Gramofonové desky, gramofony a digitalizace zvuku z nich.
Moderátor: Moderátoři
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
Osobně bych se spokojil s M-Audio.
www.sigmaphon.cz
A kutilmile - nelituju tě
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
Tu M-Audio 5.1 provozuje kamarád na Win2000, na XP jsem to nikdy běžet neviděl a Vistu bych vůbec neřešil, tam jsou problémy se spoustou hardwaru. Navíc bych to na svém PC nesnesl (i když by HW nároky bohatě splňoval), nejsem ochotem mrkvo$oftímu bastlu věnovat minimálně půl giga své draze zaplacené ramky jen tak a dívat se na digitálně nepodepsané DVD v poloviční kvalitě a poslouchat nepodepsanou 320k mp3 vynuceně překonvertovanou na 128k!!! OmFg kam jsem se to dostali! Ale to je každého věc co si nacpe (nebo nechá nacpat) do svého kompíku, že...
Ale to jsem trochu odbočil. Pod Win2000 to M-Audio určitě jede dobře a to (alespoň tedy mě) stačí.
www.sigmaphon.cz
Nedavno jsem manzelce vycistil jeji desku s Edith Piaf (doufam ze jsem to jmeno napsal spravne) a pak jsem to pred ni hrde prehral bez jedineho lupnuti a se zanedbatelnym (temer nepostrehnutelnym sumem). Co by jste rekli jak to dopadlo? No proste na pul dne ticha domactnost, protoze jsem ji udajne znicil desku. Ona si prece gramofon prehrava, proto aby lupalo a sumelo.
No proste jsem chtel rict, ze vsechno zavisi na subjektivnim dojmu a krivky s vynesenyma dB nemusi byt vzdy to nejdulezitejsi (pokud se tim teda dany clovek nezivy - nahr. studio)
DIGITALIZACI ZDAR
Žádné občasné lupnutí na -6 dB, které se dá v editoru vyhledat a spojit, ale brutální praskání od začátku do konce v plné úrovni, nebo spíš nadúrovni. Jak se toho zbavit? Existuje nějaká metoda než pouhé omytí v proudu vody nebo saponátem a zubním kartáčkem ve směru drážek? Zrnka prachu jsou v drážkách patrně festovně zasekána opětovným přehráváním a jen tak snadno se neodstraní.
Manuální čištění takové desky v editoru je nemyslitelné, protože tam je 5 lupanců do vteřiny.
Raději jsem sháněl, jestli nemá někdo tu desku v lepším stavu, nakonec došlo stejně na vyprání té původní. Naštěstí byla mono, tak šly oba kanály paralelně, to zrušilo hloubkovou modulaci, a signál jsem prohnal upraveným klíčovačem poruch z autorádia. S tím si pohrát, bylo poněkud složitější, ale výsledek to mělo.
Šlo to na devatenáctku na pásek a teprve odtud do digitálu.
Takhle jsem čistil Kefurtovy a Dubovy twisty, no, ještě jich pár mega zbývá. Přestalo mě to po jednom víkendu bavit, že později udělám zase kousek... no neudělal jsem. Toho ručního čištění je na tom pořád ještě moc.
Předpokládám, že normálně není zapraskaná deska vidět ani pod optikou?
Sehnání jiného exempláře moc nevěřím, je to takový malonákladový folkrock, 20 let starý... přitom ta deska by měla šťávu, jsou tam velmi dobře zpívané a sejmuté vokály.
Mám obavy, že tak silné lupance budou znát i když se ručně dokreslí waveformy, budou asi nejen amplitudou ale i délkou moc velké.
Zkusím sem pro ilustraci dát nějaký vzorek pro porovnání.