Balkonovky do výkonu měniče 800VA a 2kWp v panelech bez sankcí za přetoky (nebudou)

Solární technika, tepelná čerpadla, rekuperace, vzduchotechnika, klimatizace, ohřev TUV... prostě všechno, zač platíme, ačkoli bychom třeba ani nemuseli

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Valdano

#31 Příspěvek od Valdano »

100MW to je pro zemi velikosti Německa pouhá kapka v moři. Průměrný výkon všech zdrojů v německé veřejné distribuční a přenosové síti se dlouhodobě pohybuje v rozmezí 45 až 53 GW. I kdyby byla podpora rozvoje balkonovek v Česku srovnatelná s Německem tak Česko je mnohem menší a počty balkonovek by tady za obdobných podmínek jako v Německu byly zhruba o řád menší. :wink:
Celeron

#32 Příspěvek od Celeron »

Napadá mě, jestli kdybych přidal bezbaterkovou balkónovku k starý FVE co již má poloslepý panely, jestli by těch 800W vůbec distributor poznal když mám povolený přetoky podle licence 5kW a stávajíci FVE víc než cca 3,9 kW nedá.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Valdano

#33 Příspěvek od Valdano »

Pokud máte podle licence povoleno 5kW a stávající FVE víc než cca 3,9 kW nedá tak by po přidání 800W balkonovky žádný přetok mimo sjednanou mez neměl nastat. To znamená, že se to obvykle nepozná až na výjimku viz dále uvedené.

Otázkou je jestli ta licenční FVE má nebo nemá dálkově od distributora řízené vypínací relé, které zejména ČEZ Distribuce u FVE s nenulovým rezervovaným výkonem požaduje v rámci připojení k DS. To relé má zajišťovat odpojení FVE od DS na vzdálený povel od distributora i když může domácnost jinak zůstat připojená k DS a DS bude dále pod napětím.

Pokud to tam máte a ze strany distributora někdy v budoucnu dojde třeba při nějakém opatření k dočasnému vypnutí vaší licencované FVE aniž by došlo k vypnutí DS v takovém případě se licenční FVE vypne, ale balkonovka připojená k DS poběží dál a pokud v čase kdy byla licenční FVE vypnutá naměří chytrý elektroměr nějaký přetok tak podle toho může distributor poznat, že tam máte připojený další zdroj, který jste ovšem nenahlásil a nepožádal jste ani o změnu smlouvy o připojení. Za zmíněných okolností by na to tedy mohli přijít a poté by vás zřejmě vyzvali k tomu, abyste ten druhý zdroj buď oznámil a sjednal změnu smlouvy o připojení tj. té stávající licence a nebo abyste ho prostě odpojil a dále už nepoužíval. Aby se toto nemohlo stát tak byste musel zajistit to, že při vypnutí licencované FVE musí dojít současně i k vypnutí té balkonovky a pak už by neměla nastat situace kdy by to distributor mohl poznat.
Celeron

#34 Příspěvek od Celeron »

Licenční FVE žádný dálkový vypínání, co si pamatuju až do 30kVp neměly. Na větší výkony něco bylo ale to se mě netýká.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Valdano

#35 Příspěvek od Valdano »

V tom případě by distributor neměl nijak poznat to, že jste si ke stávající FVE připojil navíc ještě balkonovku.
samec

#36 Příspěvek od samec »

Odpovědět

Zpět na „Energie a energetika v domácnosti“