opotřebení elektronek

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Radix

#46 Příspěvek od Radix »

A nebo jinak.
Převod transformátoru p= odmocnina (Zp/Zr)
Zp = primární impedance
Zr = impedance reproduktoru

Impedance vinutí reproduktoru je buď známa, nebo se přibližně určí
Zr = 1,25 Rk
Rk je činný odpor cívky

Převod p určíš tak, že na sekundární vinutí přivedeš známé malé napětí tónového kmitočtu, ideálně 1 kHz 1 V, ale nejvýše asi 4 V. Může to být i 50 Hz. Nebo opačně, na primár přivedeš asi 100 V a měříš napětí na sekundáru. Pokud máš dobrý střídavý milivoltmetr, mohou být napětí o řád menší.
Zp = p na druhou x Zr
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od pajosek2 »

Andrea píše:Pokud jsem to správně pochopila, tak máš osciloskop a generátor sinus 1kHz. Stačí tedy vzít odpor a zapojit ho do série s trafem, pustit do toho 1kHz sinus a osciloskopem změřit amplitudy na odporu a na trafu. Poměr amplitud je poměr impedancí. Pokud by byla jedna z amplitud moc malá oproti druhé, chce to větší/menší odpor, nejpřesněji se měří při řádově stejných amplitudách.
No tak tato metoda mne nenapadla,ale bude to fungovat taky.Platí,ale to co jsem již psal,musí být sekundár zatížený příslušným reproduktorem.
Jsem rád,že se tu objeví občas i nejaká bastlířka,protože tato oblast doufám není jen mužská záležitost.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Lukas-Peca »

Jestli máš měřič indukčnosti, tak si pak můžeš impedanci jednoduše spočítat.
patt_01
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od patt_01 »

Tak sem vše proměřoval a maximální výstupní sinusový výkon je 2,3W a druhej kanál má asi 2,4W, je to kritický, nebo ne? Anodový napětí 234V, anodovej proud jedna lampa 35,5mA, druhá lampa 36,5mA, předpětí na katodovym odporu zhruba 5,5V, druhá lampa 5,3V, žhavení je dobrý 301mA. Ještě sem přemejšlel zmenšit katodovej odpor, ze 150ohm na 100ohm aby katodou tek větší proud, při 230V má provozní proud 42mA. Ještě sem dal na druhou mřížku kondenzátor 10mikro, ani nevim proč se tam vůbec dává.
Jinak na muj výtvor se můžete podívat na http://www.elektrolukis.estranky.cz/str ... ac-s-pcl86

už tam nemůžu dávat žádný obrázky, došlo mi místo na éstránkách :(
FERYACT

#50 Příspěvek od FERYACT »

To Patt_01: Pokud jsi dal na druhou mřížku kondensátor věz že jsi provedl moudrou věc.Každá mřížka zesiluje střídavý signál.Pokud nechceš aby mřížka mluvila do průchodu anodového proudu musíš ji kondensátorem střídavě uzemnit.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od pajosek2 »

FERYACT píše:To Patt_01: Pokud jsi dal na druhou mřížku kondensátor věz že jsi provedl moudrou věc.Každá mřížka zesiluje střídavý signál.Pokud nechceš aby mřížka mluvila do průchodu anodového proudu musíš ji kondensátorem střídavě uzemnit.
To je prav pouze v případě,že je tato mřížka napájena přes odpor.Pokud je napájena např. z odbočky výstup. trafa a tím je do ní zavedena zpětná vazba,tak tu ZV ořežeš.Zesák bude zesilovat víc,ale z větším zkraslením.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

FERYACT

#52 Příspěvek od FERYACT »

Mám doma knihy ze zapojením firemně vyráběných přijímačů ale nikdo
nenapájí stínící mřížku z výstupáku.

Používáš li stínící mřížku jako směšovací nediv se že se s tím nemúžeš domluvit
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od pajosek2 »

FERYACT píše:Mám doma knihy ze zapojením firemně vyráběných přijímačů ale nikdo
nenapájí stínící mřížku z výstupáku.

Používáš li stínící mřížku jako směšovací nediv se že se s tím nemúžeš domluvit
Tady na bastlírně jsem našel pár schemat s touto ZV a v minulosti jsem se s tím už setkal i když ne moc často i u firemních zapojení.
Přílohy
schema2x50.jpg
(47.29 KiB) Staženo 62 x
tubamp.jpg
(38.09 KiB) Staženo 62 x
EL34PP.gif
(7.19 KiB) Staženo 57 x
EL34fullamp.gif.png
(27.07 KiB) Staženo 67 x

Sendyx

#54 Příspěvek od Sendyx »

Používá se to docela běžně....
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od pajosek2 »

Sendyx píše:Používá se to docela běžně....
Asi jo,ale já nejsem zase tak aktivní v této oblasti,takže jsem se s tím málo setkal asi proto,že pod mýma rukama toho tolik neprošlo. jinak si myslím,že je to docela dobré řešení ZV.

shepardt

#56 Příspěvek od shepardt »

no zrovna sem uvažoval na postaveni tohoto zesilovače jak to tak vidim tak to bude trvat tak 20 roku než neco takoveho postavim :-D
Odpovědět

Zpět na „Poradna“