Spínání mikropájky
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
triakSpinaniVnule.png- (13.69 KiB) Staženo 177 x
-
triakSpinaniVnule2.png- (14.71 KiB) Staženo 135 x
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Aby to moc nekmitalo, tak komparátor který srovnává výstup z TL061 s napětím na potenciometru má malou hysterezi(výsledná teplota potom kolísá +-10°C).
Takže mikropájka 48W 24V (2A), má topné tělísko 12 Ohm, do kterého jde 50Hz 24V. Triak buď sepné a propouští tohle střídavé napětí nebo ho blokuje v závislosti na napětí na jeho řídící bráně. Spínání v nule znamená, že triak změní stav při nulovém napětí, tím pádem neořeže sinusovku a nevznikne tak rušení.
Pokud jsem to tedy pochopil dobře, spínání regulace nemůže být rychlejší než 2x50Hz. Když se nastaví teplota, triak se otevře, topné tělísko se zahřívá, a na teplotním čidlu se zvětšuje napětí. Až se zvýší nad určitou úroveň, vypne se triak a mikropájka chladne. Sníží se napětí na teplotním čidlu a opět se sepne triak.
Asi by bylo dobré použít pro řešení s mikrokontrolerem nějaký obvod, který synchronizuje s nulou. Použité U217B, TDA1024 v GME a v GESu nemají. Neznáte někdo nějaký běžnější obvod?
Víte někdo jaké teplotní čidlo se v perech SOLOMON používá, a jaké napětí (proud) odpovídá 1°C?
to msar: proč používáš triak a ještě k tomu optotriak? Spínání v nule asi neřešíš, že. Pokud jsem vše pochopil správně, tak PWM vůbec nemusíš používat. Stačí jen snímat napětí a podle hodnoty buď sepnout nebo rozepnout optotriak. Při použití obvodu, který je určený pro spínání triaku v nule, by se asi PWM využilo tak, že by se s ním nastavovalo napětí (dolní propust) na tomto obvodu. Pokud se rychlost spínání řídí napětím.
Snad jsem se nikde nesekl. Zatím se do toho dostávám.
Ještě mě napadlo, dá se vypočítat za jak dlouho se topné tělísko ohřeje na požadovanou teplotu?
Doma mám staré trafo 25V/1,5A (původně na 220V, teď při 230V bude místo 25V trochu víc). Myslíte, že to bude stačit? Vadilo by peru, kdyby místo 24V dostalo trochu víc?
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Solomon používá teplotní článek typu K pro který platí 0.0413mV/°C (pouze pro kladné teploty)
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
p4ul píše:AmarokCZ: jaký mosfet používáš. Pokud nemáš spínání v nule, jak řešíš odrušení (jestli vůbec). A jak jsi prosím měřil teplotu na hrotu (píšeš, že ti teplota kolísá)?
Ještě mě napadlo, dá se vypočítat za jak dlouho se topné tělísko ohřeje na požadovanou teplotu?
Doma mám staré trafo 25V/1,5A (původně na 220V, teď při 230V bude místo 25V trochu víc). Myslíte, že to bude stačit? Vadilo by peru, kdyby místo 24V dostalo trochu víc?
Mosfet mám IRFZ24N, spínání v nule neřeším, protože nespínám střídavé napětí ale stejnosměrné napětí které je navíc odebíráno ze spínaného zdroje. Pokud vím, tak rušení "žádné" nevzniká. Teplotu na hrotu měřím termočlánkem který je uvnitř pájky. Ta doba by se dala spočítat, ale já jsem se s tím kolísáním spokojil....
Je velký rozdíl mezi krmením topného tělíska střídavým nebo stejnosměrným proudem?
Dalsi pokus...ztraty do prostredi by se daly spocitat takhle:
Qz=ro*V*c*(T2-T1)
ro...hustota vzduchu
V...objem vzduchu
c...merne teplo vzduchu
T2...teplota hrotu
T1...teplota vzduchu
a celkova doba:
t=(Q+Qz)/(R*I*I)
Ale otazkou je, jak dotoho zapocitat tu nehomogenitu prostredi(a jak daleko to bude ohrivat vzduch), jak pises. Ale timhle uz opravdu koncim.