Core Duo

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od forbidden »

Celeron píše: Na XP? To bude za chvili po něm. Matně si pamatuju, že XP neuměj swapovat, trimovat či něco podobnýho.
Neumějí TRIM, a k SSD se zrovna ukázkově nechovají. Ideální jsou starší ne moc jetý 120 GB disky. Můžou ještě být i SLC. Hodně jsem se toho bál u nás v práci, když jsme začali kupovat stroje právě s SSD. Useři zásadně neřeší nic jako volný místo na disku a pracují klidně s posledníma pár GB. Takže opotřebovávání pár buněk disku je extrémní. Nakonec se ukázalo, že ty stroje takto jely i hodně let bez úhony. Takže pokud na tom XP neplánuješ strávit fulltime práci do smrti, neřeš to.
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše:Necitatelny sektor sa opravi alebo premapuje (firmware disku vyhodnoti, ci je sektor pouzitelny) zapisom.
Nojo, ale jak to udělat, v jiným PC když v tom CoreDuo ani nenaběhne systém.
To jsem zkusil ale pokud při kopírování Průzkumník narazí na ten vadnej sektor, tak se okamžitě zakousne a nezabere ani CtrlAltDel. Asi je ten vadnej sektor někde v systémový oblasti, adresáři nebo kdoví kde.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

Skopiruj si odtial data, kym to ide.

Keby si chcel zachranit vsetko, tak nasledne pouzit ddrescue - skopirovat vsetky citatelne sektory na druhy disk. Ak bude necitatelnych len par, tak to chkdsk potom na funkcnom disku opravi.
HF_Tech

#19 Příspěvek od HF_Tech »

CHKDSK C: /X /F /R už jsi zkusil?

To swapování na konkrétní SSD disk lze v XP zakázat jedním kliknutím myši. Jesi má to Core osazen alespoň 1GB operačky, tak není co řešit.
xsc

#20 Příspěvek od xsc »

Celeron píše:Asi je ten vadnej sektor někde v systémový oblasti, adresáři nebo kdoví kde.
Pokud to máš připojené v jiném PC, tak je vcelku jedno, kde ten vadný sektor je. Příčinou je spíš to, že to vyvolá nějakou reakci přímo v disku, který se snaží to místo číst do zblbnutí. Můžeš zkusit utilitu od výrobce a nebo pustit chkdsk /f/r a nechat to trpět. Je tam hodně dlouhý time-out na to, aby to vzdal, proto to trvá věčnost.
Pokud tam máš data, tak to zkus nejdřív zkopírovat složku po složce a windows si nech až na konec.
xsc

#21 Příspěvek od xsc »

forbidden píše:Hodně jsem se toho bál u nás v práci, když jsme začali kupovat stroje právě s SSD. Useři zásadně neřeší nic jako volný místo na disku a pracují klidně s posledníma pár GB. Takže opotřebovávání pár buněk disku je extrémní.
K tomu opotřebení pár buněk právě u SSD nedochází, řadič SSD to rozhazuje po disku, aby opotřebení rozložil. Proto ani XP nebo DOS SSD jen tak neodpraví. Jen u HDD to skutečně stále píše na jedno místo.
Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

HF_Tech píše:CHKDSK C: /X /F /R už jsi zkusil?
Jo, v 1. fázi se na 4% zažvejkne a ani po půlhodině se nehne.
Jirka

xsc

#23 Příspěvek od xsc »

Buď to nech přes noc, jestli to nakonec nevypadne na time-out a popojede dál. Pokud ne, tak ještě můžeš zkusit utilitu od výrobce, jestli umí označit jeden sektor jako bad. Některé ty utility umí v read módu jen kontrolovat a korekci udělají až ve chvíli, kdy jim povolíš přepsat disk. Což znamená ztrátu všech dat.
masar

#24 Příspěvek od masar »

Skopíroval bych z disku, co jde a na čem mi záleží, jak už někdo psal (OS to není) a potom format, kontrola smartu, případně adios hdd. Jinak je to masochismus.
Celeron píše:Když koukám do svýho "vrakoviště", našel jsem WD5000AADS Sata ale je na něm napsanej otazník a nepamatuju proč. Na HDTune prošel bez chyby ale není ho do takový vykopávky škoda?...
A dokresluje to tohle "dilema".
:wink:
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem Maxtora nahrnul HD Clonem jako Full Image do souboru na jiným disku. Hodil jen jeden nečitelnej sektor. Sice na chybě asi 10 minut přešlapoval, ale pak jel dál. Za chvíli to začnu hrnout na ST. No a pak se uvidí.

