Škoda Octavia Super 1962 tehdejší cena?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jardafiala

Škoda Octavia Super 1962 tehdejší cena?

#1 Příspěvek od jardafiala »

Zdravím, ví někdo z diskutujících, jaká byla cena zmíněné Škodovky? Hledám, hledám, ale na moje dotazy dostávám jen ceny nynější. Zkusil jsem forum Škoda, ale ani tam jsem se odpovědi nedočkal. Našel jsem jedinou stopu - někde jsem zahlédl zmínku, že Škoda Octavia TS (Touring Sport) stála přes 40 000 Kčs, jinak nic. Strejda Hoooohle najde téměř vše ale asi se neumím správně zeptat, ostatně jak známo, správně položená otázka je poloviční odpověď. Je okurková sezóna tak snad nebude dotaz mimo obor moc dráždit...
EDIT ještě jsem našel : Prodej nových vozů v Československu na poukaz probíhal do roku 1962, za vyšší ceny šlo auto koupit jako luxusní zboží i ve volném prodeji. Škoda Felicie tehdy stála 44 tisíc korun.
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 03 črc 2026, 13:46, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Zadání: " zjistit cenovou relaci škoda octavia v roce 1962"
Odpověď AI by Ujec Ghůůůghl: "V roce 1962 se základní cena Škoda Octavia (1959) pohybovala na hranici přibližně 39 500 až 43 000 Kčs, u lépe vybavené verze Octavia Super činila zhruba 43 500 až 45 000 Kčs. Vzhledem k tehdejšímu průměrnému platu okolo 1 300 Kčs tak vůz představoval investici odpovídající zhruba 30násobku měsíčního výdělku.
Kupní síla v roce 1962:
Průměrný plat: 1 303 Kčs měsíčně
Cena vozu Octavia Super: ~44 000 Kčs
Doba spoření: cca 2,5 roku čistého příjmu (bez dalších životních výdajů)
..."
(jen cituju, za úplnost a přesnost ručí Ujec G)
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 03 črc 2026, 13:45, celkem upraveno 1 x.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Ivan_01

#3 Příspěvek od Ivan_01 »

plechová hlava hovorí že 38 500 korún. Odkaz tu : https://www.garaz.cz/clanek/auta-pred-r ... h-21002887
jardafiala

#4 Příspěvek od jardafiala »

Jo, EKKAR se správně zeptal, já jsem zadával dotazy podobně ale zřejmě nesprávně. Našel jsem nějaké články stejně jsou Ivan_01, zpráva od Goooogle je dostačující, dík.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Ono už to dneska není o zadání přesnýho výrazu, ale spíš o přesnou a klidně i víceslovnou definici souvislostí, ve kterejch se má hledanej výraz nacházet. Takže "cena škoda octavia" je málo podmínek, musíš doplnit aspoň ten letopočet ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

EKKAR píše:...V roce 1962 se základní cena Škoda Octavia (1959) pohybovala na hranici přibližně 39 500 až 43 000 Kčs, u lépe vybavené verze Octavia Super činila zhruba 43 500 až 45 000 Kčs. Vzhledem k tehdejšímu průměrnému platu okolo 1 300 Kčs tak vůz představoval investici odpovídající zhruba 30násobku měsíčního výdělku...
Jen nevím, ve kterém roce byl zrušený tzv. ministerský poukaz, bez kterého se ještě Spartak (v roce 1958 stál Kčs 28 tis.) nedal volně koupit, leda vyhrát ve státní loterii. Nárok na zakoupení měli jen ti s bezchybným kádrovým profilem, známostmi, a sem tam někdo, kdo uměl a kterého jeho národní podnik potřeboval tak moc, že v potvrzení i nějaký ten škraloup zapřel.
jardafiala

#7 Příspěvek od jardafiala »

Při svém zkoumání jsem cenu nenašel ale zahlédl jsem informaci, že bez poukazu bylo možno zakoupit zmíněnou škodovku od roku 1962, (nebo 1961?).
jirka5

#8 Příspěvek od jirka5 »

