Sdílení mezi W11 a staršíma systémama
Moderátor: Moderátoři
- spusť příkazový řádek jako správce
- v něm zadej příkaz: "sc.exe config lanmanworkstation depend= bowser/mrxsmb10/mrxsmb20/nsi" (Přidává do seznamu závislostí položku mrxsmb20. Tím říká systému musíš zavést a aktivovat i ovladač pro novější protokol SMBv2)
- dále: "sc.exe config lanmanserver depend= samss/srv2" (tím říká systému: Až budeš spouštět hostitelskou službu sdílení, navaž ji na modernější síťový ovladač srv2)
- regedit, klíč HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanServer\Parameters. Zde najdi (vytvoř) hodnotu DWORD (32bitová) s názvem SMB2 a nastav její hodnotu na 1.
- restartuj
- spusť příkazový řádek s právy správce
- ověř, že SMBv2 běží: "sc query srv2". (Ve výpisu bude řádek STATE a musí být u něj napsáno RUNNING).
- Jestli je dosud vše v pořádku je třeba ošetřit firewall, protože tohle spojení ještě firewall nezná.
-- opět příkazový řádek správce
-- příkaz: "netsh advfirewall firewall set rule group="Sdílení souborů a tiskáren" new enable=Yes" (případně vejít do nastavení firewallu a nastavit klikačkou).
- restartuj
Vyzkoušej. Pokud ses netrefil s firewallem, klidně jej pro test vypni.
Netscan jsem zkoušel, vypíše všechny adresy v lokální síti. U 10.0.0.39, což je PC s W11 jsou rozepsaný i sdílený zařízení. Ale na PC 10.0.0.35 sdílený zařízení vypsaný nejsou ale jméno hosta AMD vypsaný je. Nebo chceš některou z dalších akcí co NetScan nabízí? Nebo udělat nějaký speciál nastavení, je toho tam noc.
KKCU je co? O něm jsi nic nikde nepsal.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A usekl jsi to v tom screenu netstat.png. Napsal jsem v textu, že hledáme vyloženě slovo LISTENING - pro příklad jsem vložil textově, co to vypíše mě. A v tom screenu LISTENING chybí, protože jsi to pravděpodobně usekl. KKCU jsem se překlepl, ale ve vysvětlení, co to je zaklíč to mám správně. Opraveno, díky.DukeNuke píše: 26 črc 2026, 20:47... A ještě taková blbost mě napadá - Registr HKCU má přednost před HKLM. Tedy pokud bys měl stejné klíče, kde jsi nastavoval hodnoty requiresecuritysignature a enablesecuritysignature i v HKCU, ale nastavení na 0, pak to fungovat nebude....
A jinak nemám rád, když se předjímá něco, co není potvrzeno.
K tomu firewallu - je několik způsobů, jak se tohle řeší. radikální způsob je úplné uzavření portu - pak by příkaz "Test-NetConnection 10.0.0.35 -Port 445" vrátil hodnotu false. Nebo filtrování, pak stejný příkaz vrátí hodnotu True, ale komunikace je stejně zablokovaná. Takže ne, firewall je pořád ve hře.
Předtím, než jsi tohle udělal jsi měl povolit na Win11 SMBv1/CIFS a vyzkoušet připojení. Pokud nebudeš přesně a pečlivě dodržovat vše, co napíšu, tak není šance.Celeron píše: 28 črc 2026, 00:19 Ty první dva SC. exe skončily jako suscced. SMB2 přidanej. SRV2 je running.
Netsh hlásí Updated 51 rules.
Bohužel, 10.0.0.35 stále timeout a cesta v síti nenalezena.
Kdybych napsal - než provedeš následující postup vypni síťový vypínač a odpoj přístroj od sítě, jinak oprava nebude fungovat - taky bys to neudělal?
Takže než se pustíme do dalšího, potvrď mi toto:
- ostatní počítače na síti se na PC s Win7 AMD připojí bez problémů.
- počítač s Win7 AMD se bez problémů připojí k ostatním, a to i k PC s Win11.
- PC s Win11 se bez problémů připojí na ostatní počítače s Win7
- ověřil jsi, že na PC Win7 AMD neběží žádný pozůstatek firewallu z případného bloatware. (spusť příkazový řádek s admin právy. Zadej příkaz "tasklist /svc". Výpis dej sem, nebo do SZ, pokud nechceš, aby se veřejně vědělo, co ti tam běží.
- A neuškodí, když se podíváme na eventlog. Spusť Prohlížeč událostí / protokoly systému windows / Security (zabezpečení). Hledej Neúspěšný audit. Položky označené Logon vykazující chybu by měly být podobné jak u Win11, tak u Win7.
Teprve, až budeme mít 100% jistotu pak můžeme pokračovat.
Registr HKCU kontrolovat nemusíš. prošel jsem svůj počítač s Win7, a co se sítí týče, nevidím tam nic, co by mělo mít vliv.
- ostatní počítače na síti se na PC s Win7 AMD připojí bez problémů. ANO
- počítač s Win7 AMD se bez problémů připojí k ostatním, a to i k PC s Win11. ANO
- PC s Win11 se bez problémů připojí na ostatní počítače s Win7 ANO
Další až budu doma na tom AMD.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
@masar: teď už mě docela zajímá, kde je zakopanej jezevčík.
Tohle je naprosto běžná věc, kterou jsem s klienty řešil po telefonu a za čtvrť hoďky bylo hotovo. jenže moji BFU dělají přesně to a jenom to, co se po nich chce.