laboratorni zdroj-konstrukce
Moderátor: Moderátoři
laboratorni zdroj-konstrukce
A kutilmile - nelituju tě
VIKES80 píše:zdravim,chci postavit tento zdroj http://hw.cz/Teorie-a-praxe/Konstrukce/ ... ---5A.html ,stavel ho uz nekdo?mam jit do toho-zacatecnik.diky za rady
tak jem tento zdroj postavil,a ozivil dle navodu v textu,mam tam jen jeden problem,nechce reagovat P2a a P2b,nejde regulace
djwoofer píše:pozorne proctete komentare ! ....
pokud myslis komentare na samotnem odkazu,tak ty jsem cetl a vse nahradil,zdroj funguje 1,3-34,5V,regulace jemne i hrube,ale nefunguji potaky na regulaci proudu.
Prohledal jsem tady forum,ale nic o teto konstrukci jsem nenasel.Pokud muze s touto konstrukci nekdo poradit,uvitam.
...pote jsem dal poten.proudu do koncovych poloh,a trimrem jsem nastavil cca 3A/nemam silnejsi trafo/
Ale to přece znamená, že ti to reguluje (nebo spíš regulovalo). Vsadím se, žes zaměnil navzájem hrubý a jemný potenciometr.
Navic co se tyce 317T,ktery by mel zustat studeny,tak se naopak hreje,a zatezove R2 take
Nesmíš všemu jen tak věřit. Při proudu 200mA a malém výstupním napětí zdroje bude na LM317 výkonová ztráta až 6W!, takže bez chladiče bude hodně topit. A R2 není zatěžovací, ale snímací odpor, kterým teče výstupní proud zdroje. Vynásob si RxIxI a uvidíš, kolik je to tepla.
Ale teď se to nejprve snaž dostat do původního stavu.
500Ohmu - napětí jemně
5kOhmu - napětí hrubě
1kOhm - proud jemně
10kOhmu - proud hrubě
Taky jsem opravil označení napájecích svorek.
Ještě bych měl dodat, že ve zmíněném návodu se zaměňují navzájem pojmy "proudové omezení" a "proudová pojistka", což může být poněkud zavádějící.
- Přílohy
-
potenciometry.png- (169.95 KiB) Staženo 188 x
masar píše:Myslím, že poťáky mají být takto:
500Ohmu - napětí jemně
5kOhmu - napětí hrubě
1kOhm - proud jemně
10kOhmu - proud hrubě
Taky jsem opravil označení napájecích svorek.
Ještě bych měl dodat, že ve zmíněném návodu se zaměňují navzájem pojmy "proudové omezení" a "proudová pojistka", což může být poněkud zavádějící.
tak jsem to konecne roschodil,problem byl v LM 741,zrejme vadny z vyroby,nebo nevim.....jedine co mi neni jasne,jsou potaky na regulaci proudu,reaguji na otaceni doprava,kdesto potaky na napeti reaguji doleva.Nyni mam zdroj uz v krabici,a mam zakoupeny LCD panel,jeden na proud a jeden na napeti,koukal jsem zde na foru,je tam zapotrebi nejaky delic,ale radeji se chci poradit touto cestou jak to zapojit,at neco neodpalim.