Co se starým síťovým transformátorem

Klasické bastlení z domácích zásob

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#31 Příspěvek od EKKAR »

Mnohem lepší je mít spínač v nn primární napájecí větvi - nepotřebuješ ho mít s tak velkou izolační pevností...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ransom

#32 Příspěvek od ransom »

EKKAR píše: 21 črc 2026, 21:40 Jen uvažuju i o bezpečnosti takovýho návrhu.
Dílenský zařízení pro znalou osobu. Třicet let jsem na to měl krabičku se zdvojovačem, filtračníma svitkama 8uF a omezovacím rezistorem, napájeno přímo ze sítě. Přežil jsem stejně jak ty zkoušený tranzistory.
Rejpat se v elektronkovým vysílači nebo CRT televizi je v principu bezpečnější?
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
samec

#33 Příspěvek od samec »

Som bol ešte asi škôlkár, keď som dedovi pomáhal zatavovať do drevených rámčekov voskové medzistienky. Mal na to takú predlžovačku s odbočkou, v ktorej mal zapnutú dvojplatničku. V rámčeku bol natiahnutý oceľový drôt (to som tiež pomáhal vyrábať), na to sa položila vosková medzistienka, na konce drôtu sa priložili elektródy (dve plastové trubičky s prestrčenými káblikmi od tej predlžovačky) a takto sa zatavila medzistienka do rámika. A stačilo mi raz normálne povedať, že v tom je nebezpečná elektrika, že sa nesmiem koncov chytiť. A nič sa mi nestalo, lebo som počúval s porozumením, nemal potrebu spochybňovať vyslovené slová a bol som dostatočne zručný, aby som s istotou vykonal len bezpečné pohyby. Bezpečnosť je potrebná, ale netreba to príliš preháňať, lebo ľudia sú potom jednoduchší až nesvojprávny.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od RayeR »

Co se pamatuju, tak na tech vcelich mezistenach je natazenej tenci odporovej drat, kteremu stacilo relativne male bezpecne napeti (v nouzi snad i 2 ploche baterky - ne na dlouho), uz nevim cim to ded napajel. Myslim ze ty vinuti 6.3V a 4V z radiotrafa by na to sly taky dobre pouzit..
Odpovědět

Zpět na „Zapojení ze šuplíku“