opotřebení elektronek
Moderátor: Moderátoři
Převod transformátoru p= odmocnina (Zp/Zr)
Zp = primární impedance
Zr = impedance reproduktoru
Impedance vinutí reproduktoru je buď známa, nebo se přibližně určí
Zr = 1,25 Rk
Rk je činný odpor cívky
Převod p určíš tak, že na sekundární vinutí přivedeš známé malé napětí tónového kmitočtu, ideálně 1 kHz 1 V, ale nejvýše asi 4 V. Může to být i 50 Hz. Nebo opačně, na primár přivedeš asi 100 V a měříš napětí na sekundáru. Pokud máš dobrý střídavý milivoltmetr, mohou být napětí o řád menší.
Zp = p na druhou x Zr
No tak tato metoda mne nenapadla,ale bude to fungovat taky.Platí,ale to co jsem již psal,musí být sekundár zatížený příslušným reproduktorem.Andrea píše:Pokud jsem to správně pochopila, tak máš osciloskop a generátor sinus 1kHz. Stačí tedy vzít odpor a zapojit ho do série s trafem, pustit do toho 1kHz sinus a osciloskopem změřit amplitudy na odporu a na trafu. Poměr amplitud je poměr impedancí. Pokud by byla jedna z amplitud moc malá oproti druhé, chce to větší/menší odpor, nejpřesněji se měří při řádově stejných amplitudách.
Jsem rád,že se tu objeví občas i nejaká bastlířka,protože tato oblast doufám není jen mužská záležitost.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Jinak na muj výtvor se můžete podívat na http://www.elektrolukis.estranky.cz/str ... ac-s-pcl86
už tam nemůžu dávat žádný obrázky, došlo mi místo na éstránkách
To je prav pouze v případě,že je tato mřížka napájena přes odpor.Pokud je napájena např. z odbočky výstup. trafa a tím je do ní zavedena zpětná vazba,tak tu ZV ořežeš.Zesák bude zesilovat víc,ale z větším zkraslením.FERYACT píše:To Patt_01: Pokud jsi dal na druhou mřížku kondensátor věz že jsi provedl moudrou věc.Každá mřížka zesiluje střídavý signál.Pokud nechceš aby mřížka mluvila do průchodu anodového proudu musíš ji kondensátorem střídavě uzemnit.
Tady na bastlírně jsem našel pár schemat s touto ZV a v minulosti jsem se s tím už setkal i když ne moc často i u firemních zapojení.FERYACT píše:Mám doma knihy ze zapojením firemně vyráběných přijímačů ale nikdo
nenapájí stínící mřížku z výstupáku.
Používáš li stínící mřížku jako směšovací nediv se že se s tím nemúžeš domluvit
- Přílohy
-
schema2x50.jpg- (47.29 KiB) Staženo 62 x
-
tubamp.jpg- (38.09 KiB) Staženo 62 x
-
EL34PP.gif- (7.19 KiB) Staženo 57 x
-
EL34fullamp.gif.png- (27.07 KiB) Staženo 67 x
Asi jo,ale já nejsem zase tak aktivní v této oblasti,takže jsem se s tím málo setkal asi proto,že pod mýma rukama toho tolik neprošlo. jinak si myslím,že je to docela dobré řešení ZV.Sendyx píše:Používá se to docela běžně....