Autotransformator VEVOR 3000VA
Moderátor: Moderátoři
A ešte na tvojej prvej fotke má prívodný kábel divnú farbu tam, ako je silikónom, či horúcim lepidlom "odborne" zaistený proti vytrhnutiu. Hnedý je až príliš hnedý a na zelenom je tmavý fľak.
A ešte otázka, keď vyhadzuje istič, čo tá malá poistka v schéme označení ako "F" medzi hnedým a bielym vodičom? Tá ma akú hodnotu? Tá nevyhorela? Alebo je tam klinec?
Každopádně pokud na plné vytočení dávalo trafo 150V, tak na jeho primární části vinutí muselo být 115V. Pokud konva bere kolem 2000W, pak klidový proud trafa naprázdno je kolem 5A (při polovičním napětí!). A tady je ten problém.
Takže, síce sme si na niekoľkých ďalších príspevkoch potrebovali ujasniť, k čomu má slúžiť ten prepínač, ktorý nakoniec nie je prepínač, ale vypínač s podsvietením, teda mal by byť, ale hneď od prvého príspevku je jasné, že problém je určite (aj) niekde inde, než v ističi, či vo veľkom železe. Buď je skrat vo vypínači samotnom, alebo v kabeláži. Skrat vo voltmetri asi môžeme vylúčiť, keďže voltmeter ukazuje. Nesprávne osadený vypínač, alebo vypínač nesprávneho typu, vrátane typu "čínsky šmejd", je veľmi pravdepodobná chyba, ktorá sa v čínskej manufaktúre môže stať. Stále však pracujeme s príliš mnohými predpokladmi. Napríklad, že nameraných 1,5R je v podstate odpor prívodných káblov k multimetru. Vyjadrenie ohľadom trubičkovej poistky, na ktorú som sa pýtal v mojom predchádzajúcom príspevku, by mohlo potvrdiť skrat vo vypínači, alebo ho posunúť do prívodného káblu.bonatius píše:Ahojte,
dostal som autotransformator VEVOR 3000VA (https://eur.vevor.com/variable-transfor ... mJa6vt8yuh) ktory hned po zapojeni vyhadzuje istic.
Zapojil som ho cez softstart a uz miesto hlavneho domoveho istica vyhadzuje len izbovy istic. Softstart ma istic C 16A.
Otvoril som autotransformator a vsimol som si, ze poistka (15A) je zapojena na N vodic. Zmeral som odpor medzi L a N pri rozopnutom i zopnutom prepinaci a nameral som 1.5 R v roznych polohach bezca, t.j. odpor je konstantny v celom rozsahu. Medzi L a PE, N a PE je nekonecno.
V com by mohla byt chyba, co mam zmerat?
Dakujem.
Kremik píše:...Ale když už jsme u toho NDRáckého, nelíbí se mi, že má kontaktní dráhu ve stejné výšce jak epoxid okolo. Líbilo by se mi, kdyby ty dráty aspoň trošku vystupovaly. Takhle si nemohu být jistý, že se uhlík opravdu opírá o vodiče. ....
Ona tam stejná výška není. Vodiče z epoxidu nepatrně vystupují. Přejetím bříškem prstu, nehtem, šroubovákem, je cítit, že to trochu drncá.
Domnívám se, že trafo je namotané obyčejným Cu vodičem, zalité a pak přebroušené. Potom je galvanicky nanesena vrstva nějakého odolnějšího kovu, což dělá malý rozdíl ve výšce vodiče a zálivky. V tomto soudruzi asi chybu neudělali.
Mohlo by být taky namotané nějakým otěruvzdorným vodičem, ale to se mi nezdá. Rozdíl ve výšce kovu a epoxidu by nevzniknul.
Jinak způsob diagnostiky a uvažování tazatele je pozoruhodný. Ale je zásadový - v žádném případě se nenechá ovlivňovat dobrými radami a jde stále svou cestou. I když špatnou.