P: Trakturek
Moderátor: Moderátoři
Ano, co se týče vztahu k napětí, tak má proud složku činnou a jalovou, za ideálních podmínek sinusového průběhu napětí a proudu
Co se týče proudu, tak maximálně má složku střední a efektivní, ale jsou to také jen zkratky k proudu okamžitému.
Trochu technicky uvažující člověk by měl umět používat integrál v matematické formě. To je minimum pro reálný svět
Když současně vyleju vodu ze dvou lahví do umyvadla, odpadem poteče jedna voda, ale bude pocházet ze dvou lahví, přestože už nelze rozlišit která je z které.rnbw píše: 26 črc 2026, 22:26 Prud tam tecie len jeden. Preco je ten jeden prud na jednom mieste jalovy a na druhom cinny (aby mohol sposobit straty)?
Nebo ještě jinak. Objednám si litr vody. Kurýr mi doveze v láhvi dva litry. Já si z ní litr odleju a zbytek pošlu zpět. Litr vody cestoval tam a zpět, dá se mu říct jalový, přestože při cestě ke mně ještě nelze rozlišit, která část vody je jalová a která není. Cesta zpět s nadbytečným litrem vody už není součást příkladu, protože v reálu se činný a jalový proud nerozděluje.
K té neexistenci jalového proudu. Jalovému výkonu se také říká výkon zdánlivý. Zdánlivý proto, že prostě není. Ale proudu teče víc, než odpovídá odebíranému příkonu. Pokud tedy není proud jalový, je potřeba ten nadbytečný proud pojmenovat jinak. Tak, aby teda mohl "být", když prokazatelně teče.