VGA - SCART

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
fullhouse

VGA - SCART

#1 Příspěvek od fullhouse »

Mám takový problém, který bych rád objasnil.
Můj notebook má výstup pouze klasicky vga na monitor a na bytě mám televizor s konektorem scart.
Potřeboval bych vědět, jestli je možné ubastlit nějakou redukci.
Na internetu jsem našel toto: http://ryoandr.free.fr/english.html Nevím ale jestli to bude fungovat, proto prosím o radu.
Děkuji všem za připomínky.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tam je základní podmínka přinutit grafickou kartu, aby z ní šel vertikální kmitočet 50Hz a horizontální 15.625 Khz, jinak se u TV nechytí synchronizace.

Svýho času se používaly převodníky, např. AverKey, takže tohle je další cesta...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
drabek06
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od drabek06 »

Ja jsem videl na tenhle ucel jeden svab. Vim ze stal asi 250Kc, ale uz si toho moc nepamatuju. Myslim si ze se to tady resilo tak pouzij vyhledavani :wink:
toom

#5 Příspěvek od toom »

AD724 v katalogovem zapojeni a je po starostech :wink:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

toom píše:AD724 v katalogovem zapojeni a je po starostech :wink:

Myslím, že není. Na co to kódovat do PAL, když to může přímo připojit do RGB viz návod ? A co synchronizační kmitočty na úplně jiných kmitočtech než požívá TV norma, např. při použití módu 800x600 ?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Cust

#7 Příspěvek od Cust »

ja jsem to vyresil konvertorem, ktery jsem koupil okolo 1000Kc v Elnice (tusim www.elnika.cz), ale ted me napada, to byl ale konvertor naopak. Tedy s PAL -> VGA a umelo to prepinat i audio signaly a melo to i dalkove ovladani :-)
Brzda

#8 Příspěvek od Brzda »

Tak mam stejny problem jako zakladatel tohoto threadu. Na notaku mam jen vga vystup a potreboval bych obraz pichnout obcas i na TV. Ale kdyz sem hledal po netu, tak me to nic moc kloudnyho nehodilo a na tomhle foru kdyz sem procital prispevky tak se taky nic moc nevyresilo.
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Opakuji: norma VGA vychází z amerického televizního standardu FCC (kvůli kódování barvy je u nás známý jako NTSC 3,58, ale barva se skutečně kódovat nemusí, jde připojit jako RGB).
Většina návodů na netu je oprásknutá z amerických, australských či japonských stránek, tedy ze zemí, kde rozdílné řádkové a snímkové frekvence neřeší, protože nemusí a nikdy nemuseli. Řekl bych, že někteří autoři ani nemají tušení, že existují jiné TV normy.
Jediný problém je tedy přimět grafickou kartu, aby uměla odesílat obraz v normě CCIR. To ostatní by pak problém nebyl.
Brzda

#10 Příspěvek od Brzda »

njn evropa musi mit vzdycky neco extra :-)
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Vystup z VGA na PAL TV funguje. TV musi mat RGB vstup (na SCARTe). Kazda grafika ma programovatelny RAMDAC, takze ho staci spravne nastavit, aby boli parametre obrauz vhodne pre TV. V Linuxe jednoducha vec, vo Windows dost problem.
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Pokud jde o technickou kvalitu TV obrazu, pak na ni americká norma neměla a nemá.

Faktem je, že tamní spotřebitel to příliš neocení, uvítá však víc TV kanálů, protože jejich jsou výrazně užší, tak se jich vejde do stejného pásma víc. A, když nemá možnost srovnání, co by toužil po lepším obrazu, když o něm neví? Nehledě k tomu, že je spousta pořadů, které jsou v tak mizerné technické kvalitě, že se nepozná, v jaké normě se signál přenáší.
Cust

#13 Příspěvek od Cust »

máš pravdu, když mě bylo asi 14 let, tak k nám přijela rodina z USA, dali mi žvýkačky a kolu. Já jim na oplátku pustil televizi, aby se podívali na kvalitní obraz :-).
Crifodo

#14 Příspěvek od Crifodo »

Cust píše:máš pravdu, když mě bylo asi 14 let, tak k nám přijela rodina z USA, dali mi žvýkačky a kolu. Já jim na oplátku pustil televizi, aby se podívali na kvalitní obraz :-).

Co to bylo? Žena za pultem nebo Plechová kavalerie? :D
Cust

#15 Příspěvek od Cust »

spíš bych to typl na Tři oříšky pro Popelku :-)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“