky má téct max. 40A, tak mařeny výkon a vznikající teplo na plném můstku bude 40 krát cca 2V (1V na každou ze dvou diod co vedou) = 80W. A jak to bude při jednocestným usměrnění ze tří fází? Z výstupu usměrňovače se pořád odebírá 40A, navíc každá z diod je zatěžována menším proudem, než u jednofázového usměrňovače, ale tak pro jednoduchost můžu počítat zase 1V propustné napětí. No a z toho mi vychází ze ztráty budou cca poloviční tj 40W.
Akorát mě napadá co v instalaci řekne na proud 40A pracovní vodič - přes ten vlastně celý proud povalí. Hm, na tohle fakt asi není síť stavěná. Teoreticky by ten můj 40A 3f jednocestný usměrňovače mohla udržet 16A 3f zásuvkami ale ty se asi nebude líbit 40A proud nulakem...