Logicka sonda LP2 - schema a obsah PROM
Moderátor: Moderátoři
- nostalcomp
Po pravdě mi není jasné využití toho třetího adresového vstupu, který je nastavovaný výstupem QD z čítače 7493. V tom návodu to není popsané, co se má zobrazit při jeho nastavení na H.
Další možností je pomocí jiné log. sondy "očuchat" vstupy a výstupy té PROM při všech možných kombinacích. To bude nejjistější.
Ovšem dneska, tak jak ta sonda je, už bych ji určitě nestavěl.
1/ žere jako kráva.
2/ použít půlku PROM pouze jako děličku dvěma mělo smysl možná kdysi, dnes už fakt ne.
3/ Zobrazovat úrovně přímo ve tvaru L a H, osvědčilo se to někomu někdy? Mi to přijde vhodné jako např. praktická ukázka ve škole, kde se sledují hodnoty které se nemění, nebo jen pomalu. Ale chtěli byste to používat v praxi, kdy se mnohdy tyto úrovně rychle střídají a na displeji by tak byla jen různojasná 8 bez horního segmentu? Mě to tedy neláká. Není nad 3 obyčejné LED nad sebou s významem "L", "neurčito" a "H". Zde by s výhodou přibyla ještě čtvrtá LED s významem "nepřipojeno". To je hodně dobrý nápad. To nemám
Takže když to shrnu - číslicovku pryč, PROM pryč, místo 7493 bych dal CMOS čítač, myslím, že běžné jsou 8mi a 11ti bitové, to je proti 7493 hromada LED a když se použijí nízkopříkonové, skoro nic to nežere.
A teď zvuk. Zase nevím, jestli má význam indikovat stavy L a H akusticky. Když se budou rychle střídat, bude to akorát podivný zvuk. Co ale význam rozhodně má, je odposlech takového signálu. Nad 10 až 20 kHz už neslyšíme, jak kdo, že?
Tohle postavit, panečku, to by byla sonda!
P.S.: Jo, ještě je tam indikace úrovně nad 4V. To nevím, nakolik je užitečné. Tak nad LED "H" by přibyla ještě jedna. Ozvučit ji by ale mohlo být dobré, člověk by tak mohl testovat napájecí napětí. Možná by stačil i jen ten zvuk, bez samostatné LEDky. Ale zas by se to pletlo se zvukem signálu. V systémech s otevřeným kolektorem by to vřeštělo každou chvíli. No, nevím, jestli tohle je dobré. Máte s tím někdo zkušenost?
A ještě něco - moje sonda má přepínání TTL/CMOS. To by se tady taky hodilo.
P.P.S.: Máte v bastkoutku bedničky? Určitě jo, že? Kdyby se ta akustická indikace udělala ve stereu, šlo by akusticky indikovat hromadu věcí! A člověk by měl pořád volné oči. Navíc - veškeré zvukové obvody by mohly být mimo sondu.
Jo, je na to standard:Kremik píše:Ta sonda mě trošku zaujala, proto se k ní ještě vracím. Vydedukovat obsah PROM je to nejjednodušší, práce tak na čtvrt hodinky. Jen by se muselo ujasnit, který segment je který, nikdy jsem nezkoumal, jestli to pojmenování a až h je nějak standardizováno, nebo si to každý značí jak chce. ....
• a: horní (vodorovný) segment;
• b: pravý horní segment;
• c: pravý dolní segment;
• d: spodní (vodorovný) segment;
• e: levý dolní segment;
• f: levý horní segment;
• g: prostřední (vodorovný) segment;
• h: DP (Decimal Point) = desetinná tečka;
A to tvoje navrhovaný zapojení - zkus ho namalovat a pověsit sem, jestli to někdo zrecenzuje ... Já osobně bych asi vyšel ze sondy TTL/CMOS ze stránky kolegy "teufela" alias pana Belzy: https://www.belza.cz/measure/logsonda.htm
A kutilmile - nelituju tě
Proč vycházet z něčeho jiného, když tady se probírá taková pěkná sonda?
Tuším, že Tesla ty segmenty značila jednotně, pokud i zbytek světa, tak pak je to jednoduché.
edit: opraven počet ledek ze 4 na 3.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- nostalcomp
V pořádku. Nějak mě nedoteklo, že to má být 5-místný čítač. Zase jsem to četl moc zbrkle, což se mi v poslední době bohužel stává až nepříjemně často. Omlouvám se za mystifikaci. Ale alespoň jsem si vyzkoušel ten poslední klopák pro tu ROM napsat.Kremik píše:Odpovědí je binární PĚTIMÍSTNÝ čítač. A taky to, že vstupů je využito 5
Krom toho, i jen přikládáním sondy ona může napočítat nějaké pulsy.
Nostalcomp > Mi se to teď nedávno taky stalo. Dnes je to, zvlášť na netu, běžné.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
(Teď je otázka, jestli by šlo využít původní PROMku a dopálit do ní jen nějaký ten bit, nebo by se musela napálit nová. Asi by šlo lehce upravit zapojení a do PROM nezasahovat. Je ovšem otázka, jestli vůbec existuje člověk, který takovou sondu používá a jestli by takovou úpravu chtěl.)