POJISTKA
Moderátor: Moderátoři
-
J!M!K
POJISTKA
Devo70 píše:To teda má. Čím menšia hodnota poistky, tým má väčší odpor. Pri nízkych napätiach (cca do 10V) jej odpor rozhodne nieje zanedbateľný.
to ano, tenký drátek = vyšší odpor (R). To by mohlo jít proměřit ne ? obyčejným ss ohmmetrem ?
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
T200mA - 2,39R (spirálka)
T500mA - 2,41R (kulička na drátku)
T500mA - 0,37R (bez kuličky)
T400mA - 0,77R
T315mA - 0,34R
T800mA - 0,15R
T1A - 0,12R
T4A - 0,043R
F400mA - 0,057R
F630mA - 0,175R
F1A - 0,108R
Měřeno v pojistkovém držáku do DPS čtyřvodičovou metodou, každý typ minimálně 2 kusy. Není zde lineární nárust hodnoty pro nižší proudy, asi záleží na výrobci. Jednotlivé kusy stejné hodnoty se lišily nepatrně.
Z přehledu je vidět, že pro jmenovitý proud má významnější vliv pouze typ pojistek se spirálkou nebo kuličkou.
Záleží také co je to za pojistku. V autě jsem měl starou keramickou porcelánovou pojistku. Před pojistkou, za pojistkou bylo napětí, ale hlavní světlo nesvítilo. Měření ohmetrem ukázalo, že je dobrá. Kontakty jsem očistil a nic. Až jsem dal novou pojistku, tak bylo vše v pořádku.
Typický příklad pro tzv. "lidský faktor".
"...přede mnou medvěd, za mnou medvěd, já uprostřed... proboha a co jste udělal???...no co... nechal jsem se sežrat!..."
-
J!M!K
janousek píše:Záleží také co je to za pojistku. V autě jsem měl starou keramickou porcelánovou pojistku. Před pojistkou, za pojistkou bylo napětí, ale hlavní světlo nesvítilo. Měření ohmetrem ukázalo, že je dobrá. Kontakty jsem očistil a nic. Až jsem dal novou pojistku, tak bylo vše v pořádku.
Podobná vec sa stala aj mne . Pred poistkou , za poistkou U , ohmetrom poistka v poriadku , ale svetlo nesvietilo .
Pojistka bolo hrdzavá a bez záťaže viedla U.
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)