Konstrukce ochrany proti uhoření PEN a dalším závadám
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Chápeš vůbec ty vykleštěnče hovězí, že za to nemoh ani ten soused, ale vina byla a je čistě a výhradně na rozvodnejch závodech? A že rozhodne NENÍ POVINNOST ODBĚRATELE mít na odběrným místě přídavnej zemnič? Boha Krista Mária skáre, to zas je materyjál ...samec píše:No veď práve v tom je ten vtip, že kritizuješ zanedbanú údržbu a neporiadnu revíziu u susedov, ale vo vlastnom dome nemáš poriadne prizemnenie. Keby si mal, možno by si si ten upadnutý nulak u susedov ani nevšimol.
Před tím si babka stěžovala, že když zapne sporák, tak jí pohasnou žárovky. Poruchová služba jí řekla, ať si sežene elektrikáře. Ale to opravdu není věc odběratele a jeho údržby. (I když ten starý dům byl taky kapitola sama pro sebe.) Po naší návštěvě a telefonátu na ČEZ tam byli za půl hodiny.
Na ochranu neživých částí při upadlém PEN se hodí starý napěťový chránič. Akorát že už se dávno nevyrábí. K funkci mu stačí halabala uzemnění, v podstatě jen tyčka zapíchnutá do země. Chránily se s tím dřív třeba maringotky na stavbách. Nemívají dnes něco podobného třeba centrály?
Přizemnění povinné je - v místě rozdělení PEN.
Jo, to mi ten pohotovák taky říkal. Byl večer před Silvestrem, sloužil sám a kdybych mu do tlf prej neřek, že mám u baráku upadlou nulu, tak by mě odkázal až na denní službu za světla. Navíc byl bůhvíodkud, zaskakoval a nevěděl ani, kde je příslušná trafačka, aby mohl vypnout šťávu. Klíčee od ní ale naštěstí měl - a já věděl kde je. Takže nejdřív pěšky sněhem (jeho pohotovostní avia A-30 by to nezvládla, nechtěli jsme riskovat, že zahučí do půl metru sněhu a budem muset shánět traktor) 10 minut k trafačce, prošlapat závěj, odemknout, shodit deon, 10 minut capat z5. Ještě jsme ani nebyli z5 u baráku a už mu hvízdala vysílačka, dispečer, že mu volají lidi z tý dědiny, že jim nejde proud ... Řval na něj jak cuksfíra na regruta, že když má nahlášenou upadlou nulu od baráku, tak že to asi musel vypnout, aby se v tom moh začít hrabat - a že mu to jasně hlásil, než odjel ze základny ...ransom píše:Upadlej PEN na vrchním přívodu, a tedy na straně distributora jsem už taky zažil. To je tak dvacet roků.
.... Ale to opravdu není věc odběratele a jeho údržby. (I když ten starý dům byl taky kapitola sama pro sebe.) Po naší návštěvě a telefonátu na ČEZ tam byli za půl hodiny.
...
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
SAMOZŘEJMĚ že zákazník byl poučenej vo tom, že to přívodní vedení je na pýču a je to na výměnu. Samozřejmě, že bylo doporučeno aspoň přizemnění. Ale dělat to nebude, to je mi prakticky jasný. Takže dostane nabídku na vochranu proti uhoření PENka (a potažmo kterékoli fáze, to je jedno, relé to vyhodí u kterékoli takové závady). Esli si to vybere, nebo ne, to není můj problém.
Druhej případ, chata 3×10 A na 4×6ce, asi 55-60 m vedení. Požadavek na navýšení na 3×16-20 A. Kabel unese impedančně ai 32 A, ale šestka v hlíně je dávno zakázaná tkanička a riskovat to nebudu. Nikdo to přes X pozemků vč. cesty (beztak MČ) kopat nebude ani smykem. Opět, dostanou nabídku na sestrojení zemniče, zřízení ochrany, případně obou.
Jinak jak byste řešili zapojení těch samostatnejch 1f trafíček, spojit jejich primáry i sekundáry do hvězdy a dát můstek ze 6 diod, nebo radši je nechat na sekundáru oddělený a použít 4diodový graetze, a až potom usměrněný + a - spojit všecky paralelně? Pokud možno jenom věcný příspěvky od lidí, kteří chápou, o čem mluvím, né tydle bleky jako např. todle:
Co to blábolíš???ransom píše: 23 čer 2026, 18:00 Ta vyrážecí cívka musí být podpěťová, pokud jde o bezpečnostní funkci. Tedy aby vypínač nebo jistič vypnul, když cívka ztratí napětí. Moznaz jen blbě koukám, ale zdá se mi, že to tu nebylo zmíněno.
Tvl, dokážeš si aspoň zavázat boty??samec píše: 23 čer 2026, 19:55 Vieš čo? Ak by si čokoľvek v živote potreboval, tak si to kúp.
https://www.rele.cz/hlidaci-a-monitorovaci-rele
https://www.youtube.com/watch?v=x1VLvyWElO8