zdroj problem
Moderátor: Moderátoři
zdroj problem
mam zdroj atx 300w od HP...moj problem spociva v tom ze pomocne napatie medzi fialovym a ciernym ma byt 5v ale ja mam 7,2v na prazdno.pravdepodobne pri nejakom skrate na MB tato cast zdroja odisla...musel som odstranit prerazenu zenerku ktora stabilizuje napetie z jednocestneho usm.potom bol nejaky naf.cond 680uF/10v nevie mi z vas niekto poradit co sposobuje zdvih toho napetia?skontroloval som vsetky suciastky meranim ale vsetko je ok.kontroloval som to aj na identickom druhom kuse ale tam to je v poriadku...naprazdno 5v
Čo to je "pomocné napätie"? ATX majú napätia +5V, -5V a +5VSB.
Ak máš na mysli +5VSB, toto napätie sa v rôznych zdrojoch vytvára rôzne. Bez znalosti "osadenia" zdroja IO asi nebude jednoduché povedať, čo je na príčine. Mám zdroj, u ktorého toto napätie je vytvárané pomocným-kontrolným IO, ktorého výstup tvorí Mos-fet tranzistor. Ak je prerazený, výstupné napätie je vyššie - medzi 7,5-8,5V.
Ak vieš, popíš akými aktívnymi prvkami je zdroj osadený.
jandu píše:Zdroje HP nepoznám.
Čo to je "pomocné napätie"? ATX majú napätia +5V, -5V a +5VSB.
Ak máš na mysli +5VSB, toto napätie sa v rôznych zdrojoch vytvára rôzne. Bez znalosti "osadenia" zdroja IO asi nebude jednoduché povedať, čo je na príčine. Mám zdroj, u ktorého toto napätie je vytvárané pomocným-kontrolným IO, ktorého výstup tvorí Mos-fet tranzistor. Ak je prerazený, výstupné napätie je vyššie - medzi 7,5-8,5V.
Ak vieš, popíš akými aktívnymi prvkami je zdroj osadený.
ano myslel som tym +5VSB,poriadne ho prezriem a zajtra ti presnejsie popisem co sa tam nachadza....zatial ti dakujem za odpoved
Příčinou utržení ZV je ztáta kapacity kondenzátoru na sekundární straně trafa SB.