Riga 103-přeladění.

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hifista

Riga 103-přeladění.

#1 Příspěvek od Hifista »

RIGA 103- má někdo zkušenost s přeladěním na záp.normu? Rádio má lepší přednes než novější přístroje a je tudíž škoda aby bylo nevyužité. Potřebuji radu na přeladění vstupní jednotky bez použití nějakého konvertoru.
Hill
Administrátor

hodně štěstí

#2 Příspěvek od Hill »

Vybral sis jeden z mála přijímačů, který lze přeladit jen částečně a ještě bez záruky úspěchu.

Asi bych přes tvůj odpor doporučil ten konvertor a to hned ze tří důvodů:

1. vstupní jednotka je laděná změnou indukčností. Rezonanční kmitočty lze zvýšit zmenšením kapacit tak, aby celková kapacita kolem L2 i L3 byla 56% původní, ale příliš se nezhoršilo přizpůsobení ani výkonové, ani šumové. U oscilátorového obvodu (L4) je třeba tuto kapacitu zmenšit na 58% původní (ale to znamená změnu téměř všech kapacit kolem těchto obvodů), aby se spodní konec pásma přeladil ze 65,5 na 87,5 MHz. Ale:

2. i tak nepůjde přeladit rádio ve větším rozsahu, než 87,5 - 98 MHz, mechanická konstrukce to prostě nedovolí. Nepodařilo se mi zjistit, jak a zda vůbec, se dělala verze pro export s normou CCIR, tedy jestli se vůbec má smysl shánět po originálním ladicím dílu, protože jiný tam taky jednoduše nejde:

3. tento přístroj, vyráběný pro východní blok, měl totiž mezifrekvenční kmitočet 6,8 MHz, takže vstupní jednotku dělanou pro obvyklých 10,7 MHz bys musel rovněž přelaďovat. Ačkoliv - bylo by to jednodušší, než se přelaďovat s celým mezifrekvenčním zesilovačem a poměrovým detektorem. Když na ten sáhneš bez (pří)slušné měřicí techniky, máš po FM dílu.

Takže buď ten konvertor přelaďovaný tak, aby šlo pracovat s celým pásmem, nebo jiný FM přijímač připojený na nf vstup. A Rigu používej jen jako zesilovač, když už se jejího zvuku nechceš vzdát.

Je to škoda. Spousta jiných přijímačů byla rovnou konstruovaná pro příjem v pásmu CCIR a pro pásmo OIRT byly přidané jen paralelní kapacity, které stačilo vyštípnout a pak už jen jemně doladit oscilátor do pásma a vstupní obvod(y) do souběhu. To u Rigy 103 nejde.

Že nekecám: schémata, parametry a zajímavosti kolem přístrojů z Rigy najdeš na http://www.radiopagajiba.latbs.lv/RRR/rrrhome.htm - azbuka ti předpokládám nedělá potíže :)
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Taky jsem se o to kdysi marne pokousel. Nakonec jsem to vzdal .
zato cesky kazetak s radiem "A4" ten sel preladit pomoci stipacich klesti
ale jeho selektivita na dnesni podminky nic moc
Mourek
Kontaktovat uživatele:

Riga

#4 Příspěvek od Mourek »

A to ti chodí a nezlobí přepínače. Jinak jsem se o to taky chtěl kdysi pokusit, na své ne ale na jednoho známýho.Myslím že se to povedlo, dal jsem tam jiný vstup a mf s fitrem a tuším TBA120. Původní nebyla řešitelná ani přeladit mf se nedařilo. MF je skutčně někde na 6,5MHz
Hifista

Riga103

#5 Příspěvek od Hifista »

Jak píše předřečník ruština mi potíže nedělá, mnohaletý odběr časopisu Radio mně zdokonalil v tomto jazyku. Ale k věci: tato Riga se skutečně vyvážela na západní trhy, mám od ní i servisní dokumentaci v ruštině s důkladnými údaji o počtech závitů všech indukčností, jak bývalo zvykem, ale pouze pro OIRT. Paralelní kapacity se zmenší jednoduše, ale chtěl jsem spíše vědět zda-li někdo neexperimentoval s počty závitů u toho indukčně laděného oscilátoru a vstupu. Vstupní jednotky mám tři, takže eventuelní neúspěch při pokusech nehrozí.
Hill
Administrátor

zdvih

#6 Příspěvek od Hill »

Jde o to, aby při stejně dlouhé dráze jader docházelo ke změně indukčnosti větší, než teď a to takto (uvádím vždy poměr kmitočtů nebo indukčností min : max):

1. vstupní obvod jednotky se přeladí zhruba na 98 až 100 MHz, ale zatlumil bych ho odporem, aby byl "širší". To pochopitelně zmenší citlivost.

2. anténní obvod se ti zatím přelaďuje v rozsahu kmitočtů 1 : 1,145 , t.j. změna indukčnosti přes celou stupnici je 1 : 1,311. Oscilátorový obvod se přelaďuje v poměru kmitočtů 1 : 1,1314 , tedy změna indukčnosti 1 : 1,28.

3. jenže i kdybys měl původní jednotku pro pásmo CCIR, do roku 1970 se v Evropě nepožadoval rozsah přes 100 MHz (jen u přístrojů pro USA).
Tu potřebuješ přelaďovat v poměru kmitočtů vstupního obvodu 1 : 1,235, tedy změna indukčnosti 1 : 1,525 . Oscilátorový obvod pak vyžaduje přeladění kmitočtově 1 : 1,2174, tedy indukčnost se musí měnit v poměru 1 : 1,482.

Vychází mi (bez složitého teoretického rozboru) potřeba zkrátit L3 o 7% a to na konci, kterým jádro opouští cívku při ladění směrem nahoru, samozřejmě. Je možné, že bude lepší tuto cívku zkrátit přibližně souměrně na obou koncích (aby její délka byla o těch 7% menší, ale odbočky se příliš nepřiblížily k jednomu nebo druhému konci) a posunout ji do místa, kde původně "začínala". Nebo povytáhnout o ten kousek jádro.

U oscilátoru tu cívku odviň o asi 8% zase na tom "opouštěcím" konci. Hýbat s ní ani s jádrem nebude potřeba.

Už tím by se dolní rezonanční kmitočty měly posunout zhruba na 75 MHz u L3 a na 84,5 MHz u L4. Zbude změnit kapacity, s tím si asi užiješ: doporučuji C1=56p, C2=100p (doladit maximum na asi 100 MHz pomocí L1 a pak k ní paralelně vyzkoušet vhodný odpor mezi 470j až 2k2 k zatlumení).
Další kapacity: C7=10...12p (nejlíp trimr), C10=33p, C11=47p, C12=27p(taky by byl jednodušší trimr, ale jak ho tam dostat) a C15=18p.

Kdysi jsem se s tím totiž taky páral za pomoci GDM a jednoduchého přípravku s GA207 a indikátoru z Bé čtyřky a vracel jsem se k tomu asi půl roku, možná déle. Prostoje značné - došla trpělivost, šlo to do kouta, ale třeba za tři neděle mi to nedalo a znovu...
Jak jsem uvedl dříve: hodně štěstí.
bart1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od bart1 »

Neodrazujte ho. Asi před 10-ti lety jsem to dělal takže si to moc nepamatuju. Vím jenom že jsem si pohrál s tou indukčností (jenom se šroubovákem) a šlapalo to od 88mHz přes něco málo 100mHz.
Je ovšem otázka co dneska na to chytneš, když jsou ty stanice u sebe tak nahulákaný.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“