dotaz k zak-nejv značku dig.foto s opt.zoomem-ser. i funkčně
Moderátor: Moderátoři
Srovnám starší modely, se kterými jsem už něco zažil:
Mám vyzkoušené, že třeba pětimegové kompakty (tvářící se jako zrcadlovky, ale nejsou) Fuji finepix nebo Sony FX dělají o dvě třídy lepší snímky, než třeba šestimegový kompakt HP M525, který má horší optiku a navíc i v módu plné kvality používá zbytečně vysoký stupeň komprimace, který zabije i výhodu vyššího rozlišení. Na tisk v pohlednicovém formátu to samozřejmě stačí, ale se snímky z těch prvních dvou se rozhodně líp pracuje a i přes menší rozlišení lze obrázky zvětšit na větší formát, jsou prostě líp prokreslené a ostřejší. Jenže ten HP se vejde do kapsy, ty první dva tak leda do klokaní.
Z dnešních, když si dáš limit do 5000 peněz, máš třeba Fuji Finepix S5800 (8Mpix) ve tvaru zrcadlovky a mnoha možnostmi (nevýhody: rozměry, hmotnost; software pro přesypání dat do počítače je přibalený). Nebo taky se stejným rozlišením HP R967, který se vejde do kapsy a na kartu ukládá v běžném formátu, nevyžadujícím konverzi. Ale umí toho jinak poměrně málo.
Někde mezi tím jsou tenké přístroje Casio (třeba EX-S10), které za podstatně méně umí o něco víc, velmi dobré zkušenosti máme v práci s Lumixem DMC-TZ2EG, ale ten se do té ceny nevejde, kolega zase nedá dopustit na Benq DC X735, který stojí asi polovinu a má "jen" 7Mpix a fotky z něj jsou opravdu dobré....
Ty všechny bohatě vyhoví pro rodinné snímky. Ber to tak, že vyšší rozlišení čipu neznamená automaticky lepší snímky, ona ta kvalita s počtem pixelů už tak skvěle neroste. Daleko větší vliv má pak kvalita optiky a použité komprimační algoritmy při ukládání.
Zoom je rozhodně lepší optický, podle mne je digitální zoom zbytečnost, která toho moc neřeší.
Prostě, když nevím, co od toho chceš, těžko něco doporučit.
a tu si môže kto chce porovnať rôzne značky http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=20100&rp=1
Kdybych si mel ted kupovat UZ, asi vezmu opet, co jsem mel a to Canon S2IS(dneska sezenes jenom bazar, stoji okolo 4k s prislusenstvim), za ty prachy to je SPICKA. Zbavil jsem se ho jenom proto, ze jsem potreboval neco malyho do kapsy. A z novych jedine neco od FUJI.
Kokodak, registered by EKKAR