Pojednání o jalovině (odděleno)

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samec

#16 Příspěvek od samec »

Napríklad deformačný výkon pomenoval niekto, kto mu asi veľmi nerozumel. Inak by mu dal technickejší názov.
Kremik

#17 Příspěvek od Kremik »

rnbw píše: 26 črc 2026, 22:26 Prud tam tecie len jeden. Preco je ten jeden prud na jednom mieste jalovy a na druhom cinny (aby mohol sposobit straty)?
Když současně vyleju vodu ze dvou lahví do umyvadla, odpadem poteče jedna voda, ale bude pocházet ze dvou lahví, přestože už nelze rozlišit která je z které.
Nebo ještě jinak. Objednám si litr vody. Kurýr mi doveze v láhvi dva litry. Já si z ní litr odleju a zbytek pošlu zpět. Litr vody cestoval tam a zpět, dá se mu říct jalový, přestože při cestě ke mně ještě nelze rozlišit, která část vody je jalová a která není. Cesta zpět s nadbytečným litrem vody už není součást příkladu, protože v reálu se činný a jalový proud nerozděluje.

K té neexistenci jalového proudu. Jalovému výkonu se také říká výkon zdánlivý. Zdánlivý proto, že prostě není. Ale proudu teče víc, než odpovídá odebíranému příkonu. Pokud tedy není proud jalový, je potřeba ten nadbytečný proud pojmenovat jinak. Tak, aby teda mohl "být", když prokazatelně teče.
Hill
Administrátor

Pojednání o jalovině (odděleno)

#18 Příspěvek od Hill »

Tak se nám ta debata o zahradním traktůrku nějak zvrhla, takže ji přesouvám sem.
samec

#19 Příspěvek od samec »

To je pochopiteľné, lebo aj keď je debata o jalovine vo vlákne o Traktúrku OT, tak z hľadiska elektrotechniky je dôležitejšia, než rozbitý traktúrek.
A po tom, čo posledne napísal Kremik, bude musieť Lesana ešte veľa argumentmi naprávať.

Slová majú v rôznych oblastiach rôzny význam. V oblasti fyziky je jalový prúd nezmyselná zlátanina, ale v hovorovej reči je jalový prúd expresívnym synonymom neužitočnej elektriny. Krava je napríklad jalová tým, že je neužitočná, nie z dôvodu že by niekde mala nejaký kosínus fí...

Zrovnanie Q s S sa už ale ani mne nepáči.
HF_Tech

#20 Příspěvek od HF_Tech »

Názornější je výklad se samcem od skotu. Když běhá po pastvině, koulí očima a planě tlachá, tak podává jalový výkon. V okamžiku, když ho zapřáhneme k povozu a necháme ho táhnout náklad z bodu A do bodu B, tak koná činný výkon. Nebo nějak tak. :wink:
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

I zapřežený skot koulí očima .......
Zdejší mozkový trust mi již roky dluží odpověď , který z proudů mi vybaví jistič u transformátorové svářečky ? Činný , jalový , rozložený , posunutý ??
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Lukas-Peca »

Kremik píše: 27 črc 2026, 00:47 Jalovému výkonu se také říká výkon zdánlivý.
:roll:
ferdislav

#23 Příspěvek od ferdislav »

Bobo,bych řekl že jističi je to jedno,reaguje na proud "nezávisle" na napětí
Kremik pozor,činný + jalový - je zdánlivý (VA)
Kremik

#24 Příspěvek od Kremik »

ferdislav píše: 27 črc 2026, 11:09 Kremik pozor,činný + jalový - je zdánlivý (VA)
Vida, děkuju za opravu, tak proto Lukas-Peca koulel očima. Myslel jsem, že se mu nelíbí jen ten termín. Těmahle věcma jsem se zabýval už strášně dávno. Je vidět, že opakovat je třeba :)
Valdano

#25 Příspěvek od Valdano »

Třeba je tento vesmír jen jedna obrovská simulace stvořená bůhví jakou bytostí za bůhví jakými účely z nichž třeba ani zlomek nikdy nebude pochopitelný pro jakékoli tvory uvnitř této simulace. Takový MATRIX ve vesmírném měřítku a s úplně jinými možnostmi i důvody existence.
samec

#26 Příspěvek od samec »

Jasne, a ten ktosi je tiež len simuláciou niekde v DOSboxe v Cobole alebo Fortrane na prehistorickom relatkovom počítači... To si len došiel k sofistikovanej verzii problému typu "sliepka a vajce". :wink:
Kremik

#27 Příspěvek od Kremik »

Valdano > Jo, to je taky varianta. Že by to přesně takhle chtěl. Protože koukat na Zem, kde všechno funguje jak má, za chvíli omrzí. Takhle je furt na co koukat :D
Nevím, já jsem ateista. Myslím, že kdyby Bůh doopravdy byl, že bych na to dávno přišel. Jako dítě jsem byl k víře i trochu veden, ten věřil v toho, támhleten zas v onoho, já zpočátku taky věřil. Jenže - všechno to byly jen řeči, bez jakéhokoli náznaku skutečnosti. Kolem sebe jsem viděl, že všechno kolem si běží vlastním životem, bez jakéhokoli náznaku nějakého ovlivňování nebo řízení. A co víc - všechny víry jsou postaveny na nějakém přirozeném sebeklamu - říkají věřícím přesně to, co vlastně chtějí slyšet. Všechno je to v duchu jakoby JPP, není tam nic, co by mě nadchlo ve stylu - hele, to je zajímavá myšlenka. Kdyby nám nějakou víru poslal doopravdy Bůh, čekal bych, že bude obsahovat nějaké hluboké myšlenky, ale ne, všechno je to takové - lidsky hloupé. Je na tom poznat, že to pochází z lidské psychiky a ne od nějakého vícemyslícího Boha. Prostě fakt ne, pohádky jsou pro děti, nic chytřejšího jsem tam nikdy nespatřil. Takže v nějakých 13ti, 14ti jsem tomu udělal rázný konec. Chvíli jsem stál proti všem, ale dodnes toho nelituju. Když už žiju, chci kráčet vlastní cestou. A konec konců, na samostatného člověka se určitě lépe kouká, než na nějakého troubu, který se bez Bible ani nevy.. a z připosranosti pořád blekotá nějaké chvalořeči.
Omlouvám se normálním věřícím, lidí je hodně, takže i takoví se najdou, ale pokud nám Bible opravdu něco říká - nikdy jsem ji nepřečetl celou - pak je to jedině o sexualitě. Zatím jsme jako lidstvo ovšem v takové fázi, že nemáme šajnu to pochopit.
Kremik

#28 Příspěvek od Kremik »

Hill > Počkej prosím, já na tu jalovinu plánuju ještě navázat. Jak je možné, že někomu vadí jalový proud, když mu nevadí jalový výkon? To je přece pitomost. Když už, tak snad jalový příkon, ne? Kdybych měl třeba na hřídeli jalový výkon, vůbec by mi nevadilo, že je jalový. Hlavně že ji roztáčí! :wink:
Naposledy upravil(a) Kremik dne 27 črc 2026, 22:17, celkem upraveno 1 x.
Valdano

#29 Příspěvek od Valdano »

Kremik píše: 27 črc 2026, 21:51 Jak je možné, že někomu vadí jalový proud... Kdybych měl třeba na hřídeli jalový výkon, vůbec by mi nevadilo, že je jalový. Hlavně že ji roztáčí!
Finta je v tom, že jalový výkon hřídel neroztáčí. Jalový proud a Jalový výkon způsobuje zbytečný ohřev vedení a úbytky napětí v síti, i když sám o sobě žádnou práci nevykoná. Přečtěte si nějaké základy o tom případně to co píše "plechová hlava".
Kremik

#30 Příspěvek od Kremik »

Vím že ji neroztáčí, mluvím o tom termínu. Že správně by se mělo říkat jalový příkon, protože jalový výkon je dle mého nesmysl.
Odpovědět

Zpět na „Teorie“