ZMĚNA POLARITY NAPÁJENÍ

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
stepa
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od stepa »

kbulda píše:To JirkaK
Když Ti Jasin nabídl kvalitní relátka za super cenu, masar a mtajovský namalovali schema, tak jsi neměl dále přemýšlet o nějaké elektronice, ale měl jsi slušně poděkovat a tím by byla tato diskuse ukončena.

Pro ostatní
Poděkování za radu se tady vyskytuje málokdy. Je to slušnost normálních lidí. Když neumí někdo poděkovat , tak ať napíše alespoň nakonec diskuse " polibte mi (_I_) ", z čehož usoudíme , že si přečetl odpovědi na svůj dotaz.

JirkaK uz PODEKOVAL v puvodnim prispevku dopredu a potom v KAZDEM svem prispevku:
Předem děkuji za možnosti.

děkuji za pomoc či bližší schéma

děkuji

děkuji

děkuji vám za takové přesné navedení

Celkem te nechapu, kolik podekovani bys jeste chtel? Trochu si prestrelil.
TomasX

#17 Příspěvek od TomasX »

kbulda píše:Pro ostatní
Poděkování za radu se tady vyskytuje málokdy. Je to slušnost normálních lidí. Když neumí někdo poděkovat , tak ať napíše alespoň nakonec diskuse " polibte mi (_I_) ", z čehož usoudíme , že si přečetl odpovědi na svůj dotaz.

Zajímavý postřeh. :wink: Ale základní slušnost se jaksi nepěstuje. :evil:
Napsat 99 dotazů je normální, ale na jeden "poslední" asi není čas. Normální by bylo napsat: " Díky byl to kondik Cxyx a je opraveno".
Ad 1. je to slušné.
Ad 2. Poradci vědí, že podadili dobře.
Není to taky trochu problém "poradců" ???
Co takhle zkusit takovým "tazatelům" příště neradit??
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
piitr
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od piitr »

Možná bych upozornil na jednu věc. Teda jestli se nepletu. Dal bych přednost zapojení mtajovsky před masar, protože se lépe vyrovná s tím, když stisknu obě tlačítka najednou. Zapojení mtajovsky způsobí mlácení výhybky, ale nemělo by to shořet. Snad až po dlouhodobém držení. Zapojení masar v tom případě vytvoří zkrat. I kdyby se k tomu přidala pojistka, tak to bude pálit kontakty a musela by se měnit pojistka. Těm diodám by to asi taky nedělalo dvakrát dobře.
masar

#19 Příspěvek od masar »

to piitr:Velmi dobrá připomínka. Sám bych také dal přednost tomu jednocestnému usměrnění. Můj návrh byl spíše teoretický než praktický, i když jsem o používaných typech výhybkových spínačů a tedy možností jejich současného sepnutí věděl. :wink:
kbulda

#20 Příspěvek od kbulda »

To JirkaK a stepa
Velmi se omlouvám za to poděkování.
Nějak jsem špatně četl.
JirkaK

#21 Příspěvek od JirkaK »

Pro kbulda: to nic, dějí se horší věci. Stačí si nevšimnout nějakého detailu v určitém případě a rychle mohou vzniknout zbytečné a od problematiky elektro odvádějící situace. :cry: :oops: Jinak vždy se snažím získat od konkrétního problému více možností řešení, jenom tak se člověk může naučit více... :wink:
piitr
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od piitr »

pro masar: Jinak se mi samozřejmě ten tvůj návrh moc líbil. Přece jen, je to dvoucestné usměrnění. Výhybka by míň mlátila a tomu trafu by to taky dělalo líp, protože tam nebude stejnosměrná složka. Jen ten zkrat to kazí. Takže bych to viděl asi tak: Pokud se podaří nějak mechanicky zabezpečit, že se nemůžou zapnout oba spínače najednou (např. to bude přepínač nebo tak něco), tak návrh masar je lepší. Pokud je možnost, že by někdo omylem stiskl obě tlačítka najednou, tak bych volil mtajovsky. Asi by to ale chtělo trochu předimenzovat trafo. Vzduchovou mezeru asi nikdo dělat nebude. Kdyby šel udělat nějaký kompromis, ale to asi nepůjde.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od piitr »

Kdysi jsem rozebíral autíčko. Tam to bylo řešené takhle. Ten odpor je jako motůrek. Ty přepínače byly řešeny jako tlačítko.
Přílohy
polarita.PNG
(9 KiB) Staženo 115 x
mtajovsky

#24 Příspěvek od mtajovsky »

To jednocestné usměrnění dělá sice ss složku, ale jak dlouho je motor vyhýbky v činnosti - 0.5s, 1s ? S tím vědomím si myslím, že si to lze dovolit.
Mechanická časová konstanta motoru vyhladí v pohodě i 50 Hz a "mlácení" - to mi není jasné, jaké mlácení. V krajní poloze se motor vypne a je klid.
kbulda

#25 Příspěvek od kbulda »

To mtajovský
Ty výhybky nemají motor, mají 2 cívky a jedno společné volné jádro, které přetahují na jednu nebo druhou stranu.
mtajovsky

#26 Příspěvek od mtajovsky »

No, jo, tak to je jiná. V původním dotazu bylo "Mám starší motorické přestavníky pro modelovou železnici."

Myslel jsem, že kolej je přestavena nějakým šnekovým mechanismem pomocí motoru.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od piitr »

pro mtajovsky: Já si taky nemyslím, že ba ta ss složka byl v tomto případě kdovíjaký problém. Uvedl jsem to jen, aby bylo vidět, že to masarovo zapojení je v něčem také lepší, aby bylo možno mezi nimi rozumně zvolit. Jinak je to dobrý zapojení. Ta ss složka nejspíš neudělá nic a když už kvůli ní vyletí jistič, tak se dá holt větší trafo.

Jinak to zapojení podle toho autíčka by mělo kombinovat dobré vlastnosti obou dřívějších zapojení. Při stisku obou tlačítek je dokonce zátěž úplně odpojena. Jenže má zase jinou nevýhodu, a to docela podstatnou - ty tlačítka musí být přepínače. Tak teď babo raď.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“