Zdroj pro lampový zesilovač-GZ34 nebo diody?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Dratak

Zdroj pro lampový zesilovač-GZ34 nebo diody?

#1 Příspěvek od Dratak »

Zdravím vás. Mám si v plánu postavit malý elektronkový zesilovač. Vzhledem k tomu, že bydlím v paneláku a nebudu ozvučovat velké prostory mi bude s rezervou postačovat konec se dvěma EL84 na kanál. Nakonec se říká že EL84 hraje lépe než EL34 a hlavně jich mám plno. Taky bych chtěl odzkoušet ty ruské ekvivalenty 6P14P (vzhledem ke třídě A to bude třeba párovat). Zapojení push-pull, ultralinear (odbočky pro G2 na primáru výstupáku). Jako předzesilovač/invertor nejlépe ECC803S (ty mám, původně šlo o lampy do modulačních zesilovačů rozhlasu po drátě a po výměně veškeré techniky na DR za polovodiče v 80.letech zůstaly ležet ve skladu). Výstupáky jsem si již nechal navinout v TBP v Blatné.
Možná to doplním dvojicí magických ok EM84.
Síťový bude společný-nepůjde o Dual-monoblok. Mám v plánu použít symetrické anodové vinutí a usměrňovat elektronkou GZ34 (5AR4). Mám zde GZ34 od Mullarda, opět ze zásob rozhlasu po drátě. Původně mě napadly i dvě EZ81 paralelně, ale to tam nedám. Za to bych chtěl ne jeden kondenzátor, ale LC filtr 50u-10H-50u. Obvody invertoru bych napájel přes další RC člen. Poté, co jsem byl v diskusích na jiných serverech (a i u nás v kanceláři :lol: :lol: ) označen za totálního staromila (4x 1N5408, za to ellyt 500u/500V a vymalováno!) bych se chtěl zeptat jak byste zdroj k takovému zesilovači řešili vy. I když vzhledem k tomu že jsem si objednal trafo 2x320V/0,25A+5V/2A+6,3V/4A+6,3V/1A asi není co řešit, ta GZ34 tam bude. Vstupní triody budou mít svoje žhavicí vinutí, EL84 taky, možné nastavení symetrie odbručovacím trimrem. Jak byste postupovali vy?
Mourek
Kontaktovat uživatele:

lampy

#2 Příspěvek od Mourek »

jsem staromil a k elektronkovému zesilovači křemík neee. Buď moderní polovodičový zesik a když flašky tak komplet. Jinak je to asi jedno , polovodiče uspoří energii na žhavení.
Dratak

GZ34

#3 Příspěvek od Dratak »

Díky. Udělám to taky takhle. GZ34 a za to LC filtr. Výhoda té usměrňovačky je možná v tom, že anodové napětí naběhne až déle, kdy jsou již ostatní lampy žhaveny a začne hned téct anodový proud. Pokud jsou tam diody, na filtračním ellytu se objeví napětí rovné amplitudě anodového napětí-ve zvlášť nepříznivém případě až 1,5 násobek. To proto že zdroj běží naprázdno do doby, než se lampy nažhaví. Ellyt na to musí být dimenzován. V případě usměrňovačky možná její vnitřní odpor trochu přispěje k lepší filtraci.
Dratak

OMYL

#4 Příspěvek od Dratak »

Omlouvám se za takhle mylné umístění tématu, které sem rozhodně nepatří. Můžete to přemístit, buď do Problémů s konstrukcemi, nebo do Poradny? Moc děkuji.
boksi_skk

#5 Příspěvek od boksi_skk »

Ja mam taku prakticku otazku k stavbe toho usmenovaca:
Ked mam zosilovac, ktory ma napajanie napriklad 300V a 500mA,teda 150W. Pre dvojcestny elektronkovy usmernovac potrebujem trafo so zdvojenym sekundarom, teda 2x300V 500mA ===300W. To znamená ,že keď chcem namiesto polovodičového Wienovho mostíka použiť GZ34,musím dať navinúť trafo s dvojnásobným výkonom???Alebo trafo 2x300V 250mA?. A akú mám použiť tlmivku? Tie ,ktoré majú v e-obchode na ges.cz sa mi zdajú príliš malé aj keď sú dimenzované na dostatočný prúd.Keďže vyzerajú ako malé rezistory,bojím sa žeby sa "odparili".
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“