Škoda Octavia Super 1962 tehdejší cena?
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
Škoda Octavia Super 1962 tehdejší cena?
EDIT ještě jsem našel : Prodej nových vozů v Československu na poukaz probíhal do roku 1962, za vyšší ceny šlo auto koupit jako luxusní zboží i ve volném prodeji. Škoda Felicie tehdy stála 44 tisíc korun.
Odpověď AI by Ujec Ghůůůghl: "V roce 1962 se základní cena Škoda Octavia (1959) pohybovala na hranici přibližně 39 500 až 43 000 Kčs, u lépe vybavené verze Octavia Super činila zhruba 43 500 až 45 000 Kčs. Vzhledem k tehdejšímu průměrnému platu okolo 1 300 Kčs tak vůz představoval investici odpovídající zhruba 30násobku měsíčního výdělku.
Kupní síla v roce 1962:
Průměrný plat: 1 303 Kčs měsíčně
Cena vozu Octavia Super: ~44 000 Kčs
Doba spoření: cca 2,5 roku čistého příjmu (bez dalších životních výdajů)
..."
(jen cituju, za úplnost a přesnost ručí Ujec G)
A kutilmile - nelituju tě
- jardafiala
Jen nevím, ve kterém roce byl zrušený tzv. ministerský poukaz, bez kterého se ještě Spartak (v roce 1958 stál Kčs 28 tis.) nedal volně koupit, leda vyhrát ve státní loterii. Nárok na zakoupení měli jen ti s bezchybným kádrovým profilem, známostmi, a sem tam někdo, kdo uměl a kterého jeho národní podnik potřeboval tak moc, že v potvrzení i nějaký ten škraloup zapřel.EKKAR píše:...V roce 1962 se základní cena Škoda Octavia (1959) pohybovala na hranici přibližně 39 500 až 43 000 Kčs, u lépe vybavené verze Octavia Super činila zhruba 43 500 až 45 000 Kčs. Vzhledem k tehdejšímu průměrnému platu okolo 1 300 Kčs tak vůz představoval investici odpovídající zhruba 30násobku měsíčního výdělku...
- jardafiala
- jirka5
Jen pro zajímavost. Ten Spartak potom jezdil u dalšího majitele bez větších oprav dalších 20 let, zatímco ta tisícovka byla za 5 let úplně shnilá.
U našich "přátel" v NDR si Škoda 1000MB vysloužila hanlivou přezdívku "Böhmen-Mähren Schnellroster". Do češtiny přesně nepřeložitelné, asi něco jako "protektorátní rezavěč".
Soukromá auta mimo jiné byla v případě mobilizace k dispozici armádě. Dokonce ještě pár let po revoluci vím o případu, kdy majitel auta dostal od armády obsílku, aby s tím počítal.
Ta dostupnost aut (myšleno pořadníky a čekání) se různila s rokem a místem. Takže z rodiny a z vyprávění různých pamětníků vím o docela rozdílných případech. Jeden vyprávěl, že byl na přelomu 50. a 60. let v pořadníku na auto, aniž by si mohl vybrat značku, natož výbavu a barvu. Vyšel na něj Wartburg 311 a byl spokojený.
Na Trabanta se v NDR čekalo i několik let, u nás byl většinou na skladě.
Prastrýc nechtěl čekat na první Škodu 105, a tak vzal o něco dražší Moskvič 2140. Sice mu už cestou domů nedobíjel, ale co.
Některé pobočky Mototechny měly běžně na skladě i některá západní auta. Třeba v naší čtvrti měli normálně za koruny SAABy. Pravidelně tam dva-tři kusy stály a postupně se obměňovaly. Očumoval jsem tam jako kluk modely 96 a pak 99. Ale nebylo to nic neobvyklého, potkával jsem je běžně v ulicích. Sice stály trojnásobek co škodovky, ale šťastnější lidi prachy měli. Stačilo přijít a zaplatit. Ono stejně moc nebylo za co peníze utratit.
Osobně pamatuju až tak ta sedmdesátá léta. To se dalo jet někam přes půl republiky do jiného kraje a jednodušeji koupit tam. Nebo třeba děda mojí bývalky (původně bohatý kulak, za bolševika natruc nekomunistický předseda družstva) nechtěl v roce 71 čekat dva roky na Mototechnu. Tak nakoupil marky a jel pro prachsprostou Škodu 100S do Tuzexu (nevím kam, asi do Prahy). Přivezl ji ještě ten den. Tu jsem pak po revoluci po něm dojížděl. Byla taková nezaměnitelně specifická a místní policajti mě uctivě zdravili...
Ta stará Octavia byla po patnácti letech docela oblíbená ojetina za pár korun. Táta měl dvě. Jednu standard a jednu Super. Vzpomínám na ně rád.
- jardafiala
Spíš "rychlorezka" - líp to odpovídá tomu "schnell" ...jirka5 píše:...U našich "přátel" v NDR si Škoda 1000MB vysloužila hanlivou přezdívku "Böhmen-Mähren Schnellroster". Do češtiny přesně nepřeložitelné, asi něco jako "protektorátní rezavěč".
Napiš rovnou, že měla protekční "espézetku" složenou ze 4 stejnejch číslic ...ransom píše:... třeba děda mojí bývalky (původně bohatý kulak, za bolševika natruc nekomunistický předseda družstva) nechtěl v roce 71 čekat dva roky na Mototechnu. Tak nakoupil marky a jel pro prachsprostou Škodu 100S do Tuzexu (nevím kam, asi do Prahy). Přivezl ji ještě ten den. Tu jsem pak po revoluci po něm dojížděl. Byla taková nezaměnitelně specifická a místní policajti mě uctivě zdravili...
Potvrzuju, jezdil jsem kus z r.1964 a klika byla v permanenci. Naštěstí jsem to uměl a nepřerazila mi klikou ruce. Řazení ještě pod volantem - nikdo jinej s tím v rodině neuměl, převodovka už neměla synchrony, takže trvale na 2 šlápnutí a dolů s meziplynem. Pokud bylo dobře seřízený zapalko, čistý kabely, rozdělovač a fajfky a nezakarbonovaný svíčky, u teplý stačilo nasadit kliku a cuknout, za studena zlehka povytáhnout sytič - karbec dával dostatečně bohatou směs. Klikou se ale daly natočit i další škodofky - včetně těch s motorem vzadu = tisícovka včetně MBG a MBX a všecko další přes stovku, stodesítku až po stotřicítky. Podmínkou akorát bylo, že se musela na hlavní řemenici doplnit matka s náběhem (sedan, tudor, spartak i oktáva ji měly od výroby, u těch byl start klikou standard) a od emkovejch šáde prostříhnout díra v plechu zadní masky, kterou se klika prostrčila. Starší měly vzadu žebrovou mřížku, kde stačilo uprostřed dvě příčky odehnout od sebe. A dokonce jsem viděl natáčet klikou i favořiť, ale tam už to nebylo tak jednoduchý - tam byl samozřejmě motor napříč, takže krom matky s náběhem se musela učunit díra do PP podběhu, kudy se po vytočení kol do pravýho rejdu ta klika dala prostrčit ... Z principu to jde u každýho auta včetně těch nejmodernějších, pokud se dá udělat a esteticky zamaskovat přístupová díra k hlavní řemenici na klikovce, přehodit klikou motor přes kompresi ručně jde vždycky - problém je často v tom, že ŘJ moderních motorů kontroluje před 1. vstřikem a 1. zážehem, jestli se motor točí dost rychle pomocí snímačů polohy klikovky a vačky a to není klikou dost dobře možný udržet.Hill píše:Já na toho Spartaka mám taky nějaké ty pozitivní vzpomínky, nejlepší na něm bylo, že i s přestárlou baterií (i bez ní) se dal natočit klikou a jelo se. Tehdy se nemuselo ve dne svítit, tak se udržel i na volnoběh. ...