Tak tedy nevím. Můj strýc vlastnil Škodu 440, tedy neoficiálně Spartak. Bylo to v r. 1958 na poukaz za 27 000 korun. Musel se zavázat, že vůz bude používat ve prospěch podniku, v němž pracoval. Přitom určitě nepatřil mezi vyvolené. Deset let potom si koupil Š 1000MB, rovněž na poukaz a stála již 45 000 Kč. Tady je drobný nesoulad s tím, co píše Jarda Fiala, totiž že prodej na poukaz probíhal do roku 1962, podle mého to bylo až do r. 1969.
Jen pro zajímavost. Ten Spartak potom jezdil u dalšího majitele bez větších oprav dalších 20 let, zatímco ta tisícovka byla za 5 let úplně shnilá.
U našich "přátel" v NDR si Škoda 1000MB vysloužila hanlivou přezdívku "Böhmen-Mähren Schnellroster". Do češtiny přesně nepřeložitelné, asi něco jako "protektorátní rezavěč".
PavelFF

#9 Příspěvek od PavelFF »

jirka5 píše:... Musel se zavázat, že vůz bude používat ve prospěch podniku, v němž pracoval. Přitom určitě nepatřil mezi vyvolené...
To znamenalo co? Jak používal svůj soukromý osobní vůz ve prospěch podniku?
ransom

#10 Příspěvek od ransom »

Podobně jako když Francin v Postřižinách objížděl odběratele na svém motocyklu značky Laurin&Klement.
Soukromá auta mimo jiné byla v případě mobilizace k dispozici armádě. Dokonce ještě pár let po revoluci vím o případu, kdy majitel auta dostal od armády obsílku, aby s tím počítal.

Ta dostupnost aut (myšleno pořadníky a čekání) se různila s rokem a místem. Takže z rodiny a z vyprávění různých pamětníků vím o docela rozdílných případech. Jeden vyprávěl, že byl na přelomu 50. a 60. let v pořadníku na auto, aniž by si mohl vybrat značku, natož výbavu a barvu. Vyšel na něj Wartburg 311 a byl spokojený.
Na Trabanta se v NDR čekalo i několik let, u nás byl většinou na skladě.
Prastrýc nechtěl čekat na první Škodu 105, a tak vzal o něco dražší Moskvič 2140. Sice mu už cestou domů nedobíjel, ale co.
Některé pobočky Mototechny měly běžně na skladě i některá západní auta. Třeba v naší čtvrti měli normálně za koruny SAABy. Pravidelně tam dva-tři kusy stály a postupně se obměňovaly. Očumoval jsem tam jako kluk modely 96 a pak 99. Ale nebylo to nic neobvyklého, potkával jsem je běžně v ulicích. Sice stály trojnásobek co škodovky, ale šťastnější lidi prachy měli. Stačilo přijít a zaplatit. Ono stejně moc nebylo za co peníze utratit.
Osobně pamatuju až tak ta sedmdesátá léta. To se dalo jet někam přes půl republiky do jiného kraje a jednodušeji koupit tam. Nebo třeba děda mojí bývalky (původně bohatý kulak, za bolševika natruc nekomunistický předseda družstva) nechtěl v roce 71 čekat dva roky na Mototechnu. Tak nakoupil marky a jel pro prachsprostou Škodu 100S do Tuzexu (nevím kam, asi do Prahy). Přivezl ji ještě ten den. Tu jsem pak po revoluci po něm dojížděl. Byla taková nezaměnitelně specifická a místní policajti mě uctivě zdravili...

Ta stará Octavia byla po patnácti letech docela oblíbená ojetina za pár korun. Táta měl dvě. Jednu standard a jednu Super. Vzpomínám na ně rád.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Já na toho Spartaka mám taky nějaké ty pozitivní vzpomínky, nejlepší na něm bylo, že i s přestárlou baterií (i bez ní) se dal natočit klikou a jelo se. Tehdy se nemuselo ve dne svítit, tak se udržel i na volnoběh. Mínus byla potřeba ručně seřizovat vůli brzd a fakt, že už počátkem osmdesátek začalo trochu víc vadit řízení vpravo (táta levák to bral, mělo to jít na export, ale zákazník zrušil smlouvu). Ten Spartak jezdí nejspíš dodnes, viděl jsem ho v perfektním stavu nějak před sedmi osmi lety na srazu veteránů.
jardafiala

#12 Příspěvek od jardafiala »

