Sdílení mezi W11 a staršíma systémama

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
DukeNuke

#46 Příspěvek od DukeNuke »

Doplnění: podařilo se mi najít materiály, jak jsme to řešili. Podmínkou je minimálně servicepack 1. Doufám, že ho máš nainstalovaný. A než se do toho pustíš ověř, zda když povolíš ve Win11 SMB1.0/CIFS, tak sdílení funguje. Pak, jej znovu zakaž. Pokud sdílení nefunguje ani tak, pak následující postup nepomůže a budeme hledat jinde.
- spusť příkazový řádek jako správce
- v něm zadej příkaz: "sc.exe config lanmanworkstation depend= bowser/mrxsmb10/mrxsmb20/nsi" (Přidává do seznamu závislostí položku mrxsmb20. Tím říká systému musíš zavést a aktivovat i ovladač pro novější protokol SMBv2)
- dále: "sc.exe config lanmanserver depend= samss/srv2" (tím říká systému: Až budeš spouštět hostitelskou službu sdílení, navaž ji na modernější síťový ovladač srv2)
- regedit, klíč HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanServer\Parameters. Zde najdi (vytvoř) hodnotu DWORD (32bitová) s názvem SMB2 a nastav její hodnotu na 1.
- restartuj
- spusť příkazový řádek s právy správce
- ověř, že SMBv2 běží: "sc query srv2". (Ve výpisu bude řádek STATE a musí být u něj napsáno RUNNING).
- Jestli je dosud vše v pořádku je třeba ošetřit firewall, protože tohle spojení ještě firewall nezná.
-- opět příkazový řádek správce
-- příkaz: "netsh advfirewall firewall set rule group="Sdílení souborů a tiskáren" new enable=Yes" (případně vejít do nastavení firewallu a nastavit klikačkou).
- restartuj
Vyzkoušej. Pokud ses netrefil s firewallem, klidně jej pro test vypni.
Naposledy upravil(a) DukeNuke dne 28 črc 2026, 00:11, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#47 Příspěvek od Celeron »

Co jsem usekl? Ten výpis PowerShell nebo Netstat?
Netscan jsem zkoušel, vypíše všechny adresy v lokální síti. U 10.0.0.39, což je PC s W11 jsou rozepsaný i sdílený zařízení. Ale na PC 10.0.0.35 sdílený zařízení vypsaný nejsou ale jméno hosta AMD vypsaný je. Nebo chceš některou z dalších akcí co NetScan nabízí? Nebo udělat nějaký speciál nastavení, je toho tam noc.
KKCU je co? O něm jsi nic nikde nepsal.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
DukeNuke

#48 Příspěvek od DukeNuke »

DukeNuke píše: 26 črc 2026, 20:47... A ještě taková blbost mě napadá - Registr HKCU má přednost před HKLM. Tedy pokud bys měl stejné klíče, kde jsi nastavoval hodnoty requiresecuritysignature a enablesecuritysignature i v HKCU, ale nastavení na 0, pak to fungovat nebude....
A usekl jsi to v tom screenu netstat.png. Napsal jsem v textu, že hledáme vyloženě slovo LISTENING - pro příklad jsem vložil textově, co to vypíše mě. A v tom screenu LISTENING chybí, protože jsi to pravděpodobně usekl. KKCU jsem se překlepl, ale ve vysvětlení, co to je zaklíč to mám správně. Opraveno, díky.
Celeron

#49 Příspěvek od Celeron »

Ty první dva SC. exe skončily jako suscced. SMB2 přidanej. SRV2 je running.
Netsh hlásí Updated 51 rules.
Bohužel, 10.0.0.35 stále timeout a cesta v síti nenalezena.
Jirka

Celeron

#50 Příspěvek od Celeron »

Myslels tohle?
C:\Windows\System32>netstat -ano | findstr 445
TCP 0.0.0.0:445 0.0.0.0:0 LISTENING 4
TCP [::]:445 [::]:0 LISTENING 4
Jirka

DukeNuke

#51 Příspěvek od DukeNuke »

