P: Trakturek

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kremik

#46 Příspěvek od Kremik »

Jo takhlé, ódtud vítr fouká...
Jenže jalový výkon jaksi - není. Kdežto jalový proud reálně teče. A je to právě ten proud, který neužitečně zvyšuje ztráty na vedení, ne výkon.
rnbw

#47 Příspěvek od rnbw »

Prud tam tecie len jeden. Preco je ten jeden prud na jednom mieste jalovy a na druhom cinny (aby mohol sposobit straty)?
danhard

#48 Příspěvek od danhard »

Nějak mě to nevzalo příspěvek.

Proud tam teče jenom jeden, fázově posunutý, nebo i zkreslený. Nakonec ani ta síť nemusí být ideální sínusovka.

Výsledek je, že výkon má složku reálnou, jalovou, ale také deformační.

A teď do mě, borci :D
samec

#49 Příspěvek od samec »

Je rozdiel, či sa bavíme o prúde ako o fyzikálnej veličine, alebo ako o hovorovom názve elektriny. Ak sa ťa niekto pýta, či máš na chalupe v horách prúd, tak asi chce vedieť, či si tam nabije mobil, nie či si tam nechal zapnutý vypínač.
danhard

#50 Příspěvek od danhard »

Ale kočička Lesana Vás správně upozornila, že jalový proud není.
Ano, co se týče vztahu k napětí, tak má proud složku činnou a jalovou, za ideálních podmínek sinusového průběhu napětí a proudu :D
Co se týče proudu, tak maximálně má složku střední a efektivní, ale jsou to také jen zkratky k proudu okamžitému.
Trochu technicky uvažující člověk by měl umět používat integrál v matematické formě. To je minimum pro reálný svět :D
Naposledy upravil(a) danhard dne 26 črc 2026, 23:38, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#51 Příspěvek od rnbw »

Kto si chce len prudom nabit mobil, tak nevie nic o jalovom vykone.
danhard

#52 Příspěvek od danhard »

Ano svět elektrikářů se dělí na ty, co o tom přemýšlejí a pak na blondýnky co o tom nepřemýšlejí.
Lesana je doufám bruneta :lol:
Ale někdo by tomu měl rozumět, aspoň ty lidi, co to navrhují.
samec

#53 Příspěvek od samec »

Napríklad deformačný výkon pomenoval niekto, kto mu asi veľmi nerozumel. Inak by mu dal technickejší názov.
Kremik

#54 Příspěvek od Kremik »

rnbw píše: 26 črc 2026, 22:26 Prud tam tecie len jeden. Preco je ten jeden prud na jednom mieste jalovy a na druhom cinny (aby mohol sposobit straty)?
Když současně vyleju vodu ze dvou lahví do umyvadla, odpadem poteče jedna voda, ale bude pocházet ze dvou lahví, přestože už nelze rozlišit která je z které.
Nebo ještě jinak. Objednám si litr vody. Kurýr mi doveze v láhvi dva litry. Já si z ní litr odleju a zbytek pošlu zpět. Litr vody cestoval tam a zpět, dá se mu říct jalový, přestože při cestě ke mně ještě nelze rozlišit, která část vody je jalová a která není. Cesta zpět s nadbytečným litrem vody už není součást příkladu, protože v reálu se činný a jalový proud nerozděluje.

K té neexistenci jalového proudu. Jalovému výkonu se také říká výkon zdánlivý. Zdánlivý proto, že prostě není. Ale proudu teče víc, než odpovídá odebíranému příkonu. Pokud tedy není proud jalový, je potřeba ten nadbytečný proud pojmenovat jinak. Tak, aby teda mohl "být", když prokazatelně teče.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“