EKKAR píše:Well, John - když myslíš, že napáječ vyladěný anténním článkem do rezonance a s PSV co nejmenším je zárukou nerušeného provozu dalších elektronických zařízení v blízkosti antény, budiž. It´s Your Job, Old Boy!
Já jen jestli Ti také něco říká parazitní vyzařovací diagram antény a provoz elektroniky všeobecně umístěné ve vf poli - ono se to vf totiž indukuje skoro do všeho, co leží řekněme do vzdálenosti 50 lambda od paty anténního stožáru nezávisle na "ostrosti" naladění napáječe - stejně jako žádná směrová anténa nezáří jen ideálně kupředu, tak stejně spousta jiných antén se konstruuje jako (pokud možno) VŠESMĚROVÉ - a pak stačí mizerné stínění a odfláknuté odrušení/blokování vf v regulační smyčce zdroje - a máš na problémy zaděláno. Uvědom si - pokud jsi portable, nemáš mezi sebou (a zdrojem) žádné stěny nebo jiné stavební konstrukce, tvořící při provozu ze stálého QTH přirozené stínění před vf. Vůbec nejde o vyzařování svodu/napáječe - jde o žádoucí anténní pole, které ale může ve špatně stíněném a blokovaném zařízení nadělat velkou neplechu. Tolik moje připomínka - zbytek je na Tobě a Tvém uvážení...
EKKAR: ook, mas pravdu. nechtel jsem se nijak hadat, jen jsem reagoval na zaklade svych dosavadnich zkusenosti - i kdyz s nizsimi vykony. skutecnost je takova, ze pouzivam smerove anteny, ktere jsou od vysilace vzdaleny zhruba 25-30m (na stozaru), vysilac jako takovy je provozovan v aute a je napajen z 230V rozvadece s privodem do 5m. zdroj, ktery se ted stavi je blokovan kondy, svody od anteny do koncoveho stupne a mezi PA a TRX jsou profi vyrobene z kvalitnich komponent. predpokladam tedy, ze i zdroj, pokud bude dostatecne dimenzovan, odstinen a blokovan kondy by nemel delat zadne problemy pri provozu