Pozor na televizory s 2-vodičovým síťový přívodem

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Ivan_01

#31 Příspěvek od Ivan_01 »

niektoré TV si dokážu v Hotelovom režime prepnúť HDMI ako prioritný vstup.
houmr

#32 Příspěvek od houmr »

Kremik píše:
Ivan_01 píše:Odpálený scart som možno videl raz, zničených HDMI mraky.
Myslím, že je potřeba na to koukat trošku v souvislostech. Stávalo se, že by odcházel SCART v dobách před DVBT-1? Asi jsem se v té době s tím nikdy nesetkal.
Ano stávalo - za éru DVBT1 mi pod rukama několikrát nevratně přestal hrát např. zvuk ze SET TOP BOXu - stačil ten SCART připojit za provozu nakřivo, nedejbože aby si se břichem opíral o obrazovku a rukama se dotýkal PINů. U starého videa JVC mi také odešel VIDEO vstup v CINCHi, po zkoumání to také vedlo přes nějaký nepatrný rezistor rovnou do IO, bez čehokoli proti zemi.

Ten anténní kabel dost pomáhal právě v éře SCARTů - když se potenciály vyrovnávaly přes ten SCART, bylo to vidět jak na čárách v obraze, tak brumem ve zvuku. Po připojení jinak nepotřebného anténného kabelu do televize obvykle tyto projevy zmizely.
Kremik

#33 Příspěvek od Kremik »

Já psal před DVBT-1, ty píšeš za éry DVBT-1. Právě v té éře DVBT přišla ta záplava zmršených kabelů. Před tím jsem to tedy alespoň nezaznamenal. Ani by mě taková čuňárna nenapadla.
rnbw

#34 Příspěvek od rnbw »

Era cinskeho smejdu zacala uz pred DVB-T - s lacnymi DVD prehravacmi pochybnych "znaciek".
Kremik

#35 Příspěvek od Kremik »

Je to možné, to se nebudu přít. To by pak vysvětlovalo ty problémy s rušením obrazu a brumem ve zvuku co zmiňuje houmr. Normální kabely tohle nedělaly.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od RayeR »

Zajimave, zapojovanim HDMI za behu jsem jeste nic neodpalil a prijme mi, ze ten konektor (stejne jako USB) je konstruovany tak, aby se napred bezpecne dotkly ty kovove plaste (to ze stineni muze byt z nakeho pochybneho alobalu nebo vubec je vec jina) a pak teprv signalove piny (tuzim ze jeste GND byva delsi jak ostatni). Kazde slusnejsi zarizeni by melo mit na tom HDMI nejaky ESD protektor (sit zenerek/transilu) na datovych linkach, ktery by mel par mA na par desitek ms vydrzet. Je teda pravda, ze vetsinou ty HDMI pripojuju k PC monitoru s 3-zilovou snurou nez k telce...
houmr

#37 Příspěvek od houmr »

RayeR píše: 13 črc 2026, 20:59 Kazde slusnejsi zarizeni by melo mit na tom HDMI nejaky ESD protektor (sit zenerek/transilu) na datovych linkach, ktery by mel par mA na par desitek ms vydrzet.
To je tak leda tvé zbožné přání - v každé TV od obyčejných až po značkové (a ve své době sakra drahé) to z konektoru leze rovnou přímou cestou do chipu. Možná ten ESD protektor bude v něm a někdy na svůj úkor zachrání zbytek TV...
Kremik

#38 Příspěvek od Kremik »

RayeR píše: 13 črc 2026, 20:59(tuzim ze jeste GND byva delsi jak ostatni).
Ono to tak bude, ale všespásné to není. Jak se ty zemní kontakty při zasouvání o sebe třou, chvílema vodí, chvílema ne, asi jako zákmity na tlačítku. Když se pak spojí signálovej a GND si právě dává šlofíka, může se asi něco stát...
rnbw

#39 Příspěvek od rnbw »

Raspberry Pi ma nejake ochranne diody na HDMI signaloch, ale pri prerusenej zemi to vzdy nezachranili.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od RayeR »

Bejva to dost mala SMD soucastka par mmm, kterou ty 4 diff pary nejak prochazi, zaroven s pripojenou zemi a prip. VCC. Aspon ja to do nasich HW designu vsude davam neb vzhledem k cene zbytu to stoji uz zanedbatelne. Chapu ze u levnych STB a pod se ne to vykvakli, pak uz zbyvaji jen diody v samotnem procesoru... taky asi zalezi jak moc je dobre uzemnena ta druha strana, aby mel proud z TV kam tect, coz treba u Rpi spojeneho s PC spojeneho s PEN je splneno... kdyz se poykaji 2 izolovane zdroje tak to muze byt loterie. No budu si na to u TV davat viv pozor...
houmr

#41 Příspěvek od houmr »

V souvilsosti s poškozením HDMI vstupů si vybavuji tehdy drahé plazmové TV Panasonic, kterým HDMI vstupy umíraly snad nejvíc. Na procesorce nakoso osazený čip pro HDMI a z každé jeho strany do něj šel přímo z konektoru jeden vstup. Po incidentu na jednom vstupo ubvykle přestaly fungovat všechny.
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“