Svodový proud
Moderátor: Moderátoři
-
Návštěvník
Svodový proud
Proč ti to nevysvětlí ten učitel??????????
-
Návštěvník
-
Návštěvník
Neptám se vás kvůli tomu, že by to byl třeba úkol zjistit, ale docela mě začíná bavit i ta elektronika a pořád tomu nemůžu přijít na kloub.
masar píše:Ano, to je základní vlastnost tranzistoru(mimo jiných). A na to už jste ve škole neměli čas?![]()
p.s. Bože a ta terminologie - to zase bude pomýlených...
A ještě - co je to za školu, ZŠ? A který ročník?
V elektrooboru se to učí taky až ve druháku... (tranzistor, pracovní bod) Vím že je to ot, jenže tady se hodně lidí diví, když se na to ptá student průmky, ale jestliže je to prvák, tak to prostě neví.
Gympl, 2. ročík. Pořád to ale úplně nechápu. Pokud teda svodový proud přijde do báze tranzistoru, tak se děje co? Vždyť je strašně malinký, na otevření PN přechodu nemůže stačit. . .
Ano, je strašně malinký, ale proto je tam více tranzistorů, každý ten proud zesílí a rup, přesto, že řepa vyrostla veliká převeliká, je venku!
Ale to jsem se nechal trošku unést.
-
Návštěvník
Omlouvám se, ale zajímalo by mě to a stejně pochybiji, že by mi to náš učitel dokázal vysvětlit, my to bereme pouze v rámci fyziky a učitel si v elektronice nelibuje.
.Anonym píše:V tom zapojení bylo napájení pripojeé na kolektor a emitor 1. T, ale báze byla vlastně "napájena" jen tou anténou. Pokud chápu to málo, co o tranzistorech vím, tak dokáží zesilovat jen, když jsou otevřené a neotevřou se, pokud není báze napájena. v tom zapojení byala báze prvního trnzistoru napájena jen anténou, takže tím malinkým proudem, který se ale nemohl zesílit, protože před ním už žádný tranzistor nebyl.
Omlouvám se, ale zajímalo by mě to a stejně pochybiji, že by mi to náš učitel dokázal vysvětlit, my to bereme pouze v rámci fyziky a učitel si v elektronice nelibuje.
Podle toho, co teď píšeš, se asi nejedná o běžný bipolární tranzistor, protože s tím by anténa nepohla. Asi se jedná o FET tranzistor, který má prakticky nekonečně velký vstupní odpor, tudíž hö může otevřít elektrostatické pole v jeho okolí.
Dá sa to aj inak, s tranzistorom FET sa konštrukcia o dosť zjednoduší, príklad nájdeš napr. tu:
http://kdf.mff.cuni.cz/veletrh/sbornik/ ... Drozd.html