edit: Tak to skončilo nasráním. HD Clone mi napsal, že ve verzi co mám není Restore podporovaný.
Tak znova a lépe v HDD Raw Copy, Image do souboru hodilo jeden vadnej sektor a při zápisu image na novej disk jsem někde na 60%. Překvapilo mě, že Image 160GB disku má jen 41GB, asi nějaká komprese prázdnýho místa disku. Uvidíme zítra zda z toho disku XP naběhnou.

edit2: Na ST disku je vše, co bylo na Maxtoru. Když jsem ho dal do CoreDuo, tak to dojelo do nabídky Stav nouze, Poslední funkční konfigurace a Spustit běžným způsobem. Ať odklapnu cokoliv, tak to nic nedělá.
Ještě jsem zkusil Recovery z CD XP. Chce to po mě disketu kterou samozřejmě nemám...
Kašlu na to.
Jirka

warp

#26 Příspěvek od warp »

Stáhni si Sergei Strelec utility, nahraj na flešku a ze sekce HDD utility pusť na poškozený disk utilitu VIVARD, disk musí běžet v PATA režimu (nastav BIOS) ne AHCI. Umí vadný sektor označit. Případně i další utility, data to neničí.
xsc

#27 Příspěvek od xsc »

Celeron píše:edit2: Na ST disku je vše, co bylo na Maxtoru. Když jsem ho dal do CoreDuo, tak to dojelo do nabídky Stav nouze, Poslední funkční konfigurace a Spustit běžným způsobem. Ať odklapnu cokoliv, tak to nic nedělá.
Ještě jsem zkusil Recovery z CD XP. Chce to po mě disketu kterou samozřejmě nemám...
Kašlu na to.
Co to je nic nedělá? Zabloudí to, nebo to po chvíli napíše nějakou chybu při bootu?
Zkus se podívat, jak je nakonfigurované AHCI. Windows XP ho nativně neumí, pokud jsi tam neměl nainstalovaný ovladač. Když přepneš do PATA režimu, mají na to driver, který se spouští vždy.
Můžeš nabootovat do recovery konzole, k tomu žádnou disketu nepotřebuješ, a postupně zadat fixmbr, fixboot a bootcfg/rebuild
To první opravuje boot sektor, ten je ale zjevně OK, když se ti zobrazí menu. To druhé pak vlastní zavaděč a to třetí konfiguraci boot.ini
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

Zasekne a ani hodinu nic. Vzal jsem SSD 128, co jsem sehnal za 2 stovky a namastil na něj XP Ultimate SP3 z roku 2009. Akorát mě překvapilo, že na inteláckým CD k DQ965GF, co mám, jsou k nalezení jen drivery pro audio, a síťovku a grafárna a PCI píše, že "počítač nemá minimální potřebnou konfiguraci". Onboard grafika nevadí, nepoužívám a to PCI se zatím nikde neprojevilo.
Těch pár věcí, co budu na XP potřebovat nainstaluju znova a data mě zůstaly. Večír jsem ještě naistaloval Supermium, vypadá to, že je i dnes na XP použitelnej.
Jirka

xsc

#29 Příspěvek od xsc »

Divím se, že tam není AHCI driver pro SATA. Ten se u XP ideálně instaluje při jejich instalaci. Bez hacku nejde nainstalovat pak jako upgrade, protože řadič má jiné HWID při PATA módu a jiné při SATA. Je potřeba použít soubor, co to nejdřív zapíše do registru a to se liší pro každou verzi řadiče/čipsetu.
Pokud se ti tam ukazují u PCI nějaké otazníky, tak chybí čipset driver, XP samy nic nepoznají. Intel na webu dost zametl, ale stačí si to stáhnout u výrobce podobné desky, třeba Gigabyte má ke každé desce archiv driverů už od P5.
golemson

#30 Příspěvek od golemson »

Jen malá poznámka k baterii BIOSu. Pokud je na ní rovných 3V, tak je vadná, anebo těsně před smrtí. Na dobré naměříš 3,1-3,2V! A pak se div, že to nefunguje.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“