Táta koupil Octavii Super podle mých výpočtů a verze kolem roku 1962. Jezdila dlouhá léta, než ji táta po více než 30 letech prodal a pořidil si Oltcita. To neměl dělat, každou chvíli to někde zdechlo... S Oktávkou jsme jezdili ještě se sousedy na výlety, jedni měli Renaulta 8, další Renaulta 6. Když se píchlo, tak demontáž pláště montpákama, horký flek atd, pak si ještě pamatuju, že to mělo před chladičem roletku ovládanou ručně zevnitř a též startování klikou...
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

jirka5 píše:...U našich "přátel" v NDR si Škoda 1000MB vysloužila hanlivou přezdívku "Böhmen-Mähren Schnellroster". Do češtiny přesně nepřeložitelné, asi něco jako "protektorátní rezavěč".
Spíš "rychlorezka" - líp to odpovídá tomu "schnell" ...
ransom píše:... třeba děda mojí bývalky (původně bohatý kulak, za bolševika natruc nekomunistický předseda družstva) nechtěl v roce 71 čekat dva roky na Mototechnu. Tak nakoupil marky a jel pro prachsprostou Škodu 100S do Tuzexu (nevím kam, asi do Prahy). Přivezl ji ještě ten den. Tu jsem pak po revoluci po něm dojížděl. Byla taková nezaměnitelně specifická a místní policajti mě uctivě zdravili...
Napiš rovnou, že měla protekční "espézetku" složenou ze 4 stejnejch číslic ...
Hill píše:Já na toho Spartaka mám taky nějaké ty pozitivní vzpomínky, nejlepší na něm bylo, že i s přestárlou baterií (i bez ní) se dal natočit klikou a jelo se. Tehdy se nemuselo ve dne svítit, tak se udržel i na volnoběh. ...
Potvrzuju, jezdil jsem kus z r.1964 a klika byla v permanenci. Naštěstí jsem to uměl a nepřerazila mi klikou ruce. Řazení ještě pod volantem - nikdo jinej s tím v rodině neuměl, převodovka už neměla synchrony, takže trvale na 2 šlápnutí a dolů s meziplynem. Pokud bylo dobře seřízený zapalko, čistý kabely, rozdělovač a fajfky a nezakarbonovaný svíčky, u teplý stačilo nasadit kliku a cuknout, za studena zlehka povytáhnout sytič - karbec dával dostatečně bohatou směs. Klikou se ale daly natočit i další škodofky - včetně těch s motorem vzadu = tisícovka včetně MBG a MBX a všecko další přes stovku, stodesítku až po stotřicítky. Podmínkou akorát bylo, že se musela na hlavní řemenici doplnit matka s náběhem (sedan, tudor, spartak i oktáva ji měly od výroby, u těch byl start klikou standard) a od emkovejch šáde prostříhnout díra v plechu zadní masky, kterou se klika prostrčila. Starší měly vzadu žebrovou mřížku, kde stačilo uprostřed dvě příčky odehnout od sebe. A dokonce jsem viděl natáčet klikou i favořiť, ale tam už to nebylo tak jednoduchý - tam byl samozřejmě motor napříč, takže krom matky s náběhem se musela učunit díra do PP podběhu, kudy se po vytočení kol do pravýho rejdu ta klika dala prostrčit ... Z principu to jde u každýho auta včetně těch nejmodernějších, pokud se dá udělat a esteticky zamaskovat přístupová díra k hlavní řemenici na klikovce, přehodit klikou motor přes kompresi ručně jde vždycky - problém je často v tom, že ŘJ moderních motorů kontroluje před 1. vstřikem a 1. zážehem, jestli se motor točí dost rychle pomocí snímačů polohy klikovky a vačky a to není klikou dost dobře možný udržet.
Yarda1

#14 Příspěvek od Yarda1 »

Rodiče si kupovali wartburga 1000 (ještě toho kulatého), snad v roce 1963, pokud si pamatuji, stál 37 000 Kčs
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Já už si pamatuju akorát koupi tátovy Š-110LS v roce 1973 - to stála 45tKčs. A pak když otčím kupoval v roce 1979 dva roky za výlohou Svitavský Mototechny vystavovanou Š-120 - ta tenkrát stála 58tKčs. Neodebraná extra objednávka - 4Q, motor 120, ale vejbava socka edition - dveře bez opěrek, jen s řemenovýma uchama na zavírání, ale sedačky s lůžkovou úpravou. A děsnej krám a verk, od nova žrala olej tempem víc jak litr/1000km a neustále se to zhoršovalo, spotřeba benálu taky spíš tanková, v zimě bez baterky přes noc v bytě na nabíječce odmítala startovat, na 14" kolech a úzkým podvozku to byla uskákaná mrcha s lehkým čumákem, do kterýho když fouknul z boku vítr, uměla bez zásahu do řízení přejet až ke krajnici v protisměru na 12m "jedničce" ... Proti ní byla pak moje vlastní, z druhý ruky koupená 120 r.v.87 = už "široká" na 13" kolech nebem na zemi.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“