Pojednání o jalovině (odděleno)

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samec

#16 Příspěvek od samec »

Napríklad deformačný výkon pomenoval niekto, kto mu asi veľmi nerozumel. Inak by mu dal technickejší názov.
Kremik

#17 Příspěvek od Kremik »

rnbw píše: 26 črc 2026, 22:26 Prud tam tecie len jeden. Preco je ten jeden prud na jednom mieste jalovy a na druhom cinny (aby mohol sposobit straty)?
Když současně vyleju vodu ze dvou lahví do umyvadla, odpadem poteče jedna voda, ale bude pocházet ze dvou lahví, přestože už nelze rozlišit která je z které.
Nebo ještě jinak. Objednám si litr vody. Kurýr mi doveze v láhvi dva litry. Já si z ní litr odleju a zbytek pošlu zpět. Litr vody cestoval tam a zpět, dá se mu říct jalový, přestože při cestě ke mně ještě nelze rozlišit, která část vody je jalová a která není. Cesta zpět s nadbytečným litrem vody už není součást příkladu, protože v reálu se činný a jalový proud nerozděluje.

K té neexistenci jalového proudu. Jalovému výkonu se také říká výkon zdánlivý. Zdánlivý proto, že prostě není. Ale proudu teče víc, než odpovídá odebíranému příkonu. Pokud tedy není proud jalový, je potřeba ten nadbytečný proud pojmenovat jinak. Tak, aby teda mohl "být", když prokazatelně teče.
Hill
Administrátor

Pojednání o jalovině (odděleno)

#18 Příspěvek od Hill »

Tak se nám ta debata o zahradním traktůrku nějak zvrhla, takže ji přesouvám sem.
samec

#19 Příspěvek od samec »

To je pochopiteľné, lebo aj keď je debata o jalovine vo vlákne o Traktúrku OT, tak z hľadiska elektrotechniky je dôležitejšia, než rozbitý traktúrek.
A po tom, čo posledne napísal Kremik, bude musieť Lesana ešte veľa argumentmi naprávať.

Slová majú v rôznych oblastiach rôzny význam. V oblasti fyziky je jalový prúd nezmyselná zlátanina, ale v hovorovej reči je jalový prúd expresívnym synonymom neužitočnej elektriny. Krava je napríklad jalová tým, že je neužitočná, nie z dôvodu že by niekde mala nejaký kosínus fí...

Zrovnanie Q s S sa už ale ani mne nepáči.
HF_Tech

#20 Příspěvek od HF_Tech »

Názornější je výklad se samcem od skotu. Když běhá po pastvině, koulí očima a planě tlachá, tak podává jalový výkon. V okamžiku, když ho zapřáhneme k povozu a necháme ho táhnout náklad z bodu A do bodu B, tak koná činný výkon. Nebo nějak tak. :wink:
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

I zapřežený skot koulí očima .......
Zdejší mozkový trust mi již roky dluží odpověď , který z proudů mi vybaví jistič u transformátorové svářečky ? Činný , jalový , rozložený , posunutý ??
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Lukas-Peca »

Kremik píše: 27 črc 2026, 00:47 Jalovému výkonu se také říká výkon zdánlivý.
:roll:
ferdislav

#23 Příspěvek od ferdislav »

Bobo,bych řekl že jističi je to jedno,reaguje na proud "nezávisle" na napětí
Kremik pozor,činný + jalový - je zdánlivý (VA)
lesana87

#24 Příspěvek od lesana87 »

BOBOBO píše: 27 črc 2026, 09:47 Zdejší mozkový trust mi již roky dluží odpověď , který z proudů mi vybaví jistič u transformátorové svářečky ? Činný , jalový , rozložený , posunutý ??
To je jako ptát se, kdo může za současná sucha, jestli Bůh Slunce, Bůh vod nebo Bůh větru, když každý slušný věřící ví, že Bůh je jen jeden.
BOBOBO

#25 Příspěvek od BOBOBO »

To jako kde ? Je přece trojjediný , podobně jako .........
Kremik

#26 Příspěvek od Kremik »

Ano, Bůh je jen jeden a to jalový :lol:
samec

#27 Příspěvek od samec »

Ale kdeže. Máš v tom bordel. Boh nie je jalový. Keď už, tak zdánlivý. Zdá sa, že nie je a on je. Inokedy sa zdá, že je a on je celkom iný, než sa zdá, že je. :coolglema:
ondraN

#28 Příspěvek od ondraN »

To jsou ale jalový kecy ... :barf:
ZVUK2000

#29 Příspěvek od ZVUK2000 »

BOBOBO píše: 27 črc 2026, 09:47 I zapřežený skot koulí očima .......
Právě že , skot vtom má přehled. Protože každá kráva byla v mládí jalová.
BOBOBO

#30 Příspěvek od BOBOBO »

Jako vždy v omylu , i taková bývá poražena , ale něco školy nedají ..........
Odpovědět

Zpět na „Teorie“