EKKAR píše: 21 črc 2026, 21:40
Jen uvažuju i o bezpečnosti takovýho návrhu.
Dílenský zařízení pro znalou osobu. Třicet let jsem na to měl krabičku se zdvojovačem, filtračníma svitkama 8uF a omezovacím rezistorem, napájeno přímo ze sítě. Přežil jsem stejně jak ty zkoušený tranzistory.
Rejpat se v elektronkovým vysílači nebo CRT televizi je v principu bezpečnější?
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Som bol ešte asi škôlkár, keď som dedovi pomáhal zatavovať do drevených rámčekov voskové medzistienky. Mal na to takú predlžovačku s odbočkou, v ktorej mal zapnutú dvojplatničku. V rámčeku bol natiahnutý oceľový drôt (to som tiež pomáhal vyrábať), na to sa položila vosková medzistienka, na konce drôtu sa priložili elektródy (dve plastové trubičky s prestrčenými káblikmi od tej predlžovačky) a takto sa zatavila medzistienka do rámika. A stačilo mi raz normálne povedať, že v tom je nebezpečná elektrika, že sa nesmiem koncov chytiť. A nič sa mi nestalo, lebo som počúval s porozumením, nemal potrebu spochybňovať vyslovené slová a bol som dostatočne zručný, aby som s istotou vykonal len bezpečné pohyby. Bezpečnosť je potrebná, ale netreba to príliš preháňať, lebo ľudia sú potom jednoduchší až nesvojprávny.
Co se pamatuju, tak na tech vcelich mezistenach je natazenej tenci odporovej drat, kteremu stacilo relativne male bezpecne napeti (v nouzi snad i 2 ploche baterky - ne na dlouho), uz nevim cim to ded napajel. Myslim ze ty vinuti 6.3V a 4V z radiotrafa by na to sly taky dobre pouzit..