Shitózní světla a multipřechodový diody?
Moderátor: Moderátoři
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
Shitózní světla a multipřechodový diody?
Samozřejmě každá jedna dioda v hazlu, resp. připojený na tom zdroji, většina svítila téměř neznatelným bílým puntíkem. A tak mi to došlo - ti rejžácký 🤐, aby ušetřili, už dávají asi dva (možná i víc) přechody v sérii do jednoho pouzdra. Tipnul bych dva, 4,4 V na ně sedí - přepalovat to aby to hodně svítilo a voni ušetřili ve výrobě pár centů - a že se to při tomdle napětí za pár let vysere rejžáka nezajímá, resp. co, prodá víc šmejdu.
Velice často se ten přechod v techdle sračkovejch svítidlech vysloveně přeruší, nejdou do zkratu, takže to nereaguje na žádný vnější napětí (teda aspoň toho co dává měření diod v multimetru), nedá se to nijak proměřit (nekonečně odpor), a maximálně takhle když je to na nejakejch až 150 V (to dává měnič naprázdno), tak nejakým svodem se na tom druhým, nepoškozeným přechodu něco objeví a emituje to hrstku fotonů, takže to jsou ty bílý puntíky.
Kam todle pude dál tvl?
Prdlička na závěr, nechal sem dvě zdemontovaný světla v autě pod polyesterovou „dekou“ (tlustá látka). Na slunku se to může zahřát na co, 70 stupňů? Deka je naprosto neporušená (stejně jako všecko co pod tím mám), ale mléčnej bílej dekl jedné té sračky (ten co byl vzhůru a dotýkal se deky) se zkroutil a částečně smrštil, komplet na vyhození.
- Behemot
- Kontaktovat uživatele:
Nicméně by mě ani nepřekvapilo, kdyby to vlastně nebyly jenom přechody, ale integráč kde bude pár dalších dedikovanejch součástek. Pže proč to udělat jednoduše, ale robustně, když vyrobit integráč s plochou ani ne 1 mm^2 stojí dneska hovno, fabrika toho hrne stamiliony za centy, a pak se dá vojebat všecko vokolo a ušetřit na tom eště víc, žánop.
Nevim, já se prostě když LEDkový světlo, tak sem dával zatím ledváncový panely (hlavně 59,5×59,5 do podhledů), to svítí všecko naprosto skvěle dodnes. Teď naposled nejaký kanluksový třikrát rebrandovaný rejže AZPO LED a naposled z líla livarno, se tříletou zárukou. Pže stále víc se rozmáhá že na to čurácí i z rádoby značek nechcou dávat záruky nad 2 roky, ví moc dobře, jak to vojebávají - to je pro mě indikátor. Když je záruka, dá se čekat, že to je udělaný aspoň TROCHU robustně. Jinak pak lidem řeknu vyserte se na to a dám tam vobyčejný cokoli na E27, kde si může provozovatel snadno sundat dekl, vyšroubovat chcíplou LEDkovku a dát novou. Místo toho že mu tam nejakej 🤐 nasere tydle rejžácky 🤐, naúčtuje si za to majlant, a pak po třech a půl roku to začne chcípat jedno po druhým, a lidi se ve sklepe v -2 suterénu můžou na schodech zabít tvl. Vyměnil sem dvě tydle sračky na schodišťu, kde už to nesvítilo vůbec, a během tech pár dní než sem todle zrealizoval, tak zdechly další dvě na jinejch schodištích a chodbách. To fakt chceš tvl.
Vobjevil sem aspoň že polský LENA mají keramický vobjímky na 100 W a s MOSAZNEJMA dutinkama. Kontakty sou sice zase hnilíkový, ale aspoň ty mosazný dutinky jsou pokrok.
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
A že se ti deformuje plast v rozpáleném autě, je všeobecně známá věc a je s podivem, že tě to překvapuje.
Takže nechápu, proč si myslíš, že je to nějak výjimečný šmejd. Prostě běžná spotřebka.
Kecáš.mi-ro píše:Infračervená: 1,6 V
Červená: 1,8 V – 2,1 V
Oranžová: 2,2 V
Žlutá: 2,4 V
Zelená: 2,6 V
Modrá: 3,0 V – 3,5 V
Bílá: 3,0 V – 3,5 V
Ultrafialová: 3,5 V
Infra má kolem 1V, starší červený skoro přesně 1,5V, moderní červeny a superčervený stejně jako žlutý a oranžový 1,8V, zelený spíš do žluta 1,78V, superzelený 1,85V, modrý 2,7 až 2,9V, bílý od 3V vejš.
A kutilmile - nelituju tě
Starý červený LQ100, LQ110 bodovky, ještě s pozlacenou paticí, měly skoro na chlup přesně 1,5V, přestože katalog hlásal 1,65V ... materiál GaAsP ...samec píše:Mám doma nejaké okrúhle THT červené LED priemeru 3mm, ktoré svietia pri 1,2V.
A kutilmile - nelituju tě
- Behemot
- Kontaktovat uživatele:
Vozím v kufru a vzádu asi tak kubík a 300 kilo věcí permanentně a je to pod tou dekou co je rok dlouhej. Vyjma želatinovejch a čokoládovejch věcí se nikdy ničemu nic nestalo a neděje. Ani černý plastový přepravky třeba vod žampiónů, extréně slabý a křehký, nedělají takovýdle sračky. Takže jo vole, přectav si, překvapuje. Pže to se taky může pokurvit namontovaný nekde na betonu když na to bude půl dne pařit slunko. Výrobek jak noha.jezevec píše:Právě jsi objevil Ameriku. LED diody s více čipy, nejenom se dvěma. Použití ti už popsal rnbw. Že se čip LED diody přeruší je častější než jeho zkrat.
A že se ti deformuje plast v rozpáleném autě, je všeobecně známá věc a je s podivem, že tě to překvapuje.
Takže nechápu, proč si myslíš, že je to nějak výjimečný šmejd. Prostě běžná spotřebka.
Je teda zajímavej zázrak, že při lízání multidementérem běžně i víc obyčejnejch diod v sérii (nebo taky paralelně, kdy se minimální proud dělí mezi třeba 10 ks) nepatrně něco produkuje, zatímco tydle rejžákovo zázraky ne. Jistě bude chyba v tech obyčejnejch diodách