Název zesilovače, Digitální nebo PWM?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

Název zesilovače, Digitální nebo PWM?

#1 Příspěvek od mi-ro »

Jáký používáte název pro zesilovače na principu PWM regulace. Všeobecně se říká Digitál protože koncáky jsou buď jednička nebo nula. Někdo je na to alergický a tvrdí že to nemá s digi nic společné. Tak jak to doopravdy je?
..to bude jen ňákej odpůrek
bu2520

#2 Příspěvek od bu2520 »

Myslím, že digital je pro laika srozumitelný pojem , vysvětlovat někomu pulzně šířkovou modulaci , který o tom neví nic je utrpení bez výsledku. A hnidopichovi se stejně nedá vysvětlit vůbec nic , protože vžycky něco najde aby ukázal svojí převahu. Nakonec většina z nás luxuje podle úspěšného výrobce vysavačů a nikdo to neřeší.
ZVUK2000

#3 Příspěvek od ZVUK2000 »

Já říkám zesilovač ve třídě D.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Franto, JAK zrealizuješ "digitální zešílení"? Digitál se vyznačuje pevně danou napěťovou hladinou, takže pokud bys "zešiloval digitálně", měl bys v podstatě vstupní signál vynásobit konstantou. A na výstupu bys měl dostat stejně vysokou úroveň, ale úplně jinak poskládaný bity v bajtech. Za mne jediný správný označení spínanýho "výkonovýho zesilovače" je "class D".
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
bu2520

#5 Příspěvek od bu2520 »

Jde o to vysvětlit laikovi rozdíl a digitálu i blbec rozumí. Jinak klasický digitální zesilovač je třeba relé. Kdy malým výkonem 01 spínáš podstatně větší. :D
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Mě je princip celkem jasnej. Taky dělím zesilovače na klasický analogy A, AB, H... a pak na Dčka. Funkce je mi jasná ale jak už to napsal BU2520, jeden píchač do hnědého mě přesvědčoval že Dčkový koncáky nemají s digitálem nic společné. Že to jsou analogy řízené PWM. Asi to tak je ale zažitý výraz a používané názvosloví úplně přesně nevystihuje danou situaci. A měnit to nebudu. Možná by se dal požít výstižnější název Spínaný koncák? :D
HF_Tech

#7 Příspěvek od HF_Tech »

Zeptej se šampónka.
Jaký je rozdíl, když ten zesilovač ve třídě D krmíš analogem (linkou) nebo digitálním signálem (třeba I2S)?
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Šampón byl borec. Vzal 494, pár feritů, FETů a hned byl koncák 4kW. Jen jsem to nikdy neviděl v reálu. Tak nvm. Chodí sem ještě?
Valdano

#9 Příspěvek od Valdano »

Samponek: naposledy aktivní 02.09.2025 a od té doby od něj zatím žádný nový příspěvek, ale možná to tady jen občas čte.
Kremik

#10 Příspěvek od Kremik »

Třída D je pulsní nebo spínaný. PWM je dle mého soudu poněkud zavádějící. Říkat mu digitální je vyloženě trapné.
ransom

#11 Příspěvek od ransom »

Je to analogový zesilovač pracující ve spínaném režimu. Analogovou hodnotou je délka pulsu. Respektive energie přenesená pulsem, protože napájecí napětí není konstantní a pracuje se zpětnou vazbou z výstupu do komparátoru. Délka pulsu může nabývat nekonečného množství hodnot. Není na něm nic digitálního, to by musely být hodnoty přenášené ve formě x-bitového slova, a jejich počet by byl konečný.
Třeba DSD signál ale digitální je, přestože se podobá PWM. U toho je délka pulsu právě vyjádřená slovem, a má konečný (byť vysoký) počet diskrétních hodnot.

Digitální zesilovač by se zkonstruovat dal, ale na rozdíl od D/A převodníku by měl značné zkreslení způsobené kolísáním napájecího napětí se zátěží. Proto se na to zatím všichni vysra... nedělají to.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
ransom

#12 Příspěvek od ransom »

Valdano píše: 17 črc 2026, 12:55 Samponek: naposledy aktivní 02.09.2025 a od té doby od něj zatím žádný nový příspěvek, ale možná to tady jen občas čte.
Já myslím, že jak po něm šli, tak už ho dostali.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

Taky bych raději zůstal u třídy D.
V roce 1969, tedy v době, kdy se nikomu o digitálním zpracování nf signálu snad ani nezdálo, se objevila konstrukce zesilovače, která na první pohled dělá dojem, že by mohlo jít o déčko třídu, ale nejde. Nepracuje s PWM, nemá komperátor, ani pilový průběh, s nímž by mohl tu okamžitou hodnotu nf signálu porovnávat, jen k nf signálu přidává obdélníkový nadzvukový. Z příliš obecného popisu je zřejmé jen tolik, že autor článku si taky nebyl příliš jistý v kramflekách.
Přesto bych ale tuto konstrukci zařadil mezi předchůdce třídy D.
Přílohy
Zes_Ferranti_class_D.png
Zes_Ferranti_class_D.png
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

Kremik píše: 17 črc 2026, 13:46 Třída D je pulsní nebo spínaný. PWM je dle mého soudu poněkud zavádějící. Říkat mu digitální je vyloženě trapné.
Ponejvícero jsem označení "digitální" slyšel od tzv. "tuzérů" neboli lepičů přítlačnejch křídel vod benzínky a spoilerů od vietví na polozrezlý šunky se zatmaveným zasklením a na ultranízkoprofilovejch kolech na podložkách. Ti bez pořádnýho DUC-DUC-DUC nedají ani ránu, takže "pořádnej sabvůfr do kufru, vole, digitální zesilovač a nesmí se zapomenout na aspoň 2 capacitory s modře svítícíma displejema, ty capacitujou nejlíp!"
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
HF_Tech

#15 Příspěvek od HF_Tech »

Hill píše: 17 črc 2026, 18:10 Taky bych raději zůstal u třídy D.
V roce 1969, tedy v době, kdy se nikomu o digitálním zpracování nf signálu snad ani nezdálo, se objevila konstrukce zesilovače, která na první pohled dělá dojem, že by mohlo jít o déčko třídu, ale nejde. Nepracuje s PWM, nemá komperátor, ani pilový průběh, s nímž by mohl tu okamžitou hodnotu nf signálu porovnávat, jen k nf signálu přidává obdélníkový nadzvukový. Z příliš obecného popisu je zřejmé jen tolik, že autor článku si taky nebyl příliš jistý v kramflekách.
Přesto bych ale tuto konstrukci zařadil mezi předchůdce třídy D.
Vono to funguje malinko jinak. Dobře se podívej na hodnoty součástek, co jsou mezi multivibrátorem a budičem koncového stupně. Technicky vzato na tu "vf" injekci je lepší čistý sínus. Když se to správně naladí, tak se poslechově subjektivně podstatně vylepší zkreslení zesilovače.
Danhard by to mohl hodit do simulátoru a připravit nějaký krátký referát.
Já jsem s tím kdysi taky trochu pokusoval, ale to nebyl internet a neměl jsem vybavení na měření. Teď vybavení mám, ale zase nemám čas a potřebu...
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“