laboratorni zdroj-konstrukce
Moderátor: Moderátoři
http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bli%C4%8D_nap%C4%9Bt%C3%AD
Na vystupu delice potrebujes doladit napeti, aby souhlasilo(dejme tomu, ze ti jde o U2), takze misto vypocitane hodnoty R2 das trimr a jemne doladis(proti zemi je lepsi dat odpor tak 1k, abys to uplne nevyzkratoval pri dorazu potenciometru)
stepa píše:Zadny originalni tam nedavej. Dej tam takove, co potrebujes. Ja uz nevim, jak jinak ti to vysvetlit. Pravdepodobne chces, aby si mel 1mV/1mA, ne? Spocitej delic tak, aby ti to odpovidalo. Kdybys nevedel, jak vypada delic:
http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bli%C4%8D_nap%C4%9Bt%C3%AD
Na vystupu delice potrebujes doladit napeti, aby souhlasilo(dejme tomu, ze ti jde o U2), takze misto vypocitane hodnoty R2 das trimr a jemne doladis(proti zemi je lepsi dat odpor tak 1k, abys to uplne nevyzkratoval pri dorazu potenciometru)
no pres tyden se na to mrknu,a uvidim,co z toho vnikne
muzes mi prosim poradit co s tim proudovym omezenim,nahradil jsem trafo,co mam v jine konstrukci,pripojil ke zroji,provedl jsem nastaveni znova na cca5A.Ale ten jev z tou LED a LCD voltmetrem se projevuje stale,napeti na LCD spadne temer k nule,pri zvysovani proudu pak nepatrne roste.LED sviti stale,uz pri jakemkoliv zatizeni
masar píše:Tohle je chůze v bludném kruhu se zavázanýma očima. Je třeba nejprve dát do pořádku samotný zdroj a teprve pak ho můžeš vyšperkovávat nějakými dalšími věcmi. Není jasné, jak se chová napětí zdroje. Takže prosím tě, nastav proudové omezení na pravý doraz (5A) a napětí na výstupu např. na 12V a připoj na výstup automobilovou žárovku 12V/35až55W a řekni nám, jest-li svítí a co jsi naměřil za napětí a proud. Jinak se nehnem z místa.
OK.jeste pro upresneni,mam to merit na R2,nebo na vystupu zdroje?,aby jsme se tu zas nedohadovali
masar píše:Hlavně na výstupu zdroje.
takze nastavil jsem zdroj na 12V a zatizil zarovkou.Pri otoceni potenciometrem na max.tedy 5A,zarovka sviti jak ma.
nameril jsem v okruhu-tedy plus zdroje-zarovka-multimetr-minus zdroje hodnotu 4,90A,mereno na rozsah multimetru 10A. Na vystupu zdroje pri zatezi je 11,42V-rozsah 20V multimetr.
Pri zatezi je na LCD panelu,co mam stale pripojeny hodnota 00.0-potenciometr na min.,kdys pridam potenciometr na max.- 5A,tak hodnota na LCD panelu se vrati na puvodnich 12V,co jsem nastavil pro zarovku.
Zkusil jsem vyndat kondenzator C2 a proces opakovat,tady je rozdil,kdys mam zatez tak LED sviti,ale kdys pridam potenciometr na max.- 5A,tak LED na 5A zhasne,presne opacny proces??? Jeste mam otocene potenciometry proudu,aby byla regulace min. z leva do max. do prava,jak mi tady poradili kolegove,v puvodnim zapojeni potencimetry fungovaly naopak.jinak hodnoty namerene vise jsou stejne.Tak co ted s tim?
Zkusil jsem vyndat kondenzator C2 a proces opakovat,tady je rozdil,kdys mam zatez tak LED sviti,ale kdys pridam potenciometr na max.- 5A,tak LED na 5A zhasne,presne opacny proces???
No tak to přece fungovat má. Zřejmě ti není moc jasná funkce zdroje jako zdroje stabilizovaného napětí a funkce zdroje stabilizovaného proudu. Když tedy necháš zapojenou tuhle žárovku a potenciometrem proudu zmenšíš tento proud např. na velikost 1A na multimetru (potenciometrem napětí nehýbeš), bude svítit LED, žárovka bude jen slabě svítit a bude na ní mnohem menší napětí než 12V. Když za tohoto stavu např. k žárovce připojíš paralelně další žárovku, proud 1A zůstane nezměněný a dále poklesne jen výstupní napětí na obou žárovkách. Nastavený proud je tedy stabilizován - zdroj se chová jako zdroj proudu. Když za tohoto stavu změříš výstupní napětí a pak potenciometrem pro napětí budeš točit doleva až se dostaneš těsně pod hodnotu tohoto napětí, LED zhasne a zdroj bude opět pracovat jako zdroj napětí.
Nevím, jest-li ti to takto pracuje a jest-li jsem to popsal dost podrobně.
masar píše:Zkusil jsem vyndat kondenzator C2 a proces opakovat,tady je rozdil,kdys mam zatez tak LED sviti,ale kdys pridam potenciometr na max.- 5A,tak LED na 5A zhasne,presne opacny proces???
No tak to přece fungovat má. Zřejmě ti není moc jasná funkce zdroje jako zdroje stabilizovaného napětí a funkce zdroje stabilizovaného proudu. Když tedy necháš zapojenou tuhle žárovku a potenciometrem proudu zmenšíš tento proud např. na velikost 1A na multimetru (potenciometrem napětí nehýbeš), bude svítit LED, žárovka bude jen slabě svítit a bude na ní mnohem menší napětí než 12V. Když za tohoto stavu např. k žárovce připojíš paralelně další žárovku, proud 1A zůstane nezměněný a dále poklesne jen výstupní napětí na obou žárovkách. Nastavený proud je tedy stabilizován - zdroj se chová jako zdroj proudu. Když za tohoto stavu změříš výstupní napětí a pak potenciometrem pro napětí budeš točit doleva až se dostaneš těsně pod hodnotu tohoto napětí, LED zhasne a zdroj bude opět pracovat jako zdroj napětí.
Nevím, jest-li ti to takto pracuje a jest-li jsem to popsal dost podrobně.
takze pokud jsem te pocjhopil dobre tak mam vyndat ten kondezator C2,a bude to v poradku,bude svitit,a kdys dam potenciometr na 5A tak zhasne pri zatezi....
masar píše:No abychom si rozuměli - LED musí zhasnout vždy, když zatěžovací (výstupní) proud klesne pod hodnotu nastavenou potenciometrem proudu. Takže např. když nastavím napětí 12V a proud 1A(rozuměj na potenciometru, ne na výstupu) a na výstup dám žárovku 12V/2W(proud cca 0,17A), tak bude téci proud 0,17A, žárovka bude normálně svítit a LED svítit nebude. Je to jasné?
asi te tak nejak chapu,ale mam tedy vyndat ten C2?a otestuji to i jinak,kdys nemam momentalne zarovku 12V/2W,mam jen tu automobilovou,co jsem s ni ozivoval zdroj
VIKES80 píše:masar píše:No abychom si rozuměli - LED musí zhasnout vždy, když zatěžovací (výstupní) proud klesne pod hodnotu nastavenou potenciometrem proudu. Takže např. když nastavím napětí 12V a proud 1A(rozuměj na potenciometru, ne na výstupu) a na výstup dám žárovku 12V/2W(proud cca 0,17A), tak bude téci proud 0,17A, žárovka bude normálně svítit a LED svítit nebude. Je to jasné?
asi te tak nejak chapu,ale mam tedy vyndat ten C2?a otestuji to i jinak,kdys nemam momentalne zarovku 12V/2W,mam jen tu automobilovou,co jsem s ni ozivoval zdroj
sehnal jsem v aute tu zarovku,pripojil jak popisujes,led nesviti,a zarovka ano,kdys jsem pak snizil o malinko proud na potanciometru,tedy ubral malinko doleva,tak zacla LED problikavat,az svitit.....je to tedy takhle dobre?
masar píše:No pokud se zároveň s rozsvícením LED začne zmenšovat proud žárovkou, tak ano. A jest-li ti to takhle nefunguje s C2, tak ho vydělej.
ano tak to funguje,kdys se zacne LED pomalu rozsvecet,tak se i zarovka zacne ztlumovat,tak je to tedy v poradku
ted uz mi zbejva jen ten bocnik na ten LCD modul pro mereni proudu
jeste se chci zeptat,kdys to ma byt zdroj 0-30V,tak by melo byt 30V maximum,ale me to pusti na regulaci az cca37V.To nejak nevadi,nebo ano?