obnovovací frekvence
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
drabek06 píše:A dej si aspon 85Hz. Teda pokud Ti to monitor zvladne . . . Me obcas udivujou lidi ktery to maj nastaveny na 60Hz, to je neco silenyho. Ja uz poznam pohledem zda ma clovek nastaveno 60, 75 nebo 85Hz a kdyz se nekoho zeptam proc to ma tak malo jestli nevidi jak to blika tak rekne ze ne
Presne tak, kdyz u nejakyho takovyho stroboskopu musim sedet, tak jim to prenastavim na "co to zvladne", jinak mam pocit, ze mi rve oci z dulku.
a) u starého crt monitoru zvýšení frekvence znamená nestíhání, zmršení obrazu a za půl roku odpálení celého obvodu
b) u nového LCD monitoru to nastavuje vga karta optimálně ve spolupráci s woknama stejně jako naši politici - hrábneš do toho a je to jen horší.
Nenapsal jsi jaký druh monitoru máš na mysli. Doporučil bych u starého CRT být rád, že ještě funguje a netrápit ho. Pokud je to ale taková devatenáctka, tak ta má už vhodné parametry pro úpravu a taky to dává smysl v návaznosti na rozlišení.
u polostarého CRT monitoru (novější než SVGA vykopávky a starší než LCD inteligentní automaty) se při pokusu o nastavení vyšší zobrazovací frekvence než je přípustné objeví varovné okénko s nápisem (vyvolá ho firmware monitoru) a po chvíli se nastavení vrátí na původní. Rozsah frekvencí u daného typu se dá najít na webu nebo v dokumentaci k monitoru.
Monitory které frekvenci dovolují ale přesto si upečou trafo (měl jsem takový šmejd Acer) si nic jiného než odchod na smetiště nezaslouží.
U polostarých CRT monitorů znamená "optimální nastavení" dle windows 60 Hz i když stíhá 85 Hz v pohodě, takové už jsou windows
-
Spejbl 7
- PCmaniac99
- Oberleutnant