Přesně.
A jinak nemám rád, když se předjímá něco, co není potvrzeno.
✅ síť jako taková je v pořádku (souhlas)
✅ sdílení na AMD funguje (není ověřeno, zda pod SMBv2)
✅ služba Server ve Windows 7 na AMD funguje (není ověřeno zda pod srv2)
✅ firewall na AMD není příčina (není ověřeno, může tam být pozůstatek nějakého bloatwaru)
❌ problém je v kompatibilitě Windows 11 SMB klienta s tímto konkrétním Windows 7 Home Premium na AMD (tohle řešíme)
K tomu firewallu - je několik způsobů, jak se tohle řeší. radikální způsob je úplné uzavření portu - pak by příkaz "Test-NetConnection 10.0.0.35 -Port 445" vrátil hodnotu false. Nebo filtrování, pak stejný příkaz vrátí hodnotu True, ale komunikace je stejně zablokovaná. Takže ne, firewall je pořád ve hře.
DukeNuke

#52 Příspěvek od DukeNuke »

Celeron píše: 28 črc 2026, 00:19 Ty první dva SC. exe skončily jako suscced. SMB2 přidanej. SRV2 je running.
Netsh hlásí Updated 51 rules.
Bohužel, 10.0.0.35 stále timeout a cesta v síti nenalezena.
Předtím, než jsi tohle udělal jsi měl povolit na Win11 SMBv1/CIFS a vyzkoušet připojení. Pokud nebudeš přesně a pečlivě dodržovat vše, co napíšu, tak není šance.
Celeron

#53 Příspěvek od Celeron »

SMBv1/CIFS je zapnutej od včerejška.
Jirka

DukeNuke

#54 Příspěvek od DukeNuke »

Asi nemá smysl ptát se, co jsi na tomhle nepochopil: "A než se do toho pustíš ověř, zda když povolíš ve Win11 SMB1.0/CIFS, tak sdílení funguje. Pak, jej znovu zakaž. Pokud sdílení nefunguje ani tak, pak následující postup nepomůže a budeme hledat jinde."
Kdybych napsal - než provedeš následující postup vypni síťový vypínač a odpoj přístroj od sítě, jinak oprava nebude fungovat - taky bys to neudělal?
Takže než se pustíme do dalšího, potvrď mi toto:
- ostatní počítače na síti se na PC s Win7 AMD připojí bez problémů.
- počítač s Win7 AMD se bez problémů připojí k ostatním, a to i k PC s Win11.
- PC s Win11 se bez problémů připojí na ostatní počítače s Win7
- ověřil jsi, že na PC Win7 AMD neběží žádný pozůstatek firewallu z případného bloatware. (spusť příkazový řádek s admin právy. Zadej příkaz "tasklist /svc". Výpis dej sem, nebo do SZ, pokud nechceš, aby se veřejně vědělo, co ti tam běží.
- A neuškodí, když se podíváme na eventlog. Spusť Prohlížeč událostí / protokoly systému windows / Security (zabezpečení). Hledej Neúspěšný audit. Položky označené Logon vykazující chybu by měly být podobné jak u Win11, tak u Win7.
Teprve, až budeme mít 100% jistotu pak můžeme pokračovat.
Registr HKCU kontrolovat nemusíš. prošel jsem svůj počítač s Win7, a co se sítí týče, nevidím tam nic, co by mělo mít vliv.
masar

#55 Příspěvek od masar »

Pěknej boj..., nevzdávat!
:wink:
samec

#56 Příspěvek od samec »

Asi blbá otázka, ale nemôže byť problém v ascii vs unicode, alebo medzera na konci nejakého názvu, alebo neštandardný znak, či neštandardný ukončovací znak v nejakom reťazci?
Celeron

#57 Příspěvek od Celeron »

Takže než se pustíme do dalšího, potvrď mi toto:
- ostatní počítače na síti se na PC s Win7 AMD připojí bez problémů. ANO
- počítač s Win7 AMD se bez problémů připojí k ostatním, a to i k PC s Win11. ANO
- PC s Win11 se bez problémů připojí na ostatní počítače s Win7 ANO

Další až budu doma na tom AMD.
Jirka

DukeNuke

#58 Příspěvek od DukeNuke »

@samec: samozřejmě může. Jenže je třeba to najít. Čuju nějakou absolutní 3,14čovinu.
@masar: teď už mě docela zajímá, kde je zakopanej jezevčík.
Tohle je naprosto běžná věc, kterou jsem s klienty řešil po telefonu a za čtvrť hoďky bylo hotovo. jenže moji BFU dělají přesně to a jenom to, co se po nich chce.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“