Core Duo

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#31 Příspěvek od rnbw »

Nezmysel. Pokym idu hodiny a nestratia sa nastavenia, tak je bateria dobra. Menim pod 2,5V, to jej uz vela energie nezostava. Videl som aj pripad, kde pri 0,8V este vsetko fungovalo.
Mahoney

#32 Příspěvek od Mahoney »

U XP na SSD je optimální vypnout disk cache a Prefetch (aspoň), případně ještě "potunit" v registrech. Kubáč to měl na stránkách pěkně popsané.
Celeron

#33 Příspěvek od Celeron »

Narazil jsem na problém. Ta DQ965GF deska nemá standardně vyvedený COM1 dozadu na konektorovej multipanel. Kdysi jsem kvůli tomu pořídil PCI multi IO desku s LPT2 a COM3 a COM4. Jenže ta se nyní po restartu nenajde. Nikde jsem nenašel info, jestli se bez driveru najde jako neznámý zařízení a nebo nenajde vůbec. Na té IO desce je Moschip MCS9835CV. Drivery jsem na netu našel ale nejsou spustitelný, jen s příponou INF. Tak jak to nainstalovat? Ai kecá nesmysly. V nejhorším budu muset udělat kabel pro COM1 od pinový lišty na boardu k DB9 na zadní záslepce dlouhej cca 25 cm, ty co mám jsou krátký jen asi 15 cm.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#34 Příspěvek od rnbw »

Aj bez driveru to musis vidiet. Vytiahnut kartu, ocistit kontakty izopropanolom.

Keby si robil ten kabel na vyvedenie, tak pozor na zapojenie - su dve varianty.
masar

#35 Příspěvek od masar »

Celeron píše:Drivery jsem na netu našel ale nejsou spustitelný, jen s příponou INF...
To jako v nabídce pravého "myšítka" chybí nabídka "Instalovat"?
:wink:
rnbw

#36 Příspěvek od rnbw »

Drivery sa tak neinstaluju. Musis vidiet zariadenie v Device manageri a instalovat odtial.
Valdano

#37 Příspěvek od Valdano »

Celeron píše:Drivery jsem na netu našel ale nejsou spustitelný, jen s příponou INF. Tak jak to nainstalovat?
1. Spusťte ve Windows Průzkumník souborů.

2. Najděte v něm příslušný soubor s příponou INF, klikněte na něm pravým tlačítkem myši a z kontextového menu, které se poté zobrazí vyberte možnost Nainstalovat.

Osobně vyzkoušeno. Takto lze instalovat ve Windows i ovladače zařízení jako jsou např. PCI karty portů tj. není pravdou, že by to takto nešlo. :wink:
Naposledy upravil(a) Valdano dne 05 črc 2026, 16:13, celkem upraveno 3 x.
masar

#38 Příspěvek od masar »

>rnbw: Ale instalují, i když ne vždy a všechna zařízení. Například drivery k podpoře USB pro mobilní telefony, ale i jiné.
Od toho tam ta nabídka v menu je.
:wink:
Valdano

#39 Příspěvek od Valdano »

Celeron píše:Nikde jsem nenašel info, jestli se bez driveru najde jako neznámý zařízení a nebo nenajde vůbec.
I bez ovladače by měl systém detekovat neznámé zařízení pokud není příslušný PCI slot, do kterého jste tu rozšiřující PCI desku zapojil, vypnutý.

V BIOSu (resp. UEFI) lze u mnoha základních desek vypnout nebo omezit specifický PCI slot. Tato nastavení se obvykle nacházejí v pokročilém režimu (Advanced Mode) pod záložkami Advanced, Chipset, Onboard Devices nebo PCI Subsystem Settings.

Zkontrolujte tedy jestli nemáte PCI slot vypnutý v BIOSu.
rnbw

#40 Příspěvek od rnbw »

Zase AI slop. PCI sloty sa nevypinaju, pretoze su typicky pripojene vsetky na jednu zbernicu.
Celeron

#41 Příspěvek od Celeron »

PCI jsou na desce dva a v obou jsem zkoušel PCI zvukovku a ta se našla. To samý PCI 4x USB. Takže PCI vypnutý určitě nejsou.
Je to ale nějaký celý divný. Když jsem tu multi IO kartu strčil do jiného PC, tak to našlo Řadič jednoduché komunikace PCI a když jsem ho dal aktualizovat a podstrčil mu ty stažený instaláky, tak se 2 x instalovaly COMy a 1 x LPT. Takže MultiIO karta taky je dobrá. Tak nevím, proč ta DQ965GF nechce multi IO kartu nalýzt.
Jirka

rnbw

#42 Příspěvek od rnbw »

To je nejake zahadne. Sedi to dobre v slote? Niektore karty maju pochybne rozmery - potom staci pohnut o pol milimetra a uz je problem.
Celeron

#43 Příspěvek od Celeron »

Je to celý divný. Řekl jsem si, že když baterka CR2032 tam je snad 15 let, tak ji vyměním i když má aktuálně 2,99V. No a po výměně mrtvola. Našel jsem v manuálu, že na desce je Bios Konfiguration Jumper Block s propojkou 1-2 a tak jsem ho přepojil na 2-3. Stále mrtvola. Už jsem měl strach, co jsem odprásknul a tak jsem vytahal paměti a správně to odpípalo RAMku. AI něco napsala že mám zkusit osadit paměti jen do DIMM1 socketu a s tím se natáhnul při propojce 2-3 rozšířenej Setup. Dal jsem reset do fabrickýho nastavení, vypnul a vrátil celou paměť. No a XP najely a podstatně rychleji než před tím. A ten PCI multifunkční IO adaptér se našel celkem 5 x. Pak stařilo aktualizovat drivery sériák, paralel, a potom Com3 a Com4 a LPT3. Divný, jedna věc opraví druhou. Možná opravdu bylo něco blbě nastavenýho v Setupu, ale proč se třeba PCI 4xUSB2 chovala správně?
rnbw, s tou deskou jsem ani nehnul, byla na šroubek, takže mezi stavem nenašla se, našla se jsem s ní ani nehnul.
Jirka

Valdano

#44 Příspěvek od Valdano »

Tak hlavně, že se to nakonec podařilo zprovoznit i když to bylo přes ten reset do továrního nastavení. Asi tam fakt bylo nějaké nastavení v BIOSu pro tu konkrétní kartu nevhodné. :wink:
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od RayeR »

Ten SSD neni na XP problem kvuli TRIMu (existuji utility na rucni spusteni TRIM, ale.i bez toho..). Problem bude spis skleroza modernich SSD, kdyz ten PC zas po par letch vynda ze skrine a zapne power, tak uz treba data z SSD budou v panu :